Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κύριε Τσίπρα, έχει και η θάλασσα σύνορα


Η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ απέδειξε με τον πλέον εύγλωττο τρόπο ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ανίκανη να διαχειριστεί μείζονες εθνικές υποθέσεις. Μπροστά στην ουσία, είναι μάλλον πταίσμα ότι ένας Πρωθυπουργός, σε παρατεταμένη επικοινωνιακή μέθη, συγκάλεσε εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ χωρίς καμία ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, των πολιτικών αρχηγών και της κυπριακής πολιτικής ηγεσίας. Ουδείς κατάλαβε την αφορμή της σύγκλησης και το πόρισμα. Αν αυτό είναι απλώς η επιβεβαίωση της επιχειρησιακής ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων, τότε είναι θλιβερά αυταπόδεικτο ότι τα αυτονόητα έγιναν ζητούμενα. Αν το «γιατί» ή το «δια ταύτα» είναι απόρρητα, απόρρητη έπρεπε να μείνει και η σύγκληση. Αλλιώς τεκμηριώνεται η εντυπωσιοθηρία και μόνον. Έστω και έτσι, πάντως, είναι ευτύχημα το ότι ο Πρωθυπουργός αναθεώρησε παλαιότερη θέση του ότι «η θάλασσα δεν έχει σύνορα».

Το νόημα όμως δεν βρίσκεται στην εσωτερική πολιτική ή στην επικοινωνιακή ανάγνωση, που είναι ευθέως συνδεδεμένες με την εκλογική συγκυρία, αλλά στο συμφέρον της εθνικής υπόθεσης.

Τι έκανε η Κυβέρνηση για να το διασφαλίσει;

Απολύτως τίποτε.

Δεν επέτυχε την επιχειρησιακή αποτροπή της πρόσβασης σκαφών τουρκικών συμφερόντων.


Δεν αξιοποίησε καμία διπλωματική συμμαχία, όπως θα μπορούσε να πράξει, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η οριοθέτηση της κυπριακής ΑΟΖ θεμελιώνεται σε διμερείς και τριμερείς συνεννοήσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο που ανθίστανται σθεναρά στην αναθεωρητική ενεργειακή διπλωματία της Άγκυρας.

Δεν εξασφάλισε καμία έμπρακτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέραν από χλιαρές ρηματικές καταδίκες. Αν η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής δεν δρομολογήσει την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα έχουν παγιωθεί τετελεσμένα έμπρακτης ουδετερότητας, προϊόν της ανικανότητας των κυβερνώντων.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχουν αρχίσει να υλοποιούνται όσα δεν κατάφερε ο κ. Τσίπρας να αποτρέψει στην προ μηνών επίσκεψή του στην Τουρκία, την οποία και παρουσίασε ως μείζονα διπλωματική επιτυχία…

Ο ελληνικός λαός μπορεί όμως να ανακόψει αυτή την εθνικά επιζήμια αλληλουχία εξελίξεων με μία εθνικά υπεύθυνη Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Ιωάννα Καλαντζάκου - Τσατσαρώνη
AntiNewsΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]