Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Θεία συγκατάβαση και άλλες αλήθειες


Η θρησκεία στην Ευρώπη και η θέση άμυνας στην οποία βρίσκονται οι χριστιανοί χωρίς να έχουν επιτεθεί σε κανέναν

Από τον Γιώργο Κ. Στράτο

Τα Εγκώμια του Επιταφίου Θρήνου της Μεγάλης Παρασκευής αποτελούν αναμφιβόλως μία από τις κορυφαίες, αν όχι την κορυφαία, στιγμές της εκκλησιαστικής υμνολογίας. Η δύναμη της ποίησης σ’ αυτά τα 185 μικρά τροπάρια είναι συγκλονιστική. Αν και γράφτηκαν για να υμνήσουν τον νεκρό Χριστό, δεν καταλήγουν σε απόγνωση, γιατί προβάλλουν περισσότερο τον θρίαμβο της ζωής, καθώς καθ’ όλη την έκτασή τους διατυπώνεται μια έννοια προσωρινότητας στην ταφή του Κυρίου, ενώ προαναγγέλλεται η Ανάστασή Του.

Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που αγαπήθηκαν και αγαπιούνται από γενιά σε γενιά χριστιανών και βρίσκονται με κατάνυξη στα χείλη τους. Γιατί με τις ωραίες εικόνες και τις συγκινητικές εκφράσεις τους είναι λόγος ζωντανός, βιωματικός, που με τη γνησιότητά του συντροφεύει τα βάσανα και τις περιπέτειες όλων μας αλλά και την ελπίδα για τη σωτηρία μας μαζί Του, σε όλες τις ζωές μας.

«Η ζωή εν τάφω κατετέθης, Χριστέ, και Αγγέλων στρατιαί εξεπλήττοντο, συγκατάβασιν δοξάζουσαι την σην». Το συγκλονιστικό ξεκίνημα της Πρώτης Στάσεως των Εγκωμίων. Συγκαταβατικός ο Θεός; Ποιος άλλος στη θέση Του δεν θα υπέκυπτε στον πειρασμό να ασκήσει την Εξουσία Του; Απέναντι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ το μέγεθος και την ουσία του μεγαλείου Του, που περιγράφει αριστοτεχνικά ο υμνωδός.


Και κολάζομαι εν προκειμένω καθώς οι χριστιανοί βρισκόμαστε διαρκώς σε θέση άμυνας, δίχως να έχουμε επιτεθεί σε κανέναν. Το γεγονός είναι τόσο αυταπόδεικτο, μόνο από τα θλιβερά της παγκόσμιας ειδησεογραφίας στα πέρατα της Γης ως τα καθημερινά συμβάντα που υφιστάμεθα για λόγους «πολιτικής ορθότητας» στις χώρες του πολιτισμένου κόσμου. Για να ενισχύσω την προσπάθεια να υπερβώ την αμαρτία μου, καθώς ο δικός μας είναι ο Θεός της αγάπης και της συγγνώμης, και όχι φυσικά «Τιμωρός ή Εκδικητής», θυμήθηκα μερικές προσφάτως επιβεβαιωμένες αλήθειες. Καλό είναι να τις θυμούνται κι άλλοι.

Από το 1973 τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα διενεργούν τακτικές δημοσκοπήσεις, το λεγόμενο Ευρωβαρόμετρο, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι δημοσκοπήσεις αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, με έμφαση στις αντιλήψεις και τις προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την ανάληψη δράσης εκ μέρους της Ε.Ε., καθώς και στις κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ενωση.

Σε μια έρευνα που έκανε το Ευρωβαρόμετρο στα τέλη του 2018 ζήτησε από τους πολίτες να αυτοπροσδιοριστούν όσον αφορά τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Είχαν την επιλογή να δηλώσουν: Χριστιανοί, όλων των δογμάτων, άθεοι και αγνωστικιστές.

Συνολικά η Ευρώπη είναι χριστιανική σε ποσοστό 68%. Τα κράτη με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοπροσδιοριζόμενων ως χριστιανών είναι η Ρουμανία, η Κύπρος και η Ελλάς. Μόνο σε τρεις χώρες οι χριστιανοί δεν είναι η σχετική πλειοψηφία του πληθυσμού: στην Τσεχία, στην Ολλανδία και τη Σουηδία. Οι άλλες θρησκείες κατέγραψαν μόνο ένα 3%, με τους μουσουλμάνους να μην υπερβαίνουν το 2%, παρά το γεγονός ότι σε χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Βουλγαρία καταγράφουν ποσοστά πάνω από 5% και έως 8% του πληθυσμού.

Οι περισσότεροι άθεοι ζουν στην Τσεχία, στη Γαλλία, στη Σουηδία, στη Σλοβενία και την Εσθονία. Αγνωστικιστές σε υψηλά ποσοστά δηλώνουν οι Ολλανδοί, έπονται οι Τσέχοι, οι Σουηδοί, οι Εσθονοί και οι Βρετανοί.

Μεταξύ χριστιανών οι καθολικοί είναι η μεγάλη πλειοψηφία, ενώ οι ορθόδοξοι και οι διαμαρτυρόμενοι κινούνται στα ίδια ποσοστά. Στις ορθόδοξες χώρες πολύ χαμηλό ποσοστό των πολιτών δηλώνουν άθεοι ή αγνωστικιστές.

Στην πατρίδα μας υπάρχει ισχυρή θρησκευτική και μάλιστα ορθόδοξη ταυτότητα, η οποία πλαισιώνει τις αξίες μέσα στις οποίες κινείται ο Ελληνας και αποτελεί το κυρίαρχο σύστημα αναφοράς του, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας δηλώνει χριστιανό ορθόδοξο!

Προσεύχομαι ο Φιλάνθρωπος, ο Κριτής, ο Ζωοδότης, Εκείνος που κρατάει στην παλάμη Του τη Γη, η προσωποποίηση της ίδιας της ζωής, η πλήρης έκφραση της ευγένειας και της ανθρωπιάς, να συγχωρέσει την παράθεση αυτής της αλήθειας με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται μεταξύ εχόντων κοσμική εξουσία, μέσα στην άφατη συγκατάβασή Του.

Χριστός Ανέστη!

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]