Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΣΥΡΙΖΑ: Capital controls μέσα, καταθέσεις έξω


Το να έχεις τραπεζικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες δεν είναι από μόνο του κάτι μεμπτό. Εκτός και αν προϊστάμενός σου είναι ο Αλέξης Τσίπρας, που είχε βάλει τις «καταθέσεις στο εξωτερικό» στον ίδιο ντουρβά με τη «φοροδιαφυγή». Ενώ, ταυτόχρονα, καλούσε τους πολίτες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που «φυγάδευσαν» εκτός συνόρων

Γράφει ο Χάρης Καρανίκας
«Νέες μάχες είναι τώρα μπροστά μας. Οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και τον λαό ξανά στα αμπάρια. Όσοι έφτιαξαν, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση τους, την Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της εξουσίας των λίγων. Αυτοί που θέλουν να μπορούν ανενόχλητοι να φοροδιαφεύγουν, να παρασιτούν εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, έχοντας τις offshore τους και τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό».
Ένα μικρό μέρος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στις 21 Αυγούστου 2018, για την «Ιθάκη που είναι μπροστά» και «την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Τρία χρόνια πριν, τον Ιούλιο του 2015, και πάλι αναφερόμενος στο θέμα των καταθέσεων, ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει:
«Οι καταθέσεις των πολιτών που επέλεξαν να μη φυγαδεύσουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό δεν θα χαθούν στον βωμό των σκοπιμοτήτων και των εκβιασμών».

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ίδιας κυβέρνησης που είχε εξομοιώσει την φοροδιαφυγή και την «φυγάδευση» χρήματος με τις καταθέσεις στο εξωτερικό, έκαναν ακριβώς αυτό: διατηρούσαν λογαριασμούς με χιλιάδες ευρώ εκτός χώρας. Την ίδια ώρα, η ίδια κυβέρνηση καλούσε τους επενδυτές να εμπιστευτούν τα χρήματά τους στην Ελλάδα και τους πολίτες να επαναπατρίσουν τις καταθέσεις τους.

Το Protagon εντόπισε και ανέλυσε εκείνα από τα πρόσφατα δημοσιευμένα πόθεν έσχες μελών του ΣΥΡΙΖΑ που περιλαμβάνουν δηλώσεις καταθέσεων στο εξωτερικό. Παράδειγμα, η περίπτωση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, ενώ ήταν υπουργός Οικονομικών το 2015 και ξεκίνησαν τα capital controls διατηρούσε δύο λογαριασμούς συνολικού ύψους 18.000 δολαρίων στην Bank of America στις ΗΠΑ, όπου εργαζόταν κατά τα προηγούμενα χρόνια. Το 2016, αφού είχε αποχωρήσει από το υπουργείο και τον ΣΥΡΙΖΑ, οι καταθέσεις των ΗΠΑ δεν υπάρχουν πια, ενώ εμφανίζονται δύο τραπεζικοί λογαριασμοί στην ελβετική τράπεζα Corner Banka, με 45.000 ευρώ και 204.000 δολάρια και την προέλευσή τους να αιτιολογείται ως «εισοδήματα έτους». Το 2017, ο λογαριασμός με τα ευρώ έχει πέσει στα 16.000, ενώ των δολαρίων έχει αυξηθεί στα 211.000.

Όπως προκύπτει από την έρευνα του Protagon, η Ελβετία δεν αποτελεί δημοφιλή τραπεζικό προορισμό για στελέχη τους ΣΥΡΙΖΑ, πρώην και νυν. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να κερδίζει τις προτιμήσεις των περισσοτέρων αριστερών βουλευτών και υπουργών που δήλωσαν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό.

