Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Θα δώσουμε ένα μάθημα στον "πραξικοπηματία Χαφτάρ" εάν συνεχίσει τις επιθέσεις


Για "μάθημα" το οποίο θα δώσει η Τουρκία στον "πραξικοπηματία Χαφτάρ", ηγέτη του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), εάν οι δυνάμεις του συνεχίσουν να επιτίθενται "στην κυβέρνηση της Λιβύης" έκανε λόγο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας με την ιδιότητά του αρχηγού του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην κοινοβουλευτική ομάδα του τελευταίου.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι ο Χαλίφα Χαφτάρ "δραπέτευσε" από τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας που πρότειναν Ρωσία και Τουρκία μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων παρατάξεων στη Λιβύη, ενώ αντίθετα η Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης (GNA), υπό τον Φαγέντ Αλ Σάρατζ είχε "συμφιλιωτική στάση".

"Εάν η Τουρκία δεν είχε επέμβει, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ θα είχε καταλάβει όλη τη Λιβύη και θα είχε οδηγήσει τον λαό της στα δίχτυα των διώξεων", πρόσθεσε, μιλώντας στους βουλευτές του AKP ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Είπε ακόμη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να σταθεί αμέτοχη όταν "η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης γίνεται στόχος", ενώ άφησε αιχμές κατά της Ρωσίας, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα και η κυβέρνηση Σαράτζ έκαναν όσα έπρεπε για την επίτευξη συμφωνίας στη Μόσχα, οπότε τώρα είναι η ώρα η Ρωσία και ο Χαφτάρ να πράξουν το ίδιο.


Ο Τ. Ερντογάν έστρεψε τα πυρά του ακόμη μία φορά και κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να επέμβει για να σταματήσει κάθε προσπάθεια παραβίασης της εκεχειρίας στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ, τελευταίο προπύργιο της συριακής αντιπολίτευσης και των Σύρων ανταρτών στο συριακό έδαφος.

Ρωσία και Άσαντ σταμάτησαν την Κυριακή τις αεροπορικές επιδρομές στην Ιντλίμπ, καθώς τέθηκε σε ισχύ κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί νωρίτερα με την Τουρκία.

"Η Τουρκία δεν έχει αυτοκρατορικού τύπου φιλοδοξίες σε Συρία, Λιβύη και Μεσόγειο, αλλά έχει ως μόνον στόχο την προστασία των δικαιωμάτων της, του μέλλοντός της και του μέλλοντος των αδελφών της", κατέληξε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Η απόφαση Χαφτάρ δείχνει ποιος θέλει πόλεμο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε νωρίτερα την Τρίτη ότι η αποχώρηση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ από τη Μόσχα χωρίς την επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, δείχνει πως ο ηγέτης της ανατολικής Λιβύης δεν επιθυμεί την ειρήνη, όπως αναφέρει ο ιστότοπος της τουρκικής εφημερίδας Υeni Safak.

"Το γεγονός ότι ο Χαφτάρ δεν υπέγραψε το σύμφωνο εκεχειρίας στη Λιβύη, δείχνει ποιος θέλει τον πόλεμο και ποιος την ειρήνη", δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες Δευτέρα έλαβαν χώρα διαπραγματεύσεις στη Μόσχα για την κατάπαυση πυρός στη Λιβύη, με τον Χαφτάρ να αποχωρεί χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την κατάπαυση του πυρός, προσθέτοντας ότι εάν ο Χαφτάρ συνεχίσει να κρατάει την ίδια στάση, τότε η σύνοδος με θέμα τη Λιβύη που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στο Βερολίνο την Κυριακή δεν θα έχει κανένα νόημα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]