Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μικρή Σένγκεν Σκοπίων - Τιράνων - Βελιγραδίου


Οι πρωθυπουργοί της Σερβίας Ανα Μπέρναμπιτς, της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ και της Αλβανίας Εντι Ράμα θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα, στις 9 και 10 Οκτωβρίου, στην πόλη Νόβισαντ της Βοϊβοντίνας, στη Σερβία, για να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας, μεταξύ των τριών χωρών, μιας ζώνης ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων, πολιτών και υπηρεσιών. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση αυτή ανήκει στον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος θα συμμετάσχει επίσης ενεργά στις εργασίες της τριμερούς.

Το μοντέλο διασύνδεσης των τριών αυτών χωρών, που ο ίδιος ο Βούτσιτς αποκαλεί «μικρή Σένγκεν», προβλέπει αρχικά την απελευθέρωση του εμπορίου, με τη σταδιακή κατάργηση όλων των διαδικασιών στη διακίνηση προϊόντων. Οπως εξήγησε ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας, Ράσιμ Λιάγιτς, σε πρώτη φάση θα καταργηθούν όλοι οι μη δασμολογικοί φραγμοί.


Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στη ζώνη των χωρών αυτών θα υπόκεινται σε φυτοϋγειονομικό, κτηνιατρικό και εργαστηριακό έλεγχο μία φορά στα εξωτερικά σύνορα και όχι σε κάθε συνοριακή διάβαση. Η ιδέα της αποκαλούμενης «μικρής Σένγκεν», όπως την εξέθεσε πρόσφατα σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Σερβίας, προβλέπει, για το άμεσο μέλλον, και την επίτευξη της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών. Ο Βούτσιτς άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί η συμφωνία διασύνδεσης πέραν των τριών χωρών (Σερβίας - Αλβανίας - Βόρειας Μακεδονίας), συμπεριλαμβάνοντας το Μαυροβούνιο, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και το Κόσοβο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]