Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικά παζάρια με το προσφυγικό - Απειλές από την Άγκυρα


Οι απειλές της Τουρκίας που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει για άνοιγμα των συνόρων της και για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη χωρίς έλεγχο είναι σίγουρο πως θα δυσχεράνει την ήδη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου

Παζάρια με το Προσφυγικό συνεχίζει να κάνει η Άγκυρα εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι στο έδαφός της υπάρχουν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες με προφανή στόχο να δείξει ότι απαντάει στα μέτρα που της επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η τουρκική κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν, συντηρεί τις απειλές ότι θα ανοίξει τα σύνορά της και θα… πλημμυρίσει με πρόσφυγες την Ελλάδα και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Λίγα 24ωρα μετά τις προκλητικές προειδοποιήσεις του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού - πως καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες - τη σκυτάλη πήρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών απείλησε εκ νέου, με συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, τονίζοντας πως η Άγκυρα ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων ΕΕ - Τουρκίας. Η δήλωσή του προκάλεσε αρχικά σύγχυση σε Αθήνα και Βρυξέλλες. Και δόθηκε η εντύπωση ότι η Τουρκία θα γεμίσει με πρόσφυγες και μετανάστες την Ευρώπη. Ουσιαστικά επρόκειτο όμως για «ντουφεκιά στον αέρα» από την πλευρά της Άγκυρας. Όπως διευκρινίστηκε προχθές από την Κομισιόν ο Τσαβούσογλου αναφερόταν σε μία συμφωνία Άγκυρας - Βρυξελλών του 2014, η οποία όμως ουδέποτε εφαρμόστηκε.


Τη δική του απάντηση στις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος έκανε λόγο για επαναλαμβανόμενες από το 2017 τουρκικές θέσεις και αποφάσεις. «Οι δηλώσεις αυτές του τούρκου υπουργού Εξωτερικών δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας του Μαρτίου 2016.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε. Άλλωστε, ο έλληνας αναπληρωτής υπουργός είχε επισημάνει την περασμένη εβδομάδα στο άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών, αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση.

Οι απειλές της Τουρκίας που κατά καιρούς έχει εξαπολύσει για άνοιγμα των συνόρων της και για μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη χωρίς έλεγχο είναι σίγουρο πως θα δυσχεράνει την ήδη οριακή κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου. Είναι ενδεικτικό πως σήμερα στα νησιά βρίσκονται 18.720 πρόσφυγες - μετανάστες, με τους 6.542 να διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας, όταν το κέντρο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Ακόμη πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ της Σάμου, καθώς σήμερα ζουν στοιβαγμένοι 3.413 υπήκοοι τρίτων χωρών, αριθμός τουλάχιστον πενταπλάσιος από τη δυναμικότητα του κέντρου.

Στόχος η βίζα

Στην πραγματικότητα η στόχευση της Άγκυρας είναι με την τακτική του παζαριού και των απειλών να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη προκειμένου να αρθεί το καθεστώς εισόδου με βίζα για τους τούρκους πολίτες (κυρίως επιχειρηματίες σε χώρες της ΕΕ). Άλλωστε, στις δηλώσεις του ο τούρκος ΥΠΕΞ επιχειρούσε να συνδέσει τα δύο θέματα αναφέροντας πως «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα».

Πάντως, η πρόθεση της Άγκυρας να επιμείνει στην επιθετική ρητορική φάνηκε και από τις προχθεσινές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μήνυμά του για την 96η επέτειο της συνθήκης της Λωζάννης. Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως τα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτουν την ευαισθησία της να προστατεύσει τα δικαιώματα του λαού της και των Τουρκοκυπρίων προσθέτοντας: «Καμιά καθαρή ή συγκεκαλυμμένη απειλή μέτρων δεν θα κάνει την Τουρκία να εγκαταλείψει τη δίκαιη υπόθεσή της».

Τα Νέα


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]