Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Παρασκήνιο από Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών


Της Νίκης Ζορμπά

Δεν κρύβει - ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό της χώρας- ο Αλέξης Τσίπρας ότι θεωρεί τη σύναψη της Συμφωνίας των Πρεσπών "γαλόνι" για την Κυβέρνησή του.

Πρωτοβουλία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί εξάλλου συγκολλητική ουσία και σημείο αναφοράς των παλιών και νέων στελεχών του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

Στα Σκόπια βρίσκεται από χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να μιλήσει σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει ο Economist για τα Δυτικά Βαλκάνια. Τον υποδέχθηκε σε ένα εξαιρετικά θερμό τετ α τετ ο Ζόραν Ζάεφ, όπερ καταγράφηκε καταρχάς από τα φωτογραφικά ενσταντανέ της συνάντησής τους.

Και σε επίπεδο ρητορικής ωστόσο, Τσίπρας και Ζάεφ "ένωσαν" τις φωνές τους για να στείλουν κοινό μήνυμα προς την Ε.Ε να "ξεπαγώσει" την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Βόρεια Μακεδονία.

Σε συνέντευξη ωστόσο που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεοπτικό κανάλι της γείτονος, αποκάλυψε παρασκήνιο "ναυαγίου", μια εβδομάδα πριν από τη σύναψη της Συμφωνίας.


Ο κ. Τσίπρας ανέφερε επακριβώς:

"Δεν ήταν εύκολο, όμως, να βρούμε συναίνεση σε όλα τα κεφάλαια της Συμφωνίας. Πράγματι υπήρξε μια στιγμή, ένα Σαββατοκύριακο πριν την τελική συμφωνία, που σηκώσαμε τα μολύβια. Και εγώ και ο Ζόραν, και ο Νίκος ο Κοτζιάς και ο κ. Ντιμιντρόφ είπαν ότι δεν μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Επικράτησε η λογική. Αυτό ήτανε λίγες ημέρες πριν καταλήξουμε στην τελική συμφωνία, ήταν στο τέλος μιας πολύ δύσκολης διαδρομής. Και στο τέλος της διαδρομής πάντοτε υπάρχει κούραση. Πάντοτε η κάθε μια πλευρά νιώθει ότι έχει εξαντλήσει τις κόκκινες γραμμές της και τις δυνατότητές της. Μια βδομάδα σχεδόν πριν γίνει το τηλεφώνημα από την πλευρά του Ζόραν που καταλήξαμε με κάποιες επιμέρους διορθώσεις και με κάποιες, αν θέλετε, υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, μια βδομάδα πριν είχαμε σηκώσει τα μολύβια και είχα κι εγώ καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία".

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρώην πρωθυπουργός, ομολόγησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ...συνέδραμε σημαντικά στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου:

"Νομίζω ότι είχε επίδραση, και το γνώριζα από την πρώτη στιγμή όταν ανέλαβα την δύσκολη αυτή απόφαση να κάνω πράξη αυτά που πίστευα εγώ, αυτό που πίστευα και πιστεύω ότι ήταν σωστό για την χώρα μου και την περιοχή, για τους λαούς μας. Ήξερα ότι θα αναλάβω πολιτικό κόστος, κυρίως γιατί ήξερα ότι στο εσωτερικό πολλές πολιτικές δυνάμεις και η αντιπολίτευση τότε θα κινηθούν με κριτήριο, όχι την αλήθεια, αλλά το πολιτικό κέρδος από την άλλη πλευρά. Δεν το μετανιώνω όμως αυτό. Και δεν το μετανιώνω διότι πιστεύω ότι σε κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής αυτό που έχει σημασία είναι να κάνεις αυτό που είναι ωφέλιμο για τον λαό, ωφέλιμο για την χώρα".

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]