Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα είναι η Λιβύη ένα ακόμα θύμα της τουρκικής υποκρισίας όπως η Συρία;


Η συριακή επαρχία Ιντλίμπ, στην οποία εκτυλίσσονται σφαγές και καταστροφή, απέχει μόλις 29 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Τουρκίας, τα οποία είναι κλειστά για τις γυναίκες και τα παιδιά που προσπαθούν να διαφύγουν. Από την άλλη πλευρά, η πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλουτ Τσαβούσογλου έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί, απέχει 1.920 χλμ. από την Άγκυρα.

Σε ένα πρωτοφανές παράδειγμα υποκρισίας, ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πρόσφατα ότι η Τουρκία θα επέμβει στρατιωτικά για να αποτρέψει το να γίνει η Λιβύη, μια ακόμα Συρία, την ώρα που 250.000 Σύριοι -κυρίως παιδιά και γυναίκες- περιμένουν στα σύνορα της χώρας για άδεια εισόδου καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν ξεφύγουν από βομβαρδισμούς και επιθέσεις.

Καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας, η Τουρκία αρνήθηκε να προστατεύσει τους γείτονές της, στο Ιντλίμπ, το Χαλέπι και άλλες συριακές επαρχίες, ακόμη και όταν η πόλη Χαν Σέιχουν χτυπήθηκε με χημικά όπλα. Τώρα, όμως, η Τουρκία έχει δηλώσει την προθυμία της να παρέμβει στη Λιβύη και πριν από αυτό, έστειλε τα στρατεύματά της για την καταπολέμηση των Κούρδων, στην ανατολική Συρία.


Είναι η απόλυτη υποκρισία ότι η Άγκυρα προειδοποιεί ότι η Λιβύη μπορεί να γίνει άλλη μια Συρία, ενώ στέλνει όπλα και μαχητές από τη Συρία στην Τρίπολη, αφήνοντας τους Σύρους γείτονές τους στο έλεος των Ιρανών, των Ρώσων, της Χεζμπολάχ, των τζιχαντιστών και άλλων.

Το άλλο μέρος αυτής της υποκρισίας είναι ότι ο Τσαβούσογλου επέκρινε τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, λέγοντας ότι δεν έχει αρκετή εξουσία για να λύσει τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στον μουσουλμανικό κόσμο. Αλλά μπορεί αυτό το νέο μπλοκ, που θέλει να ιδρύσει στη Μαλαισία, με τους Ιρανούς, να παρέμβει για να σταματήσει τα εγκλήματα στη Συρία και το Ιράκ;

Δεν ήταν η Τουρκία που συνέβαλε στη μετατροπή της Λιβύης σε ακόμα μία Συρία, όταν ήταν ένας από τους πρώτους προμηθευτές όπλων και εκπαίδευσης και τώρα μισθοφόρων; Δεν ήταν η Τουρκία ένα από τα πρώτα κράτη που παρενέβησαν στον πόλεμο στη Συρία;

Μία σημαντική διαφορά με το Ιράν είναι ότι το τελευταίο ήταν τουλάχιστον πιστό στις δεσμεύσεις του προς τον σύμμαχό του, το συριακό καθεστώς. Πράγματι, οι τουρκικές αρχές έχουν γίνει πλέον γραφικές ως σκυλιά που απλά γαβγίζουν, όσον αφορά την Παλαιστίνη, τη Συρία, τη Μιανμάρ και άλλες χώρες.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια, η Τουρκία δεν πολέμησε ούτε σε μία μάχη ενάντια στον Μπασάρ αλ-Άσαντ, για τον οποίο διατείνεται ότι δεν είναι φίλος της, ούτε υπερασπίστηκε οποιαδήποτε συριακή πόλη ή χωριό. Αυτό που έκανε η Άγκυρα είναι να εκμεταλλευτεί τους Σύρους πρόσφυγες και να τους μετατρέψει σε όπλα εκβιασμού ενάντια στην Ευρώπη, απειλώντας να στείλει περισσότερους από 1 εκατ. από αυτούς στην Ελλάδα, τη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, για να πάρει μερικά εκατομμύρια ευρώ.

Η Άγκυρα απειλεί τώρα να στείλει περισσότερους πρόσφυγες αν οι Ευρωπαίοι δεν πληρώσουν σε αντάλλαγμα για να μην ανοίξουν ξανά τα τουρκικά σύνορα. Η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως διαπραγματευτικό χαρτί και θυμώνει με τις χώρες του Κόλπου και τις ΗΠΑ, επειδή αρνήθηκαν να χρηματοδοτήσουν το σχέδιό της για τη μετεγκατάσταση 1 εκατομμυρίου προσφύγων, παρά τη θέλησή τους, σε αβέβαιες κουρδικές περιοχές της Συρίας.

Το έγκλημα της Τουρκίας είναι ότι ήταν μία εκ των αιτιών της τραγωδίας στη Συρία από την αρχή, γιατί είχε υποσχεθεί στήριξη στους διαδηλωτές, καίτοι μιλάει με Ιρανούς και Ρώσους για εμπορικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Ακόμα και η τελευταία επίθεση κατά της Ιντλίμπ αποτελεί μέρος της συμφωνίας, καθώς η Άγκυρα συγκατατέθηκε να παραμείνει σιωπηλή με αντάλλαγμα το φτηνό αντάλλαγμα να της επιτραπεί να πολεμήσει τους Κούρδους στη βορειοανατολική Συρία.

Πέτρος Κράνιας
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]