Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Απολείπειν ο λαός Αλέξιον...


Του Κώστα Στούπα

Το ερώτημα που συναντούν όλο και συχνότερα όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, δεν είναι ποιος θα τις κερδίσει αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να αποφύγει την πολιτική "εξαέρωση" μετά τη διαφαινόμενη ήττα.

Οι περισσότεροι, ακόμη και μεταξύ των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουν πως ο κ. Τσίπρας έχει καταφέρει να εξελιχθεί στον ηγέτη του ενός εκ των δυο πρωταγωνιστών του νέου διπολισμού που φαίνεται πως βρίσκεται υπό διαμόρφωση.

Θεωρούν μάλιστα σαν επικρατέστερο επιχείρημα που συνηγορεί σε αυτήν την άποψη εκείνο που υποστηρίζει πως ο κόσμος πέραν της Κεντροαριστεράς μέχρι τις παρυφές του ΚΚΕ αν δεν έχει άλλη παρόμοιων αντανακλαστικών και ποιοτικών χαρακτηριστικών επιλογή θα ξαναψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ ή όπως αλλιώς ονομαστεί το κόμμα του κ. Τσίπρα.

Την άποψη αυτή φαίνεται πως υποστηρίζει και η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ η οποία προσπαθεί να μοιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να υποδεχτεί τους απογοητευμένους "ασώτους" μετά την επικείμενη εκλογική συντριβή η οποία προμηνύεται να έχει στρατηγικό χαρακτήρα.

Η στήλη επιμένει στη διαφορετική ανάγνωση των εξελίξεων όπως την έχει συνθέσει και αναπροσαρμόσει τα τελευταία χρόνια.

Το σενάριο αυτό θα έχει ελπίδες αν ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να ανατρέψει τη διαφορά των Ευρωεκλογών και κυρίως αν καταφέρει η ήττα που θα υποστεί να μην έχει στρατηγικό χαρακτήρα. Δηλαδή, να μην υπάρξει αυτοδυναμία και σταθερή κυβέρνηση ή να μπλοκάρει την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας.


Το πιθανότερο είναι πως στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιτύχει καλύτερο ποσοστό από εκείνο των πρόσφατων ευρωεκλογών. Παρά ταύτα οι ενδείξεις συγκλίνουν πως η διαφορά που θα εξασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία θα είναι ακόμη μεγαλύτερη από εκείνη των Ευρωεκλογών, θα επιτύχει αυτοδυναμία και θα εξασφαλίσει σταθερή κυβέρνηση.

Η στρατηγική ήττα που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ έγκειται στο γεγονός πως έχει κληρονομήσει λίγο παραπάνω από τη μισή εκλογική βάση του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Για την ακρίβεια έχει κληρονομήσει τη λαϊκίστικη πτέρυγα που έχει σαν σκληρό πυρήνα το βαθύ κρατικοδίαιτο ΠΑΣΟΚ.

Μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ η λαϊκίστικη κρατικοδίαιτη πτέρυγα που ήταν και η πλειοψηφία, έχει απομακρυνθεί κατά οριστικό τρόπο από την εκσυγχρονιστική πτέρυγα η οποία συνιστά και τον σκληρό πολιτικό-ιδεολογικό πυρήνα του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και διαμορφώνει τις εξελίξεις.

Η πλειοψηφία αυτής της πτέρυγας όπως και το σύνολο σχεδόν όσων ψήφισαν ΝΑΙ στο δημοψήφισμα σ’ αυτήν τη φάση φαίνεται πως έχουν μετακινηθεί προς τη Νέα Δημοκρατία του Κ. Μητσοτάκη (κάτι που ενδεχομένως δεν θα είχε συμβεί αν αρχηγός της Ν.Δ. ήταν ο κ. Μεϊμαράκης ή ο κ. Τζιτζικώστας).

Το 5-10% που κινείται πέριξ του Κέντρου (τώρα βρίσκεται πιο κοντά στη δεξιά όπως παλαιότερα έχει βρεθεί πιο κοντά στην αριστερά) και αποτέλεσε τον πυρήνα του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα του 2015 διαθέτει πολιτική νοημοσύνη και αντιλαμβάνεται πως το 2015 ο κ. Τσίπρας έπαιξε κυριολεκτικά τη χώρα στα ζάρια (κάτι που ενδεχομένως δεν έχει αντιληφθεί ούτε ο ίδιος ακόμη) και πως εκτός από ένα πολιτικό "τίποτα" παραμένει πάντα ένας αδαής και εξ ου επικίνδυνος τυχοδιώκτης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ακόμη και αν μελλοντικά προσελκύσει ό,τι απομείνει από το ΚΙΝΑΛ θα είναι δύσκολο να προσεγγίσει αυτές τις κατηγορίες. Άρα θα είναι δύσκολο να ξεπεράσει το 30% που μπορεί υπό προϋποθέσεις να τον οδηγήσει στην εξουσία. Πόσο μάλλον που οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως από αριστερά το κόμμα Βαρουφάκη που εκφράζει τα αντισυστημικά στοιχεία της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον προσγειώσει πιο κοντά στο 20%.

Η βάση του παλαιού ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως οδηγείται σε τριχοτόμηση (εκσυγχρονιστές, εθνολαϊκιστές κρατικοδίαιτοι και αντισυστημικοί) και αυτό θα την απομακρύνει από την εξουσία ενώ θα έχει καταλυτική επίδραση στην αναδιαμόρφωση του πολιτικού τοπίου.

Ο κόσμος που ακολουθεί μια παράταξη ακόμη και όταν αυτή είναι στην αντιπολίτευση (ειδικά η εκλογική βάση του βαθέος κρατικοδίαιτου ΠΑΣΟΚ) το κάνει όταν πιστεύει πως σύντομα θα επανέλθει στην εξουσία. Μόλις διαφανεί μετά τις εκλογές πως η επάνοδος στην εξουσία θα είναι δύσκολη, το πιθανότερο είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα "εξαερωθεί" πολιτικά.

Η "εξαέρωση" του κ. Τσίπρα θα είναι εύκολη γιατί πολιτικά είναι υδαρής (όπως τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος). Δηλαδή, δεν διαθέτει πολιτικό σχήμα, κινείται σαν το νερό που παίρνει το σχήμα του δοχείου που βρίσκεται.

Όλοι γνωρίζουν πως όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία το νερό εξατμίζεται...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]