Έχει σκεφθεί κανείς τι θα συμβεί αν κερδίσει την προεδρία η υποψήφια των εθνικιστών στα Σκόπια;
Κρίσιμη για το μέλλον και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών θα είναι η έκβαση των προεδρικών εκλογών του Απριλίου, καθώς ηδη η Γκιορντάνα Σιλιανοφσκα-Ντάνκοβα υποψήφια με την σημαία της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, αμφισβητεί την υιοθέτηση της νέας ονομασίας δηλώνοντας ότι «δεν έχει μέλλον» και πρέπει να αποκατασταθεί η παλιά ονομασία της χώρας.
Το πιθανότερο βεβαίως είναι να μην τεθεί θέμα ακύρωσης ή παγώματος της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά εφόσον εκλεγεί η υποψήφια της Αντιπολίτευσης, θα υπάρξει μια πολύ δύσκολη περίοδος καθώς θα επιχειρηθεί να καταστρατηγηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να γίνει εκμετάλλευση όλων των «παραθύρων» που έχει αφήσει ανοικτά η Συμφωνία, για την μετατροπή της λύσης σε μορφή διπλής ονομασίας, με την καθιέρωση πέραν του επίσημου ονόματος της χώρας, της γενικής χρήσης του «Μακεδονία» και «Μακεδόνας».
Εξάλλου, η ενδεχομένη νίκη της κ. Σιλιανοφσκα, θα υποχρέωνε τον Ζόραν Ζάεφ να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές με αμφίβολο αυτή την στιγμή αποτέλεσμα. Ίσως και για τον λόγο αυτό επισπεύσθηκε και η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια ώστε να δοθεί «χείρα βοηθείας» στον βορειομακεδόνα πρωθυπουργό ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης.
Η κ. Σιλιάνοφσκα σε ομιλία της στην Αχρίδα αποφεύγει να δηλώσει ότι θα ακυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών, όμως δηλώνει ότι η ίδια δεν θα χρησιμοποιήσει την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ονομασία που “δεν έχει βάσεις και δεν έχει μέλλον”, και η μόνη προοπτική είναι η αποκατάσταση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η συνταγματολόγος στο επάγγελμα κ. Σιλιάνοφσκα είναι από τους πιο σθεναρούς επικριτές της Συμφωνίας των Πρεσπών δήλωσε ότι η εκλογή της στην θέση του προέδρου θα οδηγήσει την χώρα και σε πρόωρες εκλογές. Διευκρινίζει βεβαίως ότι η αποκατάσταση της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας» δεν θα είναι αυτόματη, αλλά κάποια στιγμή θα υπάρξει μια υπεύθυνη Βουλή, ένα υπεύθυνο συνταγματικό δικαστήριο που θα προστατεύσει το Σύνταγμα και θα επιβληθεί και η ρήτρα μη αλλαγής του συνταγματικού ονόματος.
Σε άλλη συνέντευξη της η κ. Σιλιάνοφσκα χαρακτήρισε την αλλαγή της ονομασίας «παράδειγμα εξαγοράς εθνικών συμφερόντων» και κατηγόρησε τον Ζόραν Ζαεφ ότι με την Συμφωνία, απέκλεισε την ύπαρξη «μακεδονικής μειονότητας» σε γειτονικές χώρες και πρόσβαλε τον “μακεδονικό λαό” και τον υποβαθμίζει, εξομοιώνοντας τον με τις άλλες μικρότερες εθνοτικές ομάδες που ζουν στην χώρα».
Η υποψήφια του VMRO-DPMNE δηλώνει ακόμη ότι θα κρατήσει το θέμα της ονομασίας ανοικτό και θα σχηματίσει διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την καταγραφή των παραβιάσεων του εθνικού και διεθνούς δικαίου, καθώς η ίδια δεν αποδέχεται το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Φανταστείτε να κερδίσει η κ. Σιλιάνοφσκα στα Σκόπια και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ελλάδα; Μπορεί να σκεφθεί κανείς την επόμενη μέρα;
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...