Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έρευνες για τζιχαντιστές σε ελληνικό νησί


Συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ.
Διατηρώντας χαμηλούς τόνους τα αρμόδια κλιμάκια της Αστυνομίας που εδρεύουν στη Σάμο, προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για ενδεχόμενη ύπαρξη τζιχαντιστών στο hotspot νησιού αληθεύουν

Την κινητοποίηση των Αρχών προκαλούν οι αναφορές που προέρχονται από τους ίδιους τους πρόσφυγες για ενδεχόμενη ύπαρξη ακραίων ισλαμιστών στο hotspot της Σάμου. Μετά τη φωτιά που ξέσπασε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του νησιού, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας (14 Οκτωβρίου), περίπου 800 άτομα δεν επέστρεψαν στο hotspot, προτιμώντας να περάσουν πολλές ημέρες στο λιμάνι και στους δρόμους της πόλης της Σάμου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, αιτία της άρνησής τους δεν είναι οι κακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής του νησιού, αλλά οι απειλές που δέχονται από μια μικρή ομάδα ατόμων, τα οποία εμφανίζονται ως οπαδοί της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους. Σημειώνεται ότι οι εκατοντάδες άνθρωποι που αρνήθηκαν να επιστρέψουν, στο hot spot, επικαλούμενοι απειλές είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία Σύροι υπήκοοι, πολλοί εκ των οποίων κουρδικής καταγωγής.

Διατηρώντας χαμηλούς τόνους τα αρμόδια κλιμάκια της Αστυνομίας που εδρεύουν στη Σάμο, σύμφωνα με τη «RealNews», προσπαθούν να διαπιστώσουν αν οι αναφορές για ενδεχόμενη ύπαρξη τζιχαντιστών στο hot spot νησιού αληθεύουν. «Ίσως κάποιοι θεωρούν ότι έτσι θα καταφέρουν να μείνουν εκτός του hotspot και πως με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν για να φύγουν από το νησί» αναφέρουν πηγές της εφημερίδας.


Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράγοντες που συνηγορούν υπέρ του ότι οι αναφορές περί τζιχαντιστών δεν μπορεί να ανήκουν απολύτως στη σφαίρα της φαντασίας των Σύρων και των Κούρδων προσφύγων. Το πρώτο είναι ότι οι αναφορές αυτές έχουν γίνει με τον ίδιο τρόπο σε εργαζομένους του hotspot, σε εκπροσώπους ΜΚΟ που βρίσκονται στο νησί, αλλά ακόμα και σε κατοίκους της Σάμου. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι οι πρόσφυγες έχουν κάνει και περιγραφές των μελών της φερόμενης ακραίας ομάδας.

Σύμφωνα με αυτές πρόκειται για άνδρες άνω των 30 ετών, οι οποίοι έφτασαν πρόσφατα στη νησί, προερχόμενοι από περιοχές της Συρίας οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταληφθεί από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους.

Το μήνυμα που έβαλε «φωτιά»

Την ίδια στιγμή, ένα περίεργο μήνυμα σε προφίλ στο Facebook, γραμμένο σε αραβική γλώσσα με αναφορές στη φωτιά που ξέσπασε στο ΚΥΤ της Σάμου το απόγευμα της Δευτέρας, έχει μπει στο «μικροσκόπιο» του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.

Η επίμαχη ανάρτηση σε προφίλ του Facebook με αραβικά στοιχεία, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα είναι πλαστά, δημιούργησε σύγχυση στη... μετάφραση, καθώς κάποιοι το «ερμήνευσαν» ως «βάλτε φωτιά στη Σάμο», προφανώς εννοώντας το κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών, προκαλώντας στη συνέχεια έντονο προβληματισμό, κυρίως στους Σύρους αλλά και στους Κούρδους πρόσφυγες που διαβιούν στο Κέντρο Υποδοχής του νησιού.

Άμεση ήταν, στο μεταξύ, η εμπλοκή ειδικών ελληνικών υπηρεσιών, μόλις έγινε γνωστή η επίμαχη ανάρτηση στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με πρώτο βήμα την πλήρη μετάφραση του από το αραβόφωνο κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής που βρίσκεται σε μόνιμη βάση στο ακριτικό νησί. Η μετάφραση των ειδικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έδωσε, στο μεταξύ, μια διαφορετική ερμηνεία στην επίμαχη ανάρτηση, καθώς οι ειδικευμένοι αστυνομικοί μετέφρασαν το «μήνυμα» ως εξής, όπως αναφέρουν άριστα διασταυρωμένες πληροφορίες της «R»: «Φωτιά τώρα στο κέντρο υποδοχής στη Σάμο».

Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες από επίσημες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι έμπειροι αστυνομικοί του ειδικού κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής το μετέφρασαν ως μια απλή διαπίστωση της κατάστασης που επικρατούσε εκείνο το απόγευμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, με τις φωτιές και τις ταραχές μεταξύ Αφγανών και Σύρων.

Πέραν τούτου, όμως, και όπως επισημαίνουν επίσημες πηγές της ΕΛ.ΑΣ., διεξάγεται έρευνα από τα κλιμάκια των ειδικών υπηρεσιών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος βρίσκεται πίσω από το επίμαχο προφίλ όπου και αναρτήθηκε το «μήνυμα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαπιστώθηκε από τους αστυνομικούς πως το ηλεκτρονικό αποτύπωμα στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης οδηγεί στη Σάμο. Ακόμη, είναι βέβαιο πως τουλάχιστον τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί για το συγκεκριμένο προφίλ δεν αντιστοιχούν σε κάποιον πρόσφυγα ή σε μετανάστη που έχει καταγράφει στο νησί της Σάμου και έτσι εκτιμάται πως ο διαχειριστής έχει χρησιμοποιήσει ψευδή στοιχεία για τη σελίδα του, πάντα σε αραβική γλώσσα.

Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]