Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τσαβούσογλου: Μετά τις 120 ώρες δεν θα μείνει τρομοκράτης στην περιοχή


Νέες προειδοποιήσεις τόσο προς τους Κούρδους μαχητές του YPG, ώστε να απομακρυνθούν από την σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βορειοανατολική Συρία, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, όπως προβλέπει και η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ, απηύθυνε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μιλώντας σε δίκτυο Kanal 7. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου «όταν λήξουν οι 120 ώρες όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν φύγουν από εκεί και η ασφάλεια της περιοχής θα ανήκει πλέον στον τουρκικό στρατό.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «εμείς αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μετά από 120 ώρες να μην έχει μείνει ούτε ένας τρομοκράτης του YPG/PKK εδώ» και διαμήνυσε ότι προς πάσα κατεύθυνση «ας μην προσπαθήσουν να μείνουν εδώ μέλη του YPG/PKK με άλλα ονόματα. Παρακολουθούμε τα πάντα στη συγκεκριμένη περιοχή. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Με την επιχείρηση αυτή στόχος μας είναι να εξαλείψουμε τις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μίας περιοχής μήκους 444 χιλιομέτρων έως τα σύνορα του Ιράκ».


Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να δει ούτε έναν μαχητή των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) να μένει στην «ζώνη ασφαλείας» στο τέλος της περιόδου εκεχειρίας και τόνισε πως όταν λήξουν οι 120 ώρες «όλοι οι τρομοκράτες θα έχουν φύγουν από εκεί και η ασφάλεια της περιοχής θα ανήκει πλέον στον τουρκικό στρατό», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η αποκλειστική ευθύνη αντιμετώπισης των τζιχαντιστών στην περιοχή «θα ανήκει σε εμάς».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε για άλλη μια φορά αβάσιμους τους ισχυρισμούς ότι με την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» η Τουρκία προσπαθεί να αλλάξει την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής.

«Ο αρχιτέκτονας της δημογραφικής αλλαγής ποιος είναι; Το YPG/PKK. Στο μέρος που μπήκαμε εμείς το 90% του πληθυσμού είναι Άραβες. Γιατί να αλλάξουμε τη δημογραφία; Ο καθένας θα επιστρέψει στο σπίτι του, αν το θέλει. Κανέναν δεν θα εξαναγκάσουμε», υποστήριξε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ερντογάν -Τραμπ δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στη Βόρεια Συρία και πως ο Ερντογάν κάλεσε τον Τραμπ και του είπε «εμείς θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας μέχρι τώρα αλλά δεν γίνεται πια, οπότε θα κοιτάξουμε κι εμείς τον εαυτό μας»

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου ο Τραμπ τον άκουσε και αυτό που τον ρώτησε ήταν τί θα γίνει με τους τζιχαντιστές και τότε ο Ερντογάν του είπε «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται» για να απαντήσει εν συνεχεία ο πρόεδρος των ΗΠΑ - σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του - «εντάξει, μόνο μη στοχεύσετε τους στρατιώτες μας».

Στο προσφυγικό θέμα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας επανέλαβε ότι το σχέδιο είναι να εγκατασταθούν στη βόρεια Συρία και στο κομμάτι που θα ελέγχει η Τουρκία σε πρώτη φάση ένα εκατ. πρόσφυγες και σε δεύτερο στάδιο δυο εκατ. άνθρωποι. «Θα χρειαστεί βέβαια βοήθεια και από τρίτους για την επανεγκατάσταση των προσφύγων», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η Σαουδική Αραβία πριν από χρόνια είχε πει ότι θα δώσει τη στήριξή της. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Και τώρα λένε ότι όταν τελειώσει η επιχείρηση, θα στηρίξουν όσους θέλουν να γυρίσουν. Ο πρόεδρός μας άλλωστε το λέει ότι «αν ανοίξουμε τις πόρτες, θα δείτε». Δεν είναι απειλή αυτό. Αυτό το λένε όσοι δεν κάνουν αυτό τους αναλογεί. Όταν τα πράγματα ηρεμήσουν, θα βρουν το δρόμο τους και πάλι», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]