Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Συρία... βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Τραμπ και Ερντογάν


Του Γιάννη Μαντζίκου

Σε μια περίοδο που η σχέση Άγκυρας - Ουάσινγκτον δείχνει να βαδίζει σε «τεντωμένο σχοινί» με δεδομένη την αγορά του αντιπυραυλικού συστήματος S400 από την Τουρκία και την απειλή για επιβολή κυρώσεων από την Αμερικανική πλευρά, το ζήτημα της Συρίας επιδεινώνει την κατάσταση.

Εδώ και τρεις μέρες, Τούρκοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν ξεκινήσει συζητήσεις για τη δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, η οποία θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι μαχητές. Όμως, ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμς Τζέφρι ολοκλήρωσε τις επαφές του στην Άγκυρα μετά τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, χωρίς να υπάρξει σύγκλιση απόψεων.

Η Ουάσιγκτον συναινεί για μια ζώνη ασφαλείας βάθους μόλις 7 χιλιομέτρων, την ώρα που η Άγκυρα απαιτεί ζώνη βάθους 32 χιλιομέτρων εντός της Συρίας από την οποία θα εκδιωχθούν οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών.

Η δημιουργία αυτής της ζώνης είχε προταθεί τον περασμένο Ιανουάριο από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Τούρκο ομόλογό του, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια περίοδο που η Άγκυρα απειλούσε ότι θα εξαπέλυε επίθεσης στους Κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας, τους οποίους στηρίζει η Ουάσινγκτον.


Ενώ λοιπόν οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου έριξε «λαδι στη φωτιά» τονίζοντας «Πρέπει να συμφωνήσουμε το συντομότερο για την ζώνη ασφαλείας. Δεν έχουμε άλλη υπομονή». Την ίδια ώρα γίνονταν γνωστό ότι ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με αξιωματούχους στρατιωτικούς για να συζητήσουν μια ενδεχόμενη επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Παρότι λοιπόν οι Τούρκοι αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα προσπαθήσει με κάποιον τρόπο να «ριξει στα μαλακά» την Άγκυρα με αφορμή την αγορά των S400 και παρά το γεγονός ότι η Συρία δεν δείχνει να βρίσκεται στις προτεραιότητες του Λευκού Οίκου, το Αμερικανικό Πεντάγωνο δεν επιθυμεί να μείνει με «σταυρωμένα» τα χέρια.

Του λόγου το αληθές δείχνει η συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης «CENTCOM», το Κενεθ Μακενζι με τον Διοικητή των Κούρδων μαχητών «SDF» Μασλουμ Αμπντι κατά την οποία όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «Kurdistan24.net», οι Αμερικανοί καθησύχασαν τους Κούρδους για το ενδεχόμενο μιας Τουρκικής επέμβασης.

Από την πλευρά του ο Κούρδους στρατιωτικός επεσήμανε για μια ακόμα φορά στους Αμερικανούς ότι αν η Τουρκία επιτεθεί θα ξεσπάσει πόλεμος με ανυπολόγιστες για την περιοχή, συνέπειες.

Ο εμφύλιος της Συρίας έχει αποδειχθεί κατ' επανάληψη μια πολυεπίπεδη δυσεπίλυτη εξίσωση στην οποία υπάρχουν παράμετροι όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι φιλο-ιρανικές δυνάμεις που αποτελούν «κόκκινες γραμμές» για τον Ντόναλντ Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να επανέλθει ανά πάσα στιγμή υπενθυμίζοντας το προηγούμενο του Ιράκ την περίοδο 2007-2010 όποτε η ηττημένη Αλ Κάιντα επέστρεψε δυνατότερη από ποτέ. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το ο Τραμπ «ξορκίζει» όσο τίποτα άλλο ιδιαίτερα καθώς πλησιάζουμε σιγά σιγά στις εκλογές του 2020.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]