Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Σαουδική Αραβία περιορίζει την παραγωγή πετρελαίου κατά 50%


Το Ριάντ αποφάσισε να περιορίσει κατά 50% την παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που σημαίνει ότι η καθημερινή τροφοδοσία της παγκόσμιας αγοράς θα μειωθεί κατά περίπου πέντε εκατ. βαρέλια αργού, μετέδωσε το αμερικανικό κανάλι CNBC, επικαλούμενο δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Η απόφαση ελήφθη μετά τις επιθέσεις με drones σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που εξαπέλυσαν από Υεμένη οι αντάρτες Χούτι, προκαλώντας μεγάλες πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το αμερικανικό κανάλι το σουνιτικό βασίλειο θα προσπαθήσει να διατηρήσει τα επίπεδα ενεργειακών εξαγωγών χρησιμοποιώντας μέρος των αποθεμάτων του, καθώς το Ριάντ είναι υπεύθυνο για το 10% της παγκόσμιας προμήθειας αργού και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση του δημοσιεύματος από το Ριάντ.

O πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία χαρακτήρισε σήμερα «απαράδεκτες» τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβαν οι Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν τις σημερινές επιθέσεις από drones εναντίον πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στο Αμπκάικ και το Χουράις. Οι επιθέσεις αυτές εναντίον σημαντικών υποδομών θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αμάχων, είναι απαράδεκτες και αργά ή γρήγορα θα έχουν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώοι άνθρωποι», ανέφερε η διπλωματική αποστολή επικαλούμενη τον πρεσβευτή Τζον Άμπιζαϊντ.


Νωρίτερα, η οργάνωση των Χούτι στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής εταιρείας Aramco, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην Ανατολική Επαρχία του βασιλείου.

Εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε πως 10 μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις, προειδοποιώντας μάλιστα το Ριάντ πως έπονται μεγαλύτερες και πιο επίπονες επιχειρήσεις

Σήμερα, η Saudi Aramco έχει τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο και το μεγαλύτερο εργοστάσιο μερικής απόσταξης αργού πετρελαίου στο Αμπκάικ, στην ανατολική Σαουδική Αραβία. Το εργοστάσιο έχει δυνατότητα επεξεργασίας αργού πετρελαίου μεγαλύτερη των 7 εκατ βαρελιών την ημέρα.

Η τιμή του βαρελιού είναι κρίσιμη για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών παραγωγών πετρελαίου, και αποτελεί βαρόμετρο για την παγκόσμια οικονομία, επισημαίνει το δημοσίευμα της «Wall Street Journal»

Το σαουδαραβικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι επιδρομές των drones έπληξαν την μονάδα επεξεργασίας του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco στην περιοχή Αμπκάικ και στην πετρελαιοπηγή Χουράις, την δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας.

Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο εικονίζουν μεγάλες πυρκαγιές στην Χουράις. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο SPA οι φωτιές και στις δύο μονάδες έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

Οι σημερινές επιδρομές, που έλαβαν χώρα τα ξημερώματα, αποτελούν το αποκορύφωμα των πυραυλικών και αεροπορικών επιδρομών των σιιτών ανταρτών στην Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται της σουνιτικής συμμαχίας στον πόλεμο στην Υεμένη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]