Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

ΣΥΡΙΖΑ: Τι κρύβει η τοποθέτηση «συνδέσμων» ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση;


Σε θέμα μείζονος σημασίας για τη Δημοκρατία και τη λειτουργία τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, αναδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ την επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετηθούν «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ στη δημόσια διοίκηση. Και μάλιστα, όπως επισήμαναν οι αρμόδιοι τομεάρχες Γιάννης Ραγκούσης και Χρήστος Σπίρτζης, οι εν λόγω «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ δεν θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία σχετικά με τις δραστηριότητές τους, ενώ θα μπορούν να χρηματοδοτούνται αφανώς από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η εν λόγω κίνηση συνιστά απειλή και για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, καθώς οι «σύνδεσμοι» σε οικονομικές υπηρεσίες του Δημοσίου θα μπορούν να λαμβάνουν γνώση εταιρικών δραστηριοτήτων και αποτελεσμάτων.

Και εγείρουν τα ερωτήματα:

* Πώς μπορεί να διασφαλιστεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, όταν θα υπάρχει πρόσβαση στην πληροφορία σε εξωθεσμικούς παράγοντες, π.χ. από τους «συνδέσμους» στο ΓΛΚ ή σε άλλη υπηρεσία των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης;

* Πώς διασφαλίζεται ότι δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο κακής χρήσης επιχειρηματικά μυστικά στα οποία θα έχει πρόσβαση;

* Πώς θα διασφαλιστεί η αρχή της εμπιστευτικότητας, όταν ένα υπάλληλος της ΕΥΠ θα έχει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες επενδυτικού ενδιαφέροντος σχετικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, την Αναπτυξιακή Τράπεζα, τις Στρατηγικές Επενδύσεις, το ΕΣΠΑ ή τα ΣΔΙΤ;

* Πώς θα αποτρέπεται η βιομηχανική κατασκοπεία; Ή μήπως θα πυροδοτείται;


Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι η νέα κατάσταση δημιουργεί «εύλογη ανασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα για τη χρήση του επενδυτικού ενδιαφέροντος» που θα εκφράζεται κάθε φορά, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα εξασφαλιζόταν απολύτως το απόρρητο.

Όπως προσθέτουν, η πρόσβαση στις πληροφορίες που θα έχουν οι «σύνδεσμοι» της ΕΥΠ «θα λειτουργήσουν ως ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια αυτής της εμπιστοσύνης», ενώ αφήνουν υπονοούμενο, εν είδει ερωτήματος, «γιατί το πρωθυπουργικό γραφείο ενδιαφέρεται να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες;».

Τσίπρας: Μετατρέπετε την ΕΥΠ ξανά σε ΚΥΠ

Σημειώνεται ότι η εν λόγω διάταξη για την τοποθέτηση «συνδέσμων» της ΕΥΠ στις υπηρεσίες του Δημοσίου πέρασε, αρχικώς, στα «ψιλά», καθώς οι προβολείς της δημοσιότητας έπεσαν στην έτερη διάταξη, που τροποποιούσε τα κριτήρια για τον ορισμό νέου διοικητή στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την Παρασκευή, μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αναβιώνει τις πιο σκοτεινές εποχές και πρακτικές του κράτους της Δεξιάς και μετατρέπει την ΕΥΠ ξανά σε ΚΥΠ».

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση «δίνει στον νέο διοικητή της ΕΥΠ ανεξέλεγκτες αρμοδιότητες να τοποθετεί "συνδέσμους" της, χωρίς καμία ανακοίνωση, σε όποια δημόσια υπηρεσία επιθυμεί, υιοθετώντας καθεστωτικές πρακτικές που παραπέμπουν σε νοσηρές εποχές του παρελθόντος».

«Σκεφτείτε προσεκτικά, κ. Μητσοτάκη»

Στο θέμα εστίασε χθες και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, θέτοντας τρία ερωτήματα στον κ. Μητσοτάκη:

Πρώτον: Για ποιον λόγο προχώρησε σε φωτογραφική τροπολογία για τον διοικητή της ΕΥΠ, ενώ πριν ένα μήνα διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κανένα νόμο;

Δεύτερον: Πού αποσκοπεί η τοποθέτηση «συνδέσμων» της ΕΥΠ σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο;

Τρίτο και κρισιμότερο: Θα έχει τη δυνατότητα ο εκάστοτε «σύνδεσμος» να παρακολουθεί δημόσιους λειτουργούς, ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας προκαταβολικά ασυλία για τυχόν παράνομες πράξεις του;

«Ας σκεφτεί προσεκτικά τις απαντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης και ας αναλογιστεί την ευθύνη των επιλογών του», κατέληξε.

Μαρίνα Μάνη
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Από κάποιους ανεγκέφαλους δεν περίμενα διαφορετική τοποθέτηση. Απλά εκμεταλλεύθηκαν προπαγανδιστικά την περιττή και -κατ'εμέ- ανόητη τροπολογία περί "συνδέσμων" της ΕΥΠ σε διάφορα Υπουργεία. Και τούτο διότι ο Ν.3649/2008 "Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και άλλες διατάξεις" προβλέπει με απόλυτη σαφήνεια αλλά και πληρότητα, στο άρθρο 9 "Υποχρεώσεις Αρχών-Υπηρεσιών" πως αυτές είναι υποχρεωμένες να δώσουν στους εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους της ΕΥΠ ο'τιδήποτε αυτοί ζητήσουν για την εκπλήρωση της αποστολής τους. Γιατί οι εμπνευστές της τροπολογίας αυτής θέλησαν να ξανα-ανακαλύψουν τη ρόδα; το χειρότερο όμως είναι ότι οι ίδιοι πνευματικοί πατέρες της τροπολογίας αντικατέστησαν στο άρθρο 9 παράγραφο 3 του ανωτέρω Νόμου, όσον αφορά τον διορισμό Διοικητή, την σωρευτική προϋπόθεση να έχει ο υποψήφιος "ΚΑΙ διοικητική πείρα στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα" με την εναλλακτική προϋπόθεση "Η δεκαετή τουλάχιστον αποδεδειγμένη επαγγελματική απασχόληση". Με άλλα λόγια, για να διορισθεί κάποιος Διοικητής δεν χρειάζεται πλέον να έχει πείρα Διοίκησης αρκεί να έχει αποδεδειγμένα δουλέψει για πάνω από δέκα χρόνια, είτε είναι π.χ. εκδοροσφαγέας, λοστρόμος σε γκαζάδικο, ερευνητής μοριακής βιολογίας ή άλλο τι. Μπράβο βρε θηρία, πάντα τέτοια! Προτιμώτερο να γελάμε αντί να κλαίμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]