Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

O Ερντογάν δεν υποχωρεί για τους S-400, o Τραμπ του… κλείνει το μάτι

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να αναστείλει τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S 400

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός στο να αναστείλει τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών S 400.

O Τραμπ κατά τη συνάντηση παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι περίπλοκη, αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζει διάφορες λύσεις.

«Είναι ένα πρόβλημα, αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα.

«Η Τουρκία είναι μια φιλική χώρα», σημείωσε παράλληλα, προσθέτοντας ότι «έχουμε κάνει σπουδαία πράγματα μαζί, είμαστε ένας πολύ σημαντικός εμπορικός εταίρος».

Η συνάντηση αυτή, κατά την οποία ο Ερντογάν κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την επιβολή όρων στην εξαγορά από την Τουρκία πυραύλων Patriot, έχει περιγραφεί ως η τελευταία ευκαιρία της Τουρκίας να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση όσον αφορά τη συμφωνία για την απόκτηση του συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας ρωσικής κατασκευής S-400, προσθέτοντας ότι «τα βλέμματα είναι στραμμένα στη διαδικασία παράδοσης», η οποία αναμένεται να γίνει κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι θα επιβάλουν κυρώσεις στην Τουρκία αν προχωρήσει στην υλοποίηση της συμφωνίας για την εξαγορά του ρωσικού συστήματος S-400. Ωστόσο η Τουρκία έχει απορρίψει τις προειδοποιήσεις αυτές και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει. Οι σχέσεις μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ έχουν ενταθεί.


Στις δηλώσεις αυτές που έκανε νωρίτερα σήμερα πριν από τις συνομιλίες που θα είχε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Ιαπωνία, ο Ερντογάν πρόσθεσε εξάλλου ότι η συμφωνία για τους S-400 δείχνει τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας.

«Τώρα πιστεύω ότι τα βλέμματα είναι στραμμένα στην διαδικασία παράδοσης σε αυτό το ζήτημα, αλλά δεν υπάρχουν υποχωρήσεις στην συμφωνία μας έτσι κι αλλιώς», σημείωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι προτεραιότητα για την Τουρκία η συμφωνία αυτή να περιλαμβάνει την κοινή παραγωγή των συστημάτων και μια μεταφορά τεχνολογίας.

Η εξαγορά στρατιωτικού εξοπλισμού από την Ρωσία αφήνει την Τουρκία ευάλωτη σε αμερικανικά αντίποινα βάσει νόμου του 2017 που είναι γνωστός ως Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act.

Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσης ότι το S-400 δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και θα μπορούσε να υπονομεύσει τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-35, τα οποία σχεδιάζει επίσης να αγοράσει η Τουρκία.

Βάσει των πιθανών κυρώσεων που μπορεί να επιβληθούν από τις ΗΠΑ, η Τουρκία αντιμετωπίζει τη διαγραφή της από το πρόγραμμα των F-35 μεταξύ άλλων μέτρων, το οποίο μπορεί να καταφέρει σημαντικό πλήγμα στην ήδη ευάλωτη οικονομία της Τουρκίας και στον τομέα της αμυντικής της βιομηχανίας.

Ο Ερντογάν σημείωσε επίσης νωρίτερα ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να ολοκληρωθεί ο πρώτος αντιδραστήρας στον πυρηνικό σταθμό του Άκουγιου ως το 2023, προσθέτοντας ότι η προμήθεια του μη πυρηνικού εξοπλισμού του σταθμού θα πρέπει να γίνει από την Τουρκία.

Το Άκουγιου είναι ο πρώτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας και κατασκευάζεται από την ρωσική Rosatom στις ακτές της Μεσογείου. Το κόστος του αναμένεται σύμφωνα με παλαιότερη δήλωση του Ερντογάν να ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φταίει ο… Ομπάμα!

