Τουρκία: «Δεν πάει κάτω» αυτή η ήττα
Να διατηρήσει η κεμαλική αντιπολίτευση τη δημαρχία στην «γκιαούρ Ιζμίρ», την άπιστη Σμύρνη, ήταν κάτι το απολύτως αναμενόμενο για τους ισλαμιστές. Να αλώσουν οι αντίπαλοί τους την πρωτεύουσα Αγκυρα ήταν ένα επώδυνο μεν, πλην πολύ πιθανό ενδεχόμενο, για το οποίο ήταν ψυχολογικά προετοιμασμένοι. Αλλά να χάσει το ΑΚΡ την Κωνσταντινούπολη, το εφαλτήριο του Ερντογάν και τον ισχυρότερο οικονομικό κινητήρα της Τουρκίας, αυτό πια ήταν ένα ποτήρι τόσο φαρμακερό, που δυσκολεύεται ακόμη να «καταπιεί» η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.
Οπως ανακοίνωσε χθες ο Μπαϊράμ Σενοτσάκ, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης Κωνσταντινούπολης, το ΑΚΡ κατέθεσε ενστάσεις για τα εκλογικά αποτελέσματα 39 περιοχών του μητροπολιτικού δήμου, επικαλούμενο παρατυπίες σε ό,τι αφορά την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που κρίθηκαν άκυρα. Το κυβερνών κόμμα ισχυρίζεται ότι ο αριθμός των άκυρων ψηφοδελτίων ήταν αφύσικα μεγάλος (γύρω στις 300.000) και ότι η επανακαταμέτρηση θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση της αναμέτρησης, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα, ο κεμαλικός υποψήφιος Εκρέμ Ιμάμογλου επικράτησε του κυβερνητικού Μπεναλί Γιλντιρίμ με διαφορά μόλις 25.000 ψήφων.
Ωστόσο, το κεμαλικό κόμμα CHP, από το οποίο προέρχεται ο Ιμάμογλου, υπενθύμισε ότι τα 300.000 άκυρα ψηφοδέλτια είναι φυσιολογική αναλογία επί των εννέα εκατομμυρίων ψηφισάντων και ότι στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, στις οποίες επικράτησε το ΑΚΡ, τα άκυρα ήταν ακόμη περισσότερα (περίπου 420.000). Πάντως και ο ίδιος ο Γιλντιρίμ, ο οποίος τη νύχτα των εκλογών είχε αρχικά πανηγυρίσει τη «νίκη» του, κράτησε χθες μικρό καλάθι και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όποιος δικαιωθεί από την κεντρική εκλογική επιτροπή θα είναι ο νόμιμος δήμαρχος». Την ίδια περίπου ώρα, ο αντίπαλός του Εκρέμ Ιμάμογλου ακολουθούσε το καθιερωμένο τελετουργικό, επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ, στην Αγκυρα, όπου πλήθος οπαδών του CHP έσπευσε να τον επευφημήσει.
Το πολιτικό σοκ των δημοτικών εκλογών τροφοδοτεί πληθώρα αναλύσεων για το μέλλον του Ερντογάν. Ο διακεκριμένος αρθρογράφος Μουράτ Γετκίν θεωρεί την αναμέτρηση της Κυριακής σημείο καμπής στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, ανάλογο (αλλά αντίστροφης δυναμικής) με την «άλωση» της Κωνσταντινούπολης από τον ισλαμιστή Ερντογάν το 1994. Από την πλευρά του, ο κοινωνιολόγος Αϊχάν Ακτάρ εκτιμά ότι το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ ήταν από τους κερδισμένους των εκλογών, καθώς διατήρησε τις ψήφους και τη δυναμική του, αυξάνοντας το ειδικό του βάρος στη συμμαχία με το ΑΚΡ του Ερντογάν. Το κόμμα του Τούρκου προέδρου προσέφυγε κατά των αποτελεσμάτων και στην επαρχία Εσκίσεχιρ. Ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Γιλμάζ Μπουγιούκερσεν εξασφάλισε 285.588 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Μπουρχάν Σακαλί έλαβε 246.486 ψήφους στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, σύμφωνα με τα ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε το Anadolu. Η ανώτατη εκλογική επιτροπή, σε πρώτη φάση, έχει στη διάθεσή της δύο ημέρες για να ανακοινώσει εάν θα κάνει αποδεκτές τις προσφυγές του κυβερνώντος κόμματος, όμως η όλη διαδικασία θα μπορούσε να διαρκέσει περίπου δέκα ημέρες, δεδομένων των ενδεχόμενων ενστάσεων.
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...