Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μήνυμα δημοκρατίας η νίκη Ιμάμογλου


Σε θρίαμβο για τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, Εκρέμ Ιμάμογλου, εξελίχθηκαν οι επαναληπτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, σηματοδοτώντας την μεγαλύτερη νίκη για την αντιπολίτευση στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας. Ο νικητής του πρώτου γύρου των δημαρχιακών εκλογών εξασφάλισε το 54% των ψήφων και επικράτησε του αντιπάλου του, Μπιναλί Γιλντιρίμ, με πάνω από 750,000 ψήφους, αυξάνοντας εκθετικά την μόλις μικροσκοπική διαφορά των εκλογών του Μαρτίου. Στις 7 το απόγευμα, αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, η φιλελεύθερη γειτονιά του Καντίκιοϊ στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης ξέσπασε σε χειροκροτήματα, με εκατοντάδες ενθουσιώδεις ψηφοφόρους να ξεχύνονται στους δρόμους τραγουδώντας το σύνθημα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης: «όλα θα πάνε καλά».

Πιστός στο μετριοπαθές ύφος της καμπάνιας του, ο Ιμάμογλου έστειλε ένα ενωτικό μήνυμα στον θριαμβευτικό του λόγο, κάνοντας αναφορά σε «μία νέα σελίδα στην ιστορία της Κωνσταντινούπολης». «Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς κάθε έναν από τους 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες που σήμερα ανανέωσαν την ελπίδα μας στην Τουρκική δημοκρατία», ανέφερε ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, προσθέτοντας πως το μήνυμα του εισακούστηκε από κάθε κομμάτι της πλουραλιστικής κοινωνίας της Πόλης: Αρμένιους, Κούρδους, Ελληνες, Μουσουλμάνους αλλά και υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος. Πράγματι, ο Ιμάμογλου επικράτησε ακόμη και σε παραδοσιακά κάστρα του AKP, όπως οι γειτονιές του Φατίχ και του Μπεϊόγλου, όπου είχε χάσει με σημαντική διαφορά στην αναμέτρηση του Μαρτίου.


Η άμεση αποδοχή της ήττας του κυβερνώντος κόμματος από τον Μπιναλί Γιλντιρίμ - η οποία ήρθε μόλις δέκα λεπτά έπειτα από την δημοσίευση των πρώτων ανεπίσημων αποτελεσμάτων - διαφέρει τρομακτικά από τις εκλογές του Μαρτίου, όπου τα αποτελέσματα δεν δημοσιεύτηκαν μέχρι το μεσημέρι της επόμενης μέρας ενώ η Κωνσταντινούπολη παρέμεινε στολισμένη με θριαμβευτικά πανό υπέρ της κυβέρνησης για περίοδο δύο μηνών. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έχει προβεί ακόμα σε επίσημη δήλωση, και κατ’ επέκταση επικρατεί ακόμα το σενάριο να μην αποδεχτεί την νίκη του Ιμάμογλου λόγω ενός υποτιθέμενου περιστατικού στο οποίο ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης έβρισε μέλος του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο, το σημαντικό μέγεθος της ψαλίδας και ο εορταστικός παλμός των ψηφοφόρων της Κωνσταντινούπολης καθιστούν λιγότερο πιθανή μια εκ νέου αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Η θριαμβευτική νίκη του Ιμάμογλου συνθέτει ίσως το σημαντικότερο μήνυμα υπέρ της δημοκρατίας που έχει στείλει η Τουρκική κοινωνία στον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα 17 χρόνια που απολαμβάνει την εξουσία. Η απόφαση του Ερντογάν να πιέσει για την επανάληψη των εκλογών διαμορφώθηκε σε μία ιδιαίτερα αυτοκαταστροφική στρατηγική, καθώς έδωσε στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να παρουσιάσει τις επαναληπτικές εκλογές ως μια δοκιμασία για την δημοκρατία της χώρας και ένα δημοψήφισμα κατά της αυξανόμενης αλαζονίας του AKP. Παράλληλα, έδωσε τρομακτική ώθηση στον πράο και μετριοπαθή Ιμάμογλου, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται ως το ισχυρότερο στέλεχος της Τουρκικής αντιπολίτευσης. Η βιωσιμότητα της ώθησης αυτής για την Τουρκική αντιπολίτευση δεν έχει ακόμη διαλευκανθεί, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα είναι αρκετά νευρικός για το επόμενο χρονικό διάστημα. Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πριν αρκετά χρόνια: «όποιος κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει ταυτόχρονα και την Τουρκία».

Νίκος Ευσταθίου
Καθημερινή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]