Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το φάντασμα του 1997 πάνω από την Αλβανία


Τους τελευταίους μήνες στα Τίρανα μοιάζει να ξαναπαίζεται ένα έργο από το παρελθόν: οι δύο ανώτατοι πολιτειακοί παράγοντες είναι οχυρωμένοι στις διαμετρικά αντίθετες θέσεις του πολιτικού φάσματος, πιο απομακρυσμένοι από ποτέ, αψιμαχούντες δι’ αντιπροσώπων: των μελών μιας ουσιαστικά μονοκομματικής Βουλής ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και δι’ ανακοινώσεων και διαταγμάτων ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Αψιμαχούντες πάντοτε, μιας κι η τελική μονομαχία έχει ημερομηνία που προσεγγίζει…

Η αφορμή όχι ασήμαντη και το κλίμα της αντιπαράθεσης από μακρού δηλητηριασμένο: οι δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρωθυπουργός Ράμα σχεδιάζει να κερδίσει με τον τρόπο που πριν δύο χρόνια κατέκτησε τη δεύτερη κυβερνητική θητεία του, μοιάζουν ν’ απομακρύνονται ως πιθανότητα. Ο λόγος είναι ότι η αντιπολίτευση δεν προτίθεται να συμμετάσχει στο παιχνίδι με τη σημαδεμένη τράπουλα.

Ο πρόεδρος Μέτα αναβάλλει sine die τις εκλογές,των οποίων “η διεξαγωγή υπό τις παρούσες συνθήκες έντασης δεν παρέχει εχέγγυα αντικειμενικής έκφρασης της βούλησης των πολιτών” και ο πρωθυπουργός απειλεί με καταστάσεις “που δεν έχει δει κανείς ακόμα” κινώντας την κοινοβουλευτική διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου (από μια κολοβωμενη βουλή και χωρίς το απαραίτητο Συνταγματικό Δικαστήριο!). Ο πρόεδρος καλεί σε συναινετική αναζήτηση μεταγενέστερης ημερομηνίας και ο πρωθυπουργός εμμένει στην 30ή τρέχοντος, ενώ η αντιπολίτευση ετοιμάζεται για νέο γύρο λαϊκών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα.


Όλοι φοβούνται “ένα νέο 1997”. Συνάμα λοξοκοιτούν προς τους διεθνείς εταίρους, φίλους και κριτές της Αλβανίας, με έκδηλη την απορία και αγωνία περί του πρακτέου. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται βέβαιος για τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, όταν τα πράγματα πάρουν να χειροτερεύουν (κι άλλο) και η κατάσταση ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τον έλεγχο (ποιανού αλήθεια;). Ξορκισμένο να ναι το κακό παρελθόν.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες τηρούν ακόμη ευμενή προς την κυβέρνηση ουδετερότητα. Όμως, κι αυτή έχει ημερομηνία λήξεως. Όταν φτάσει ο κόμπος στο χτένι, κατά πως λέει (και στα Τίρανα) ο κόσμος.
Και η Αθήνα; Ο θεματοφύλαξ των τυχών μιας πολύπαθης και πάντα πάσχουσας μειονότητας πραγματοποιεί ασκήσεις επί χάρτου, “μετά χρήσεως αμμοδόχου”. Προεκλογική περίοδος γαρ.

Παντελής Καρκαμπάσης
SLPress



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]