Εν τω μεταξύ, ευθύνες στον πρώην πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα επέρριψε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για το γεγονός, όπως είπε, ότι η Τουρκία δεν μπόρεσε να αγοράσει αντιπυραυλικό σύστημα από την Αμερική. Σημείωσε χαρακτηριστικά πριν από τη συνάντηση, και ενώπιον του Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Τουρκία δεν είχε άλλη επιλογή από το να αγοράσει το ρωσικό σύστημα.

Στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζονται τα εξής: “Σήμερα ο Πρόεδρος Τραμπ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν μια σειρά διμερών θεμάτων που είναι σημαντικά για τις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της επιθυμίας για βελτίωση του διμερούς εμπορίου και επίτευξη κοινών στόχων στη Συρία. Ο Πρόεδρος εξέφρασε την ανησυχία του για την πιθανή αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 και ενθάρρυνε την Τουρκία να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αμυντική συνεργασία με τρόπο που να ενισχύει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ”.

Η στάση του Τραμπ, πάντως, δείχνει ότι οι ΗΠΑ κλείνουν το μάτι στον Ερντογάν και το ξανασκέφτονται για τις κυρώσεις που ενδεχομένως ήθελαν να του επιβάλουν.

O διάλογος Τραμπ - Ερντογάν

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι τιμή μου να είμαι με έναν φίλο μου, κάποιος με τον οποίο έχω έρθει πολύ κοντά, από πολλές απόψεις, και κάνει πολύ καλή δουλειά ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Και έχουμε μια συνάντηση που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το εμπόριο. Κάνουμε ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και αναμένουμε να μπορέσουμε να τετραπλασιάσουμε αυτό το εμπόριο με την Τουρκία. Νομίζουμε ότι θα είναι υπέροχο. Είναι μεγάλοι τεχνίτες. Έχουν εξαιρετικά προϊόντα. Και το ανοίγουμε (το εμπόριο). Κάνουμε επίσης στρατιωτικές συναλλαγές και αγοράζουν πολλούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Και είναι τιμή να είμαι μαζί σας, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Και κοιτάξτε αυτούς τους ανθρώπους, πόσο ωραίοι είναι. Κοίτα τους. Είναι τόσο εύκολο να εργαστείς μαζί τους. Κεντρικό casting. Δεν υπάρχει στούντιο του Hollywood όπου θα μπορούσατε να δημιουργήσετε ανθρώπους που μοιάζουν με αυτούς. Παρακαλώ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ: (Όπως ερμηνεύεται.) Κύριε Πρόεδρε, καταρχάς, θα ήθελα να εκφράσω ότι είναι πολύ σημαντικό να συναντηθούμε εδώ στη Σύνοδο Κορυφής της Οζάκα. Και τώρα πηγαίνουμε προς την εκπλήρωση του στόχου ενός όγκου συναλλαγών ύψους 75 δισ. δολαρίων. Και υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, αλλά, το πιο σημαντικό, έχουμε μια στρατηγική εταιρική σχέση. Και η στρατηγική εταιρική σχέση μας ενθαρρύνει επίσης να δημιουργήσουμε αλληλεγγύη σε πολλούς τομείς και πιστεύω ακράδαντα ότι η αλληλεγγύη μας θα συνεχιστεί σε όλη τη στρατηγική εταιρική σχέση. Ευχαριστώ.