Το 2015 ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης διατηρούσε λογαριασμούς στη Μεγάλη Βρετανία με περισσότερα από 50.000 ευρώ και περίπου 600 στερλίνες από εισοδήματα προηγούμενων ετών καθώς είχε ακαδημαϊκή δραστηριότητα στο εξωτερικό – ανάμεσα στα πανεπιστήμια που είχε διδάξει Οικονομικά ήταν και αυτό του Έσεξ. Τον επόμενο χρόνο ο λογαριασμός με τα 50.000 ευρώ δεν εντοπίζεται στο πόθεν έσχες του – υπάρχει ένας με 5.000 βρετανικές λίρες και πάλι από εισοδήματα προηγούμενων ετών. Το 2017, εμφανίζεται και πάλι ο ίδιος λογαριασμός με τη σημείωση ότι έχει γίνει υπερανάληψη και ότι εμφανίζει αρνητικό ποσό άνω των 900 λιρών. Στα πόθεν έσχες του κ. Χουλιαράκη δηλώνεται ότι η σύζυγός του, πέρα από την Μεγάλη Βρετανία, διατηρούσε λογαριασμούς και στην Ισπανία.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Χουλιαράκη, επίσης δηλώνει καταθέσεις της (Βρετανίδας) συζύγου του στη Μεγάλη Βρετανία, περί τις 28.000 λίρες για το 2015 και 2016, οι οποίες εντός του 2017 μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας – ο πρώην υπουργός Οικονομικών έπειτα από δύο χρόνια θητείας, μάλλον κατάφερε να την πείσει να μεταφέρει τις καταθέσεις της στην Ελλάδα.

Στα μέλη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με καταθέσεις συζύγων στο εξωτερικό περιλαμβάνεται και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κωνσταντίνος Φωτάκης: οι λογαριασμοί που δηλώνονται στο πόθεν έσχες του φιλοξενούσαν 15.000 λίρες το 2015, για να πέσουν στις 2.000  το 2016 και να αυξηθούν στις 3.000 το 2017. Όλες οι δηλώσεις αυτές ανέφεραν ότι τα χρήματα προέρχονται από εισοδήματα προηγούμενων ετών.

Με τη Μεγάλη Βρετανία συνδέονται και δύο λογαριασμοί με καταθέσεις της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώς Φωτίου: στον έναν, 58.000 λίρες το 2015 από εισοδήματα προγούμενων ετών και, στον άλλον, 30.000 λίρες την ίδια χρονιά από εισοδήματα τρέχοντος έτους. Τον επόμενο χρόνο προστίθενται άλλες 11.000 λίρες στον δεύτερο λογαριασμό, ενώ ο πρώτος παραμένει με το ίδιο σχεδόν ποσό. Και το 2017 προστίθενται στον δεύτερο λογαριασμό άλλες 4.000 λίρες. Στο σύνολο, εντός της περιόδου των capital controls, από το 2015 έως και το 2017, οι λογαριασμοί της κυρίας Φωτίου στο εξωτερικό από εισοδήματα τρεχόντων ετών αυξήθηκαν κατά 15.000 λίρες.

Σε τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου δηλώνονται και κάποιες από τις καταθέσεις στο εξωτερικό του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα, ο οποίος έχει διδάξει σε πανεπιστήμια ανά τον πλανήτη. Το 2015 τρεις τραπεζικοί λογαριασμοί του φιλοξενούν περίπου 70.000 λίρες από εισοδήματα προηγούμενων ετών αλλά και του τρέχοντος έτους. Τον επόμενο χρόνο οι καταθέσεις του αυξάνονται κατά 7.000 λίρες και το 2017 μπαίνουν επιπλέον 30.000 λίρες. Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο κ. Δουζίνας διατηρούσε καταθέσεις και στην Αυστραλία: το 2015 ανέρχονταν σε 4.000 δολάρια Αυστραλίας, το 2016 σε 38.000 και το 207 σε 49.000 – όλα όπως αναφέρεται στο πόθεν έσχες του από «εισοδήματα τρέχοντος έτους», ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η προϊσταμένη της κ. Φωτίου, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, επίσης εμφανίζεται να διατηρεί λογαριασμό στο εξωτερικό: σύμφωνα με τα πόθεν έσχες της, το 2016 οι καταθέσεις της σε τράπεζα του Βελγίου ανέρχονταν σε 14.000 ευρώ και παρέμειναν σχεδόν στα ίδια επίπεδα και το 2017. Η προέλευσή τους αιτιολογείται ως «εισοδήματα προηγούμενων ετών».

