Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία


Του Νίκου Μελέτη

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αλβανία καθώς η Αντιπολίτευση πλέον με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα που υπέγραψε διμερείς συμφωνίες με όλα τα μικρότερα κόμματα, κήρυξε μποϊκοτάζ των Δημοτικών εκλογών του Ιουνίου, νέες κινητοποιήσεις με συλλαλητήριο στις 11 Μαΐου ζητώντας παραίτηση του Ράμα και διενέργεια νέων εκλογών.

Οι εξελίξεις αυτές και ενώ το μειονοτικό κόμμα ΚΕΑΔ έχει ταχθεί με το πλευρό της Αντιπολίτευσης, επηρεάζουν άμεσα και την μειονότητα καθώς είναι πλέον ζωτικής σημασίας να δοθεί η μάχη για την εκλογή μειονοτικού Δημάρχου στην Χιμάρα, όπου ήδη ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του ως ανεξάρτητος ο πρόεδρος της Ομόνοιας Χιμάρας, Φρέντυ Μπελέρης.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Β. Ντούλες, στην δήλωση του με την οποία προσχώρησε στο μέτωπο της Αντιπολίτευσης έκανε ειδική αναφορά στα όσα έχουν συμβεί στην διάρκεια της θητείας Ράμα δίνοντας έμφαση στην επιστροφή της νομιμότητας σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Ο κ. Ντούλες μάλιστα έκανε λόγο για την «βάναυση παραβίαση των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση του πολιτικού βίου, την καταπάτηση και ωμή παραβίαση των περιουσιακών δικαιωμάτων, ειδικά στην κατά μήκους Ιόνια ακτή που ζει παραδοσιακά και σε συντριπτικούς αριθμούς η Εθνική Ελληνική Μειονότητα…».

Για την μειονότητα η συμμετοχή στις Δημοτικές εκλογές στην περιοχή της Χιμάρας είναι κρίσιμη καθώς η εκλογή μειονοτικού Δημάρχου θα μπορέσει να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην συνέχιση της επιχείρησης υφαρπαγής των περιουσιών. Επίσης ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα να αποκαταστήσει παρανομίες που έχουν γίνει με την παράνομη περίφραξη περιουσιών από καταπατητές.


Εάν ο Έντι Ράμα επιμείνει στην θέση του για διεξαγωγή των εκλογών ακόμη και χωρίς την συμμετοχή της Αντιπολίτευσης τότε η Αλβανία θα μπει σε πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, καθώς δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο εκτροχιασμός της κατάστασης μια και ήδη υπάρχει μεγάλη ένταση και πόλωση.

Στην Χιμάρα ο μεγάλος κίνδυνος θα είναι το αλβανικό κράτος και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα να μην επιτρέψουν τις συνθήκες εκείνες για ομαλή, δημοκρατική και διαφανή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, σε μια περιοχή όπου παρά τις αλχημείες της αναμόρφωσης των γεωγραφικών διαμερισμάτων η πλειοψηφία των Ελλήνων μειονοτικών είναι δεδομένη.

Βεβαίως αν ο κ. Ράμα, εφόσον γίνουν οι εκλογές, επιχειρήσει να αποσπάσει με νοθεία την Δημαρχία από την ελληνική μειονότητα θα τον φέρει απέναντι στην Ελλάδα, στην Ε.Ε. και στον ΟΑΣΕ και φυσικά δεν πρόκειται να οδηγήσει σε νομιμοποίηση και αποδοχή του αποτελέσματος.

Οι επιλογές είναι δύσκολες για την Ελληνική Μειονότητα ,καθώς φυσικά το ΚΕΑΔ θα τάσσεται εναντίον της συμμετοχής στις εκλογές και ένα από βασικά στελέχη της Ομόνοιας θα συμμετέχει στην κρίσιμη εκλογή της Χιμάρας. Πάντως υπάρχει κατανόηση για την υποψηφιότητα αυτή μια και κοινή αντίληψη είναι ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να παραδοθεί αμαχητί η Χιμάρα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Εξίσου σημαντικό είναι βεβαίως να ξεπερασθούν οι εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις στην Μειονότητα ώστε να δοθεί ενωτικό μήνυμα στους Χιμαριώτες που ζουν στην Ελλάδα ώστε να πάνε στην Χιμάρα και να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα τους.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]