Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Τούρκοι νίκησαν κατά κράτος τον Τραμπ


Η χρόνια αδυναμία του Ντόναλντ Τραμπ να συνειδητοποιήσει τις υποχρεώσεις της προεδρίας απειλεί τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως τους Κούρδους, που εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Παρότι κουρδικές ζωές χάθηκαν εξαιτίας της απόφασής του να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, ο πρόεδρος Τραμπ έσπευσε να ανακοινώσει μία ακόμη «εκπληκτική επιτυχία, που έσωσε εκατομμύρια και εκατομμύρια ζωές». Οι απολογητές του Τραμπ αιτιολόγησαν την απόφασή του λέγοντας ότι η διπλωματική θέση των ΗΠΑ στη βόρεια Συρία ήταν ιδιαίτερα λεπτή, με την Ουάσιγκτον να είναι διχασμένη μεταξύ των Κούρδων συμμάχων της και της Αγκυρας, ωστόσο η στιγμή της αποχώρησης δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη.

Η αμερικανική αισχύνη αποτυπώθηκε σε δύο ρεπορτάζ αυτής της εβδομάδας. Στο πρώτο, Ρώσος δημοσιογράφος περιηγήθηκε εγκαταλελειμμένη αμερικανική αεροπορική βάση στη βόρεια Συρία, ενώ στο δεύτερο, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωνε τον από αέρος βομβαρδισμό επίσης εγκαταλελειμμένης αμερικανικής αποθήκης πυρομαχικών, έτσι ώστε τα εφόδια να μην πέσουν στα χέρια εχθρικών ένοπλων ομάδων.


Η προδοσία των Κούρδων μαχητών από την Ουάσιγκτον υπήρξε ιδιαίτερα οδυνηρή, με τον πρόεδρο Τραμπ να ανακοινώνει αιφνιδίως τη στροφή της αμερικανικής πολιτικής, που ενισχύει όχι μόνο τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά και τον Μπασάρ αλ Ασαντ, τους Ρώσους και τους Ιρανούς. Εάν κάποιος χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για την αδυναμία του Τραμπ να επιτελέσει τα καθήκοντα της προεδρίας, ας στραφεί στην παιδαριώδη επιστολή του προς τον Ταγίπ Ερντογάν, στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί χωρίς δεύτερη σκέψη να καταστρέψει την τουρκική οικονομία, συνεχίζοντας με τη νουθεσία: «Μην είσαι σκληρό αντράκι. Μην είσαι ανόητος!». Το μόνο φωτεινό σημείο ήταν το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που καταδίκαζε με μεγάλη πλειοψηφία την προδοσία εις βάρος των Κούρδων.

Διάψευση Πενς

Την ανακοίνωση του αντιπροέδρου Μάικ Πενς για σύναψη πενθήμερης ανακωχής διέψευσε ύστερα από λίγη ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι η συμφωνία δεν αφορά κατάπαυση του πυρός, αλλά απλή «παύση των τουρκικών επιχειρήσεων», για να προσθέσει: «Εξασφαλίσαμε όλα όσα επιθυμούσαμε». Στην πραγματικότητα, η πολιτική του Τραμπ, πέρα από την Τουρκία, ευνόησε κυρίως τη Ρωσία και το Ιράν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]