Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΟΗΕ: Τα μνημόνια Λιβύης - Τουρκίας κλιμακώνουν την κρίση


Οι συμφωνίες - μνημόνια που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) με έδρα την Τρίπολη συνιστούν μια κλιμάκωση της λιβυκής κρίσης, δήλωσε σήμερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλαμέ, αναφερόμενος τόσο στην συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών όσο και σε αυτήν που σχετίζεται με αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στην χώρα.

«Πρόκειται για ξεκάθαρη κλιμάκωση της σύγκρουσης», ανέφερε ο Σαλαμέ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Στη Λιβύη διαγκωνίζονται για την εξουσία δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) υπό τον Φάγιεζ αλ Σάρατζ, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και, στα ανατολικά, εκείνη του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, οι δυνάμεις του οποίου έχουν ξεκινήσει από τον Απρίλιο μια επιχείρηση για την κατάληψη της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου έχει την έδρα της η GNA. Ο Χάφταρ στηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, η Γαλλία και η Ρωσία.

Στις 27 Νοεμβρίου η Άγκυρα υπέγραψε δύο μνημόνια με την GNA. Το ένα είναι το «μνημόνιο κατανόησης» για τον καθορισμό των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, το οποίο έχει καταγγελθεί ως άκυρο από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κύπρο και το Ισραήλ. Το δεύτερο αφορά στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης και τη βοήθεια που θα μπορούσε να προσφέρει η Τουρκία στην GNA απέναντι στον Χάφταρ, με την αποστολή στρατευμάτων στο έδαφος της Λιβύης.


Για τον Σαλαμέ, τα δύο αυτά μνημόνια συνιστούν «μια κλιμάκωση στη σύγκρουση, καθώς την επεκτείνουν σε ζώνες απομακρυσμένες από τη Λιβύη, ιδίως στην αντιδικία μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ εξέφρασε τη λύπη του για «τη διεθνοποίηση της σύγκρουσης, την εδαφική επέκτασή της, κυρίως σε θαλάσσιο επίπεδο και επίσης την καθ’ αυτό στρατιωτική κλιμάκωση».

«Είδαμε την άφιξη και την πολύ εντονότερη δραστηριότητα μιας μη λιβυκής αεροπορίας. Βλέπουμε επίσης μισθοφόρους διαφόρων εθνικοτήτων –μεταξύ αυτών και Ρώσοι– που έρχονται να στηρίξουν τα στρατεύματα του Χάφταρ στην Τρίπολη», επεσήμανε παράλληλα ο Σαλαμέ. Υπάρχει επίσης το ζήτημα «των αραβόφωνων ομάδων, πιθανώς προερχόμενων από τη Συρία, που αναπτύσσονται ή θα αναπτυχθούν σύντομα στο πλευρό της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη, καθώς και η άφιξη πολλών αεροσκαφών από τη Συρία στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης», η οποία αποτελεί προπύργιο του Χάφταρ.

Λίγο νωρίτερα σήμερα, η τουρκική προεδρία υπέβαλε στην Εθνοσυνέλευση το νομοσχέδιο με το οποίο ζητείται η έγκριση της αποστολής στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη προς υποστήριξη της κυβέρνησης Σάρατζ στην Τρίπολη.

Ο Σαλαμέ παράλληλα δήλωσε «απογοητευμένος και πληγωμένος» επειδή μετά από εννέα μήνες μαχών στην Τρίπολη, ακόμη δεν έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα ψήφισμα μέσω του οποίου να ζητείται η κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κατάσταση, όπου διακυβεύεται η αξιοπιστία του ΟΗΕ», είπε, κατηγορώντας χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι παραβιάζουν το εμπάργκο πώλησης όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη από το 2011.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]