Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα γεγονότα στη Λιβύη ενδιαφέρουν άμεσα την Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει κοινά σύνορα στις ΑΟΖ με τη Λιβύη, την ώρα που η Τουρκία επηρεάζει καταλυτικά την «επίσημη» κυβέρνηση της Τρίπολης

Δεν ξέρω με ποια κριτήρια αξιολογούμε στην Ελλάδα τις ειδήσεις, διαπιστώνεται πάντως ότι τα όσα συμβαίνουν στην Λιβύη μας αφήνουν αδιάφορους, ή έστω απλούς παρατηρητές.

Όμως, με την Λιβύη έχουμε κοινά σύνορα στις ΑΟΖ, δεν τις έχουμε οριοθετήσει, και με την Τουρκία να επηρεάζει καταλυτικά την "επίσημη" κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία αποτελείται από ισλαμιστές της "Μουσουλμανικής Αδελφότητας". Και την οποία κυβέρνηση είχε αναγνωρίσει η Δύση, όταν Ομπάμα και Χίλαρυ Κλίντον υλοποιούσαν τα σχέδια κατακερματισμού των κρατών.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, στρέφεται ήδη εναντίον των ισλαμιστών, και στέκεται -αθορύβως, ακόμη- στο πλευρό του -και Αμερικανού πολίτη- κυβερνήτη της Ανατολικής Λιβύης, στη Βεγγάζη, Χαλίφα Χαφτάρ. Από ελληνικής πλευράς υπάρχει πλήρης σιωπή.

Δεν περιμένω βέβαια από τον κ. Κατρούγκαλο να αναλάβει πρωτοβουλίες, ούτε και από κάποιον άλλον στην Κυβέρνηση να χαράξει σοβαρή εθνική εξωτερική πολιτική, ελπίζω πάντως ότι παρασκηνιακώς, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης, που ίσως είναι ο μόνος με γνώσεις του αντικειμένου, να έχει δραστηριοποιηθεί.

Γνωρίζω, και το καταθέτω, ότι μέχρι προ έτους, υπήρχαν κάποιες παρασκηνιακές επαφές, με πρέσβεις ε.τ., που είναι άγνωστο αν συνεχίστηκαν, λόγω των πολλών αλλαγών σε πρόσωπα.

Οι παραστρατιωτικές συμμορίες στη Λιβύη, πιστές στην ισλαμική Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και τα στρατεύματα του κοσμικού Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, μάχονται συνεχώς αυτές τις ημέρες.


Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που εδρεύει στην Τρίπολη, είναι ισλαμική. Υποστηρίζεται από την Τουρκία, το Κατάρ και τη "Μουσουλμανική Αδελφότητα". Ο Χαλίφα Χαφτάρ, παίρνοντας το πράσινο φως από τις ΗΠΑ, έχει προσωρινή πρωτεύουσα τη Βεγγάζη στην Κυρηναϊκή, και υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και διακριτικά από τη Ρωσία.

Ο στρατάρχης είναι και Αμερικανός υπήκοος, ιδιότητα που απέκτησε όταν έζησε επί 20 χρόνια στις ΗΠΑ αυτοεξόριστος, κυνηγημένος από τον Καντάφι. Όπως γράφηκε, η αποκατάσταση των σχέσεων του "εξολοθρευτή τζιχαντιστών" Χαφτάρ με τις ΗΠΑ έγινε χάρη στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Άμπντελ Φάταχ Αλ Σίσι, που μεσολάβησε στον πρόεδρο Τραμπ.

Μια νίκη του Χαφτάρ, με την κατάληψη της Τρίπολης, ενδέχεται να ευνοήσει τη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, που υπονόμευε η Τουρκία. Θα θυμούνται οι φίλοι αναγνώστες, ότι προ έξι μηνών, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, παρουσίασε χάρτες στην Λιβυκή κυβέρνηση προκειμένου να αποδείξει ότι η Ελλάδα επιχειρεί να σφετεριστεί την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης.

"Οι Ελληνες κλέβουν την ΑΟΖ της Λιβύης", ανέφερε χαρακτηριστικά η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak. Τα δημοσιεύματα συνοδεύονταν και από δυο χάρτες που παρουσίασε ο Ακάρ σε κυβερνητικά στελέχη της Λιβύης. Σύμφωνα με τον ένα χάρτη, κανένα νησί, ούτε η Κύπρος ή η Κρήτη, μπορεί να έχουν πλήρη επήρεια σε θαλάσσιες ζώνες, και συνεπώς μπορεί έτσι να υπάρξουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, κάτι που προϋποθέτει την "εξαφάνιση" όλης της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύθηκε την αστάθεια που ακολούθησε την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι για να σφετεριστεί μεγάλο μέρος της Λιβυκής υφαλοκρηπίδας, κάτι που όπως ανέφερε, έχει κάνει η Ελλάδα εις βάρος και της Τουρκίας.

Τα ανωτέρω σημαίνουν, πως η Ελλάδα θα έπρεπε, με διακριτικότητα, να έχει αποκτήσει επαφή με το περιβάλλον του Χαφτάρ, χωρίς να σημαίνει βεβαίως, ότι η τυχούσα επικράτησή του είναι βέβαιο πως θα επιτρέψει να οριοθετηθούν οι ΑΟΖ, όπως επιδιώκει η Ελλάδα. Είναι βέβαιο όμως, πως δεν θα βρίσκεται στην κυβέρνηση της Λιβύης η καθοδηγούμενη από την Τουρκία "Μουσουλμανική Αδελφότητα", εχθρική προς την Ελλάδα

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]