Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Εμφανίστηκε πάλι η λύση "Μονακό" για τα κατεχόμενα


Το επωφελές ενδεχόμενο για την Τουρκία είναι η καθιέρωση Συνομοσπονδίας, όπου αρχικώς θα βρεθεί από το παράθυρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Και άλλο εκβιαστικό σχέδιο επαναφέρει στο τραπέζι η Τουρκία, περισσότερο για να απειλήσει τους Έλληνες με δήθεν μερική απόσχιση των Κατεχομένων, παρά για να προχωρήσει σε κάποια λύση στο Κυπριακό.

Θα επαναλάβω, ότι το επωφελές ενδεχόμενο για την Τουρκία είναι η καθιέρωση Συνομοσπονδίας, όπου αρχικώς θα βρεθεί από το παράθυρο στην Ε.Ε., και εν συνεχεία θα ασκεί πλήρη πολιτική επιρροή στο νησί. Ο,τιδήποτε άλλο που προτείνει, είναι για να οδηγήσει τους Έλληνες σε περαιτέρω υποχωρήσεις, επειδή ο ελληνοκυπριακός λαός θεωρεί κόκκινη γραμμή την περίπτωση της διχοτόμησης.

Το όραμα της επανασύνδεσης του κράτους παραμένει ζωντανό, αλλά υπάρχουν και ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που αποτελούν τροχοπέδη σε οποιοδήποτε άνοιγμα της συζήτησης, επειδή μεγάλος αριθμός Ε/κ ελπίζει ότι θα επανακτήσεις τις περιουσίες του που κατέχονται αυτήν την στιγμή από Τούρκους εποίκους. Πρόκειται για μάταιη ελπίδα, όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, αλλά ο άνθρωπος έμαθε να ζει με απλησίαστα όνειρα.

Η ερντογανική Γενί Σαφάκ δημοσίευσε την τοποθέτηση του Πρόεδρου του Συλλόγου Οικονομικών της Ενέργειας, καθηγητή Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019», με τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό». Το κύριο μήνυμα είναι πως δεν είναι δυνατόν το (ψευδο)κράτος να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και γραφεία αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό.


«Για να διασφαλίσουμε την διεθνή αναγνώριση της "ΤΔΒΚ", πιστεύω πως τώρα είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το (ψευδο)κράτος να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία», είπε. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο Μονακό δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς, όπως αποκάλυψε το Sigmalive από τον περασμένο Μάιο, ο Κουμπάρογλου απηύθυνε πρόσκληση προς την Κυβέρνηση Ερντογάν προκειμένου να εργαστεί για διεθνή αναγνώριση του (ψευδο)κράτους στη βάση του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό, με τρόπο που η Άγκυρα να είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του ψευδοκράτους, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να παραμένει αυτόνομο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας, ο οποίος πραγματοποίησε σειρά επαφών και ερευνών στο Μονακό, είπε πως από την επιτόπου μελέτη που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι είναι το καταλληλότερο μοντέλο για την «ΤΔΒΚ», και ο κίνδυνος συγκρούσεων στην περιοχή είναι ίσως ο υψηλότερος από το 1974. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, το ψευδοκράτος-Τουρκία είναι σαν το Μονακό και τη Γαλλία, και με τη συνεργασία θα μπορούν από κοινού να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν.

Τα ανωτέρω όμως θα μπορούσε να συμβούν μόνον στην περίπτωση που η Τουρκία θα αντιλαμβανόταν πως δεν θα της επιτραπεί να έχει οποιαδήποτε πρόσβαση στον ενεργειακό πλούτο της Κύπρου. Τότε μόνο, μη έχοντας άλλο τι, θα επεδίωκε λύση δύο κρατών, ανεξαρτήτων και όχι υπό μορφή συνομοσπονδίας, που απορρίπτεται καθ’ ολοκληρίαν από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου.

Όμως, η λύση δύο κρατών, η διχοτόμηση δηλαδή, που μάλλον προς τα εκεί οδηγούνται τα πράγματα σε βάθος χρόνου, φαίνεται ότι ναι μεν δεν ομολογείται από τα κυπριακά πολιτικά κόμματα, αλλά και δεν απορρίπτεται ως υπόθεση εργασίας. Τούτο συνάγεται από την αποκάλυψη του Τ/κ πρώην διαπραγματευτή, Οζντίλ Ναμί, ότι το φλερτ για λύση δύο κρατών δεν είναι προνόμιο μόνο της ψευδοκυβέρνησης αλλά αφορά και σε υψηλά δώματα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Ο ίδιος διευκρίνισε ωστόσο, κατόπιν ερώτησης, ότι αυτό δεν το άκουσε από κάπου επίσημα.

Πράγματι, επίσημα δεν το λέει κάποιος, όμως σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν απορρίπτεται με την ίδια κατηγορηματικότητα όπως άλλοτε, μια λύση που τα πράγματα οδηγούν σ’ αυτήν.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]