ΕΡΩΤΗΣΗ; Κύριε Πρόεδρε, τι θα κάνετε για τα S-400s; Οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιβάλουν κυρώσεις αν τους αποκτήσουν;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Λοιπόν, το συζητάμε. Έχουμε μια περίπλοκη κατάσταση επειδή δεν επιτρέπεται στον Πρόεδρο να αγοράσει τους πυραύλους Patriot. Έτσι, όταν αγόρασε τα άλλα – τα S-200s ή τα 400s – όταν τα αγόρασε, ήθελε να το κάνει αυτό, αλλά δεν του επιτράπηκε από την κυβέρνηση Ομπάμα να τα αγοράσει μέχρι να κάνει μια συμφωνία για να αγοράσει άλλους πυραύλους. Έτσι αγοράσε ένα άλλο πύραυλο και, ξαφνικά, λένε, “Λοιπόν, μπορείτε τώρα να αγοράσετε τον πύραυλό μας”. Δεν το κάνετε – δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Δεν είναι καλό. Δεν είναι καλό.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει τρόπος – έτσι θα μπορούσατε –
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Αναζητούμε διαφορετικές λύσεις. Είναι ένα πρόβλημα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι ‘αυτό. Εξετάζουμε διαφορετικές λύσεις. Αλλά απαγορεύτηκε να το αγοράσει μέχρι να πει ότι αγόρασε κάτι άλλο. Και τότε, μόλις αγόρασε κάτι άλλο, του λένε, “Εντάξει, μπορείτε να το αγοράσετε”. Δεν μπορείτε να κάνετε επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Η Τουρκία ήταν ένας φίλος μας και έχουμε κάνει – έχουμε κάνει πολλά πράγματα μαζί. Είμαστε ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος. Θα είμαστε πολύ μεγαλύτεροι. Νομίζω ότι τα 75 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λίγα. Νομίζω ότι σύντομα το εμπόριο θα ξεπεράσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορείτε να μεταχειριστείτε τους ανθρώπους με αυτόν τον τρόπο, όπως έκανε η κυβέρνηση του Ομπάμα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα συζητήσετε τη δολοφονία του Jamal Khashoggi στο προξενείο Σαουδικής Αραβίας; ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επικυρώσετε (δεν ακούγεται);
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Θα έχουμε μια συνέντευξη Τύπου πίσω στο ξενοδοχείο.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Θα επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την αγορά των S-400;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Το εξετάζουμε. Αλλά είναι διπλό – είναι δρόμος δύο δρόμων. Δεν θα πουλούσαν στον Πρόεδρο – δεν τον άφηναν – δεν τον άφηναν να αγοράσει τον πυραύλο που ήθελε να αγοράσει, που είναι ο Patriot. Και τότε, αφού αγοράζει από κάποιον άλλο, του λένε “Τώρα θα σας πουλήσουμε τον Patriot”. Πρέπει να σας πω, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι κάποιος με τον οποίο έγινα φίλος. Και πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Αυτό το καταλαβαίνετε. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους δίκαια. Και δεν νομίζω ότι αντιμετωπίστηκε δίκαια. Δεν νομίζω ότι αντιμετωπίσθηκε δίκαια.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό σας τώρα, κύριε Πρόεδρε. Είστε αυτός που αποφασίζει. Θα επιβάλετε τις κυρώσεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΡΑΜΠ: Θα σας δούμε στο ξενοδοχείο στις 3:30, όπου θα μιλήσουμε για την Κίνα. Αλλά είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με την Κίνα. Θα έλεγα, μάλλον, ακόμα καλύτερα από το αναμενόμενο. Και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, πηγαίνετε στην Τουρκία τον Ιούλιο; Θα πάτε στην Τουρκία τον Ιούλιο, κύριε Πρόεδρε; ΕΡΩΤΗΣΗ: Πότε πηγαίνετε στην Τουρκία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ TRUMP: Σε κάποιο σημείο θα πάω στην Τουρκία. Έχω προσκληθεί και θα το καταφέρω.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Πολυ παραμυθι και πολυ περισσοτερη υποκρισια!

    Καροτο και μαστιγιο και στο τελος αγγουρι.

    Τον ρωτανε για κυρωσεις κατα της Τουρκιας, απανταει για την Κινα!!

    Υποτιθεται οτι θα εδιωχνε την Τουρκια απο το ΝΑΤΟ αν παραλαβει τους S-400 και ξαφνικα θυμηθηκε

    οτι ησαν φιλοι!!

    Με τετοιο "γλειψιμο" θα αφυδατωθουν στο τελος οι Αμερικανοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]