Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με ποια πυξίδα πορεύεται ο Ερντογάν;


Τι σχεδιάζει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου…

Του Γιώργου Τσιτσιλιάνου

Παρακολουθούμε τα τελευταία χρόνια το έργο του προέδρου Ερντογάν με όλα τα θετικά και αρνητικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του.

Με έχει προβληματίσει ο τρόπος σκέψης του και τα θέλω του, γι’ αυτό θα προσπαθήσω να προσεγγίσω την λογική του με γνώμονα τα Τουρκικά συμφέροντα, ώστε να ερμηνεύσουμε τις επόμενες κινήσεις του ως προς τα Ελληνοτουρκικά δρώμενα στο Αιγαίο, την Κύπρο σε συνδυασμό με τα ενεργειακά αποθέματα της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου που μας αφορούν άμεσα.

Οι παράμετροι που επηρεάζουν κατά την γνώμη μου τον χαρακτήρα του είναι:

– Ο Μεγαλοϊδεατισμός του για μία μεγάλη Τουρκία. Έχει δείξει τέτοια στοιχεία από τις ομιλίες του κατά διαστήματα, που από ότι φαίνεται δεν έχει ξεχάσει την πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία.
– Ο υπέρμετρος εγωισμός του και η μεγάλη φιλοδοξία του.
– Η αντίληψη της λογικής του Σουλτάνου που δεν απέχει πολύ από την λογική του δικτάτορα.
– Στοιχεία εκδικητικής συμπεριφοράς στους αντιπάλους και εχθρούς του. Το έργο αυτό το έχουμε δει κατά κόρον στα εσωτερικά δρώμενα της γείτονας, το είδαμε και με την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Τα στοιχεία που μνημόνευσα συνηγορούν με την διαχρονική πολιτική του συμπεριφορά:

– Τα πολυδάπανα εξοπλιστικά του προγράμματα που έχουν υλοποιηθεί και αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνάρτηση με τα F-35 και τους S-400 και όχι μόνο.
– Οι επιδιώξεις του με τους Κούρδους της Συρίας.
– Η γενικότερη συμπεριφορά του στους πολιτικούς του αντιπάλους με τις διώξεις και τις φυλακίσεις όλων αυτών που είναι αντίθετοι με το καθεστώς του.
– Η λογική του για το Αιγαίο που επιθυμεί την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης.
– Η πολιτική του για την επίλυση του Κυπριακού.
– Η πολιτική του για την διαχείριση των ενεργειακών αποθεμάτων της νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου μη αναγνωρίζοντας την υφαλοκρηπίδα του Καστελόριζου και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Οι αναφερόμενες επιδιώξεις του σε συνάρτηση με τον χαρακτήρα του δημιουργούν πολλές απορίες, ως προς την πολιτική που ακολουθεί, και, εδώ είναι ο προβληματισμός αφού:

– Δεν φρόντισε να διατηρήσει άριστες σχέσεις με την υπερδύναμη που ονομάζεται ΗΠΑ, που αυτό είχε και έχει άμεσες δυσμενείς συνέπειες με την οικονομία του και στα σχέδιά του.
– Οι σχέσεις του με τα οικονομικά ισχυρά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, που έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή απομόνωση της Τουρκίας από την Ευρώπη.
– Με την Ρωσία, αν και έχει συνδεθεί αμυντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις παραμένει απρόβλεπτος σύμμαχος γι’ αυτή, όσο η Τουρκία παραμένει στους κόλπους του ΝΑΤΟ.
– Δεν έχει λάβει υπόψη του ότι οι μεγάλες δυνάμεις λογικά δεν θα επιτρέψουν την δημιουργία μιας μεγάλης περιφερειακής δύναμης Ισλαμικής νοοτροπίας στην καρδιά της Μέσης Ανατολής, επηρεάζοντας τα συμφέροντα των ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από αυτά που μνημόνευσα συμπεραίνουμε, με την δική μου λογική, ότι η στρατηγική που ακολουθεί ο Ερντογάν δεν συνάδει με τις διαχρονικές επιδιώξεις της Τουρκίας, και, πιθανά κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση ως προς τους πολλαπλούς στόχους του, χάνοντας τον προσανατολισμό του, και από εκεί απορρέει ο εκνευρισμός του σε συνάρτηση με τα λεγόμενά του.

Η πατρίδα μας οφείλει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση με ψυχραιμία, να εκμεταλλευτεί με ηρεμία και με σχέδιο τα αδύνατα σημεία του Ερντογάν και των παπαγάλων του, αφήνοντάς τον να εκτεθεί στην διεθνή κοινότητα ανεπανόρθωτα, χωρίς όμως να τον υποτιμήσουμε, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα αμυντικά και εξωτερικής πολιτικής εργαλεία, τα οποία από ότι φαίνεται από τις μέχρι τώρα ενέργειές μας, δεν κινούνται με συγκεκριμένο σχέδιο στρατηγικής εξουδετέρωσης των στόχων του.

Ίσως έφτασε ο χρόνος να συνεννοηθούμε ως χώρα για την δημιουργία “Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας” που έχει προτείνει το Ποτάμι, για να αντιμετωπίσουμε με την δέουσα σοβαρότητα και με εφαρμόσιμο διαχρονικό σχέδιο τον απρόβλεπτο Σουλτάνο, που από ότι φαίνεται θα μας δημιουργήσει στο επόμενο χρονικό διάστημα προβλήματα με άγνωστη κατάληξη.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]