Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Ευρώπη σηκώνει "τείχη" στην προκλητικότητα της Τουρκίας


Του Δημήτρη Γκάτσιου

Η πρώτη και κρίσιμη για τις ελληνικές επιδιώξεις στη Σύνοδο Κορυφής ημέρα ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες. Στο δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετουσίωσε σε πράξη αυτό που ο ίδιος είχε διαμηνύσει στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Έφερε στο προσκήνιο, με την παρέμβασή του, τα φλέγοντα ζητήματα των αυξανόμενων προκλήσεων της Άγκυρας και του προέδρου της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ίδιο αναμένεται να πράξει και στη σημερινή παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου. Με τις κεντρικές στοχεύσεις του "γαλάζιου" κυβερνητικού οικοσυστήματος να κινούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

- Να καταδικαστεί η τουρκική προκλητικότητα.

- Να διατυπωθεί ότι δεν παράγει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα η "συμφωνία" Άγκυρας-Τρίπολης.

- Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λοιπόν, ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία, όπως τονίζουν πηγές, θα αποτυπωθεί και στα συμπεράσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.


"O Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η "συμφωνία" Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το Λιβυκό Κοινοβούλιο, δεν την έχει εγκρίνει. Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας", επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών το προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου:

- Τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης της "συμφωνίας” Λιβύης-Τουρκίας.

- Την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.

- Τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

Κυβερνητικές πηγές, την ίδια στιγμή, στέκονται ιδιαίτερα στην πλήρη στήριξη που παρέχει η οικογένεια της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς στα ελληνικά αιτήματα. "Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ντόναλτ Τουσκ, τον οποίο ενημέρωσε διεξοδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την τουρκική προκλητικότητα, την πρόσφατη παράνομη "συμφωνία" Λιβύης-Τουρκίας καθώς και για όλες τις ενέργειες της Ελλάδας, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης παράνομη και προκλητική παραβίαση της κυριαρχίας της Ελλάδας, που δημιουργεί αστάθεια στη Μεσόγειο", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη.

Οι προσδοκίες της ελληνικής αντιπροσωπείας από τη Σύνοδο

Πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στις εξελίξεις, όπως αυτές λαμβάνουν χώρα στην "καρδιά" της Ευρώπης, υπενθυμίζουν, λίγο πριν σηκώσουν αυλαία οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής (με την ολοκλήρωσή τους ο κ. Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου) ότι υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έχει καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, κατόπιν επαφών του πρωθυπουργού και της ελληνικής διπλωματίας, με στόχο να απομονωθεί διπλωματικά η Τουρκία για τις παράνομες, κατά το Διεθνές Δίκαιο, ενέργειές της, με αποκορύφωμα τη σύναψη της άκυρης "συμφωνίας" με τη Λιβύη.

"Είχαμε μιας ενέργεια που παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο. Εμείς κάναμε όλες τις διπλωματικές ενέργειες και ο πρωθυπουργός έκανε ό,τι έπρεπε με στόχο τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας. Αναμένουμε μια σαφή αποτύπωση και στα συμπεράσματα του Συμβουλίου όλων των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης", τονίζουν κυβερνητικές πηγές. "Σε συνέχεια των αποφάσεων των δύο προηγούμενων ευρωπαϊκών συμβουλίων του Ιουνίου και πολύ περισσότερο του Οκτωβρίου, ζητάμε ένα ευρύτερο πλαίσιο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία…Τα τρία τελευταία ευρωπαϊκά συμβούλια έχουν ασχοληθεί με την τουρκική προκλητικότητα σε διάφορα επίπεδα. Πέρα από τις κυρώσεις, είχαμε καταδίκη για την εισβολή στη Συρία, για τις εξελίξεις στο προσφυγικό. Σήμερα πάλι απασχολεί το ευρωπαϊκό συμβούλιο η τουρκική προκλητική συμπεριφορά και η παράνομη ενέργεια της συμφωνίας με τη Λιβύη. Αυτό απομακρύνει τις ευρωπαϊκές ηγεσίες και τις Βρυξέλλες και υψώνει τείχη απέναντι στην Τουρκία. Αρχίζει να μεγαλώνει η απόσταση", σημειώνουν.

Η κυβέρνηση, όπως γίνεται ακόμα πιο εμφανές τα τελευταία εικοσιτετράωρα, στοχεύει σε μία ευρύτερη πολιτική ομπρέλα στο ανώτατο επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Όλοι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταδικάσουν την τουρκική προκλητικότητα, να δηλώσουν απερίφραστα ότι είναι παράνομη η "συμφωνία" μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό το τρίπτυχο θα επιτρέψει, άλλωστε, στην Αθήνα να δρομολογήσει όλες τις υπόλοιπες διπλωματικές και πολιτικές κινήσεις της. "Κινούμαστε με αυτοπεποίθηση έχοντας ως πυξίδα το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε δίπλα μας όλες τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, ενώ τη "συμφωνία" της Τουρκίας έχουν επίσης καταδικάσει οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος", αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη.

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]