Πολλοί ευρωβουλευτές διατηρούν λογαριασμούς στο Βέλγιο, καθώς εκεί πληρώνοντα. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διετέλεσε ευρωβουλευτής από τον Ιούλιο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015, οπότε και διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Οι λογαριασμοί του στο Βέλγιο το 2015 εμφανίζουν καταθέσεις ύψους περίπου 19.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 13.600 προέρχονται από εισοδήματα του τρέχοντος έτους. Οι λογαριασμοί παραμένουν ανοικτοί και τα επόμενα χρόνια: το 2016 οι καταθέσεις μειώνονται στα 16.500 ευρώ και το 2017 στα 5.000 ευρώ.

Το «Βέλγιο» ως χώρα τραπεζικών καταθέσεων εμφανίζεται και στα πόθεν έσχες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών και μετέπειτα υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα. Οι καταθέσεις που περιλαμβάνονται σε λογαριασμό της συζύγου του, όπου είναι δικαιούχος και ο ίδιος, ανέρχονται σε 50.000 ευρώ το 2015 (από εισοδήματα προηγούμενων ετών). Το 2016 οι καταθέσεις στο λογαριασμό μειώνονται στα 43.000 ευρώ και το 2017 στα 35.000 ευρώ.

Καταθετικοί δεσμοί με τη Γερμανία εμφανίζονται στα πόθεν έσχες δύο μελών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δηλώνει ότι η σύζυγός του έχει τρεις λογαριασμούς σε τράπεζα του Μονάχου, όπου το 2015 εντοπίζονται 261.000 ευρώ, όλα από «εισοδήματα προηγούμενων ετών». Σε αυτά τη συγκεκριμένη χρονιά ως δικαιούχοι εμφανίζονται η σύζυγος και «τρίτοι». Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι καταθέσεις και το 2016, ενώ ως δικαιούχοι και πάλι εμφανίζονται η σύζυγος και «τρίτοι». Το 2017, τα ποσά παραμένουν τα ίδια –  δικαιούχοι πλέον είναι μόνο οι «τρίτοι».

Στη Γερμανία, σύμφωνα με τα πόθεν έσχες του, διατηρούσε λογαριασμό και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος. Το 2015 φιλοξενούνταν λιγότερα από 2000 ευρώ από «εισοδήματα έτους», ενώ το 2016 και το 2017 εμφανιζόταν μηδενικός.

Τραπεζικούς λογαριασμούς με μικροποσά στο εξωτερικό δήλωσε και η πρώην υπουργός Τουρισμού της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, αλλά με «διακοπές»: ένας λογαριασμός σε τράπεζα των ΗΠΑ που φιλοξενούσε 400 δολάρια δηλώνεται για το 2015, την επόμενη χρονιά δεν εμφανίζεται κανένας λογαριασμός στο εξωτερικό, και για το 2017 δηλώνεται πάλι ένας λογαριασμός σε διαφορετική αμερικανική τράπεζα με 100 δολάρια.

Πλήθος τραπεζικών λογαριασμών στις ΗΠΑ δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου και η σύζυγός του πρώην υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, κυρίως λόγω της δραστηριοποίησής τους εκεί. Οι καταθέσεις εξωτερικού που εμφανίζονται στα πόθεν έσχες τους κυμαίνονται ανάμεσα στα 270.000 με 425.000 δολάρια την τριετία 2015-2017. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο τους παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε ότι έπαιρναν επίδομα για τη μίσθωση διαμερίσματος στο Κολωνάκι, ενώ τα εισοδήματά τους ήταν τέτοια που θα μπορούσαν να καλύψουν οι ίδιοι το κόστος.

Protagon


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]