Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ούτε εθνικιστές ούτε εθνομηδενιστές


Του Αντώνη Δαρζέντα

350 χιλιάδες χρόνια πριν ο Homo sapiens γεννήθηκε στην Αφρικανική σαβάνα. Στάθηκε όρθιος, κοίταξε γύρω του και ξεκίνησε εμπρός να κυριεύσει τη γη.

Πριν από δέκα χιλιάδες χρόνια δεν υπήρχαν έθνη και κράτη. Μόνο μικρά χωριά. Ομάδες ατόμων που ζούσαν μαζί και θεωρούσαν μεγάλη επιτυχία το γεγονός πως εκείνη την ημέρα θα κατάφερναν να επιζήσουν ή να φάνε.

Έκτοτε ο άνθρωπος άρχισε να οργανώνεται σιγά σιγά σε μεγαλύτερες κοινωνίες. Πόλεις κράτη, φέουδα, φυλές και σήμερα έθνη και κράτη με σύνορα και γραφειοκρατικές μηχανές. Μετά τους μεγάλους πολέμους και μόλις συνειδητοποιήθηκε ότι μπορούμε ολοκληρωτικά να καταστρέψουμε τους εαυτούς μας τα κράτη έθνη έκαναν μεγαλύτερες συμμαχίες.

Η απόλυτη επικράτηση του μοντέλου της ελεύθερης οικονομίας και μαζί της η τεχνολογία που έχει κάνει τον πλανήτη μια γειτονιά και ένα δίκτυο πληροφοριών, θα μας βάλει να τρώμε όλους μαζί στο ίδιο τραπέζι και θα μας ενώσει ξανά. Η τάση είναι σαφής.

Μια παγκόσμια φυλή θα γίνουμε γιατί από μια φυλή ξεκινήσαμε. Άλλωστε είμαστε πολύ λίγοι ανάμεσα σε τρισεκατομμύρια πλανήτες για να μείνουμε και μεταξύ μας τσακωμένοι. Και πολύ φθαρτοί ανάμεσα σε δισεκατομμύρια χρόνια εξέλιξης ώστε να πιστεύουμε πως σε μερικά δισεκατομμύρια χρόνια που έχει ακόμα το σύμπαν μπροστά του, έχουν σημασία οι τσακωμοί των Ελλήνων με τους Τούρκους.


Αυτή την στιγμή έχουμε κράτη, έθνη και σύνορα. Αυτή είναι η πορεία του δρόμου της κοινωνικής μας συμβίωσης. Και αυτό το μοντέλο είναι πολύ καλύτερο από το αμέσως προηγούμενο γιατί εξασφαλίζει ειρήνη και σταδιακή ώσμωση των πολιτισμών και των φυλών.

Και μάλιστα αυτά τα έθνη είναι τόσο πιο ισχυρά, όσο πιο ισχυρή εθνική συνείδηση έχουν. Δείτε τις ΗΠΑ. Εντελώς πολυφυλετική αλλά με εξαιρετικά ισχυρή εθνική συνείδηση, είναι το κυρίαρχο έθνος κράτος. Το έκαναν και άλλα έθνη ομοίως πολύ πετυχημένα.

Οι Φράγκοι, οι Νορμανδοί, οι Βρετανοί και οι Προβήγκιοι έκαναν την Γαλλία. Οι Σάξονες, οι Πρώσοι και οι Βαυαροί την Γερμανία. Και οι Άγγλοι οι Σκωτσέζοι οι Ουαλλοί και οι Ιρλανδοί την Μεγάλη Βρετανία.
Και όσο πιο δεμένη και στιβαρή εθνική συνείδηση, τόσο πιο πετυχημένα τα κράτη.

Σαν σήμερα πριν σχεδόν διακόσια χρόνια οι πρόγονοι μας αποφάσισαν να ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο εθνικής συνείδησης. Γιατί είχαν το DNA του Μεγαλέξανδρου, του Σοφοκλή ή του Πλάτωνα; Όχι. Αλλά γιατί είχαν γλώσσα, θύμησες, μυρωδιές, χρώματα και παραδόσεις Ελλάδας.

Μπείτε σε μια εκκλησία και ακούστε ένα ευαγγέλιο. Όχι για να προσευχηθείτε αν δεν θέλετε. Αλλά για να ακούσετε την γλώσσα των Ευαγγελίων. Κάποιος με απλές γνώσεις γυμνασίου θα μπορέσει να καταλάβει το 95 % της κοινής ελληνιστικής γλώσσας που διέδωσαν σε όλο τον κόσμο οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των υπολοίπων Ελλήνων.

Μπορούμε ακόμα να διαβάσουμε τι γράφουν οι επιγραφές στην Βεργίνα και στην αρχαία Ολυμπία. Κάπου ανάμεσα μας ίσως είναι και το DNA του Μεγαλέξανδρου αλλά άντε βρες το ανάμεσα σε Παπαδόπουλους, