Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι θέλει η Κίνα από την Αφρική; Τα πάντα


Του Panos Mourdoukoutas

Η Κίνα θέλει τα πάντα από την Αφρική: τη στρατηγική της θέση, το πετρέλαιο, τις σπάνιες γαίες και τα ψάρια της, αφήνοντας τα αφρικανικά κράτη χρεωμένα στο Πεκίνο.

Στη μακρά ιστορία της, η Αφρική έχει υπηρετήσει τις παγκόσμιες φιλοδοξίες πολλών ξένων. Οι ξένοι προσέγγισαν την Αφρική ως ιεραπόστολοι, τραπεζίτες και κατασκευαστές. Υποσχέθηκαν να βάλουν την ήπειρο στον χάρτη της παγκοσμιοποίησης και να βοηθήσουν τους ανθρώπους της να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Αλλά κατέληξαν να αρπάζουν τα πλούτη της Αφρικής, να αποικίζουν το ένα έθνος μετά το άλλο και να αφήνουν τους λαούς τους να βυθίζονται στη φτώχεια.

Αυτό μπορεί να συμβεί και πάλι, με τα πρόσφατα επενδυτικά έργα υποδομών της Κίνας στην ήπειρο.

Εκ πρώτης όψεως, τα έργα αυτά φαίνεται να υπηρετούν το αίτημα των αφρικανικών εθνών για την οικοδόμηση μιας υγιούς υποδομής. Ωστόσο, εξετάζοντας προσεκτικότερα, υπηρετούν τις φιλοδοξίες της Κίνας να γράψει τους κανόνες του επόμενου σταδίου της παγκοσμιοποίησης.


Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει την Αφρική ως τοποθεσία για να εξασφαλίσει θαλάσσιες οδούς (και τα έργα της πρωτοβουλίας "Μία Ζώνη, Ένας Δρόμος") που διευκολύνουν τις κινεζικές εξαγωγές, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη στρατιωτική παρουσία του Πεκίνου στο Τζιμπουτί.

Έπειτα, υπάρχουν οι πλουτοπαραγωγικοί πόροι της Αφρικής, πετρέλαιο, μέταλλα σπάνιες γαίες και ψάρια.

"Ως Νοτιοαφρικανός, έχω δει από κοντά τις δραστηριότητες της Κίνας στην ήπειρο", λέει ο Ted Bauman, ανώτερος αναλυτής ερευνητής της Banyan Hill Publishing. "Είναι σαφές ότι ο πρωταρχικός στόχος της Κίνας με τις ξένες επενδύσεις είναι γεωπολιτικός, όχι οικονομικός. Οι πιο σχετικές επενδύσεις πραγματοποιούνται από κρατικές εταιρείες και όχι από κινεζικό ιδιωτικό κεφάλαιο. Τείνουν να επικεντρώνονται σε υποδομές όπως αυτοκινητόδρομους, λιμάνια και φράγματα και σε δημόσια δίκτυα όπως το ηλεκτρικό δίκτυο.".

Forbes
Capital



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]