Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απειλές προς πάσα κατεύθυνση από τον Ερντογάν


Κατά του ISIS μάχονται οι Κούρδοι
Ο ρόλος του Πούτιν

Εκτός τροχιάς έχει βγει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπολύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση, ενώ προειδοποίησε πως μόλις τελειώσει το χρονοδιάγραμμα των 120 ωρών, θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις κατά των Κούρδων.

Από πλευράς τους, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (FDS), όπου κυριαρχούν οι κούρδοι μαχητές, κατηγορούν την Άγκυρα ότι υπονομεύει υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ Άιν.

Από πλευράς του ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με ρώσους αξιωματούχους με στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων.

«Θα συντρίψουμε κεφάλια όπως κάναμε στην Κύπρο»

«Όπως προηγουμένως έμαθαν τί εστί τουρκικό έθνος στην Κύπρο, στην επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη, στην επιχείρηση Κλάδος Ελαίας, στο Άφριν, θα το μάθουν ξανά», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μόλις τελειώσει το χρονοδιάγραμμα των 120 ωρών, στην περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οι Κούρδοι μαχητές (YPG) οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν. Ανέφερε ακόμη ότι το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία αν δεν υπάρξει συμφωνία στο Σότσι.

Σε ομιλία του στην Καισαρεία ανέφερε ότι αν δεν τηρηθεί η συμφωνία «μόλις τελειώσουν οι 120 ώρες θα συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε, θα συντρίψουμε τα κεφάλια των τρομοκρατών και θα συνεχίσουμε».


Την Τρίτη στη Ρωσία ο Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε: «Ό,τι χρειάζεται το κάνουμε, Αν χρειάζονται διαπραγματεύσεις, συνομιλίες , τις κάνουμε. Αν χρειαστεί στρατιωτική επιχείρηση, να χτυπήσει, και αυτό το κάνουμε».
Για την συνάντησή του με τον Ρώσο ομολογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Σότσι της Ρωσίας, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «την Τρίτη πρώτα ο Αλλάχ θα είμαι στην Ρωσία, στο Σότσι. Και εκεί θα συζητήσουμε αυτά με τον κ. Πούτιν. Και μετά που θα συναντηθούμε και με αυτούς πρώτα ο Αλλάχ θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο τον δρόμο μας».

«Αδελφοί μου, είναι φανερό ότι ένα μέρος της επιχείρησής μας είναι υπό το καθεστώς (Άσαντ) το οποίο προστατεύει η Ρωσία. Γι αυτό θα συζητήσουμε με τον κ. Πούτιν την Τρίτη αυτό το θέμα. Γιατί πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Το ίδιο ισχύει και για εκεί. Και πάλι αν γίνει, έγινε. Αν δεν γίνει θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια», ανέφερε.

Πυρά κατά της ΕΕ

«Αυτοί που σήμερα μας δίνουν μαθήματα δικαιωμάτων, δικαίου και ελευθερίας σχεδόν όλοι στο παρελθόν έχουν την κηλίδα της σφαγής ή της κατοχής ή της αποικιοκρατίας», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος κατά την ομιλία του στην 3η Σύνοδο των Θρησκευτικών Ηγετών των Χωρών της Αφρικής.

Ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε στην ΕΕ για το εμπάργκο όπλων λέγοντας πως «εκείνοι που επέβαλαν εμπάργκο όπλων σε μας εξαιτίας της επιχείρησης Πηγή της Ειρήνης εξόπλισαν το αιματοβαμμένο χέρι των δολοφόνων της γενοκτονίας της Ρουάντα».

«Ο ‘’λευκός’’ άνθρωπος δεν αλλάζει»

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ακόμη και σήμερα ισχύει αυτό που πριν 100 χρόνια είχε παραδεχτεί ο Ουίλιαμ Τζώρτσιλ ότι «μια σταγόνα πετρέλαιο είναι πιο σημαντική από μια σταγόνα αίμα».

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, ακόμη κι αν περάσουν 100 χρόνια δεν αλλάζει η αντίληψη του λευκού ανθρώπου απέναντι στην Αφρική και την Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι «ενώ η δύση ισχυρίζεται ότι τελείωσε η αποικιοκρατία βρίσκουν νέους τρόπους και τη συνεχίζουν».

«Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις κατά του ISIS» λένε οι Κούρδοι

Ο επικεφαλής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS), όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι μαχητές, ανακοίνωσε την επανάληψη των επιχειρήσεων εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στην ανατολική Συρία σε συνεργασία με τον συνασπισμό κατά των τζιχαντιστών του οποίου ηγείται η Ουάσινγκτον.

«Ξαναρχίσαμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των πυρήνων του ΙΚ στην Ντέιρ Έζορ, οι δυνάμεις μας εργάζονται μαζί με εκείνες του συνασπισμού», είπε ο Μαζλούμ Άμπντι, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τις FDS μιας διακοπής των επιχειρήσεων αυτών.

Η Τουρκία υπονομεύει την συμφωνία κατάπαυσης πυρός

Ο Άμπντι κατηγόρησε την Τουρκία ότι υπονομεύει τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία, εμποδίζοντας την αποχώρηση των μαχητών των FDS από την πόλη Ρας αλ-Άιν.

Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και την οποία διαπραγματεύθηκε η Ουάσινγκτον, «περιλαμβάνει ένα ουσιώδες σημείο που ορίζει το άνοιγμα ενός διαδρόμου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε ο επικεφαλής των FDS στο AFP.

Όμως οι «Τούρκοι εμποδίζουν την αποχώρηση από τον τομέα της Ρας αλ-Άιν, εμποδίζουν την έξοδο των δυνάμεών μας, των τραυματιών και των αμάχων».

Ο Άμπντι επαναβεβαίωσε επίσης τη σημασία της διατήρησης μιας παρουσίας των ΗΠΑ για την ισορροπία των δυνάμεων στη χώρα αυτή.

«Θέλουμε οι Αμερικανοί να έχουν έναν ρόλο στη Συρία, ώστε να μην μονοπωλούν οι Ρώσοι και άλλοι το έδαφος», είπε.

«Είναι προς το συμφέρον μας οι αμερικανικές δυνάμεις να παραμείνουν εδώ για την ισορροπία στη Συρία», συμπλήρωσε.

Διαψεύδει η Τουρκία

Η Τουρκία διέψευσε ότι εμπόδισε την αποχώρηση των κουρδικών συριακών δυνάμεων από τη βορειοανατολική Συρία, όπως ανέφερε νωρίτερα ένας διοικητής των Κούρδων.

Οι κουρδικές δυνάμεις «διασπείρουν ψευδείς πληροφορίες για να σαμποτάρουν την αμερικανοτουρκική συμφωνία» που προβλέπει την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Συρίας μέχρι την Τρίτη, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Επαφές Άσαντ με ρώσους αξιωματούχους

Αντιπροσωπεία Ρώσων αξιωματούχων συζήτησε με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στη Δαμασκό χθες Παρασκευή την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης στη βορειοανατολική Συρία, ανέφερε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τρέχουσα κατάσταση ‘επί του πεδίου’ στη Συρία υπό το φως των αυξανόμενων εντάσεων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Καταγράφηκε η ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και τη διασφάλιση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται στο κείμενο.

Το χαρτί των ΗΠΑ παίζει η Άγκυρα

Η Τουρκία κάλεσε την Ουάσινγκτον να ασκήσει την επιρροή της στις κουρδικές δυνάμεις ώστε να αποσυρθούν «χωρίς επεισόδια» από τη βορειοανατολική Συρία, όπως προβλέπεται στη συμφωνία με την οποία σταμάτησαν οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανέφερε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

«Εμείς τηρούμε αυτήν τη συμφωνία. Προβλέπει την αποχώρηση (των Κούρδων) μέσα σε διάστημα πέντε ημερών και ζητήσαμε από τους Αμερικανούς συναδέλφους μας να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους και τις διασυνδέσεις τους ώστε να διασφαλιστεί ότι (οι Κούρδοι μαχητές) θα φύγουν χωρίς επεισόδια», είπε ο Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκτός από την αποχώρηση των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κουρδική πολιτοφυλακή) η συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ προβλέπει επίσης την εφαρμογή μιας «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 32 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους. Το μήκος της ωστόσο δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θέλει να φτάσει εντέλει τα 450 χιλιόμετρα.

Οι Κούρδοι της Συρίας κατηγορούν την Τουρκία ότι παραβιάζει τη συμφωνία, συνεχίζοντας τους βομβαρδισμούς, όμως ο Καλίν επέρριψε την ευθύνη για «όλα τα επεισόδια» στις YPG. «Οι στρατιωτικοί μας είναι σε επαφή με τους (Αμερικανούς) ομολόγους τους για να διασφαλίσουν ότι οι YPG θα αποχωρήσουν χωρίς μάχες», κατέληξε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]