Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο «δημοκράτης» κύριος Μαδούρο...


Του Τάσου Ευαγγελίου

Οι αντιδράσεις του λαού της Βενεζουέλας στο καθεστώς Μαδούρο καθώς και απέναντι στην κρίση που μαστίζει τη χώρα φέρνοντας εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών στα όρια του υποσιτισμού και της παντελούς απουσίας φαρμακευτικής περίθαλψης αποτελούν για τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμως, μια «αντιδημοκρατική παρέμβαση» απέναντι σε μια «εκλεγμένη κυβέρνηση». Είναι όμως έτσι;

Αργά το βράδυ της Τρίτης και αφού ο στρατός έδειξε να στηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο με τον ίδιο να καταγγέλλει προσπάθεια «πραξικοπήματος» που απέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση θέτοντας θέμα «αντιδημοκρατικής παρέμβασης» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας είναι «εκλεγμένη».

Το ίδιο είχε πράξει και στο παρελθόν κάνοντας λόγο (τον Ιανουάριο του 2019) για προσπάθεια «αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και εμφάνισης του Προέδρου της χώρας ως παράνομο» ενώ τον Φεβρουάριο σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι ο Μαδούρο «εξελέγη με το ίδιο ηλεκτρονικό σύστημα που εξελέγη το 2015 η Εθνοσυνέλευση» την πλειοψηφία της οποίας έχει, σημειωτέον, η αντιπολίτευση.


Η εκλογή Μαδούρο

Τι είχε συμβεί όμως πριν και κατά τις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου της Βενεζουέλας όπου εξελέγη με ποσοστό της τάξης του 67% , σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της εκλογικής επιτροπής της χώρας, ο Νικολάς Μαδούρο;
  • Οι δύο ισχυρότεροι αντίπαλοι του, Ενρίκε Καπρίλες και Λεοπόλδο Λόπες, είχαν αποκλειστεί από τη συμμετοχή τους στις πρόωρες εκλογές που έγιναν τον περασμένο Μάιο.
  • Είχε απαγορευτεί η συμμετοχή του συνασπισμού της αντιπολίτευσης «Mesa de Unidad Democratica» (MUD) καθώς και στα κύρια κόμματα που τον απαρτίζουν με τον Νικολάς Μαδούρο να το ανακοινώνει λέγοντας πως «Κάθε κόμμα που δεν συμμετείχε στις τοπικές εκλογές και προέτρεψε σε αποχή από τις εκλογές δεν μπορεί πλέον να συμμετάσχει στις προεδρικές».
  • Στις εκλογές του Μαΐου 2018 συμμετείχαν περίπου 9.5 εκατομμύρια Βενεζουελάνοι εκ των 20 εκατ. περίπου εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Συμμετοχή, επισήμως πάντα της τάξης του 46.5% εκ των οποίων ο Μαδούρο έλαβε το 67%.
  • Στις εκλογές του 2015 για την ανάδειξη της εθνοσυνέλευσης (βουλευτικές δηλαδή) η αντιπολίτευση αναδείχθηκε νικήτρια καταλαμβάνοντας τις 112 από τις 164 έδρες.
  • Ο Νικολάς Μαδούρο αν και είχε παραδεχθεί την ήττα του εν συνεχεία έθεσε εκτός... νόμου την εθνοσυνέλευση και δημιούργησε το 2017 το Εθνικό συμβούλιο των Κοινοτήτων, στο οποίο και παραχώρησε όλες τις εξουσίες.
Οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει τις εκλογές του 2018 είναι πολλές. Όμως και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τις έχει αναγνωρίσει Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μονγκερίνι ήταν σαφής απαντώντας σε ερωτήματα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου
Αυτή είναι η θέση της Ε.Ε. για την «εκλεγμένη κυβέρνηση Μαδούρο» ενώ τον Μάιο του 2018 λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με τις εκλογές, το οποίο όμως δεν ψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ όπως και άλλων αριστερών κομμάτων.
Σε αυτό μεταξύ άλλων αναφερόταν:

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι οι πρόωρες προεδρικές εκλογές που προκηρύχθηκαν από την Συντακτική Εθνοσυνέλευση, που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς, και από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) που θα πραγματοποιηθούν στις 20 Μαϊου του 2018.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στις 25 Ιανουαρίου του 2018 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποκλείσει από τις προεδρικές εκλογές την Ενωμένη Δημοκρατική Τράπεζα (MUD), έναν συνασπισμό κομμάτων της αντιπολίτευσης, γεγονός που συνιστά σοβαρότατη παραβίαση των αρχών για δίκαιες εκλογές, απαγορεύοντας στους υποψήφιους της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις εκλογές με τρόπο ελεύθερο.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν εκλογές αξιόπιστες και διάφανες, με τη συμμετοχή όλων, όπως είχε συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις στο Σάντο Ντομίγκο, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι στις 13 Νοεμβρίου του 2017 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη Βενεζουέλα και μια απαγόρευση πώλησης υλικού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εσωτερική καταστολή, στις 22 Ιανουαρίου του 2018 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε ομόφωνα να επιβάλλει κυρώσεις σε επτά αξιωματούχους της Βενεζουέλας, μεταξύ των οποίων πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, με την αιτιολογία ότι εμπλέκονται στην παραβίαση δημοκρατικών δικαιωμάτων. 

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα τελευταία γεγονότα στη Βενεζουέλα συμβάλλουν στην κλιμάκωση της πόλωσης και την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Κράτους Δικαίου, ότι η Βενεζουέλα έρχεται αντιμέτωπη με μια πολιτική, κοινωνική, οικονομική και ανθρωπιστική κρίση χωρίς προηγούμενο.

Απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την απόφαση της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης -που δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένη- να προκηρύξει πρόωρες προεδρικές εκλογές για τις 20 Μαΐου του 2018, ζητάει την ματαίωση τους μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για να διεξαχθούν εκλογές αξιόπιστες, αδιάβλητες και με τη συμμετοχή όλων».

ΥΓ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νικολάς Μαδούρο στις εκλογές του 2018 δεν είχε δεχθεί την ύπαρξη διεθνών παρατηρητών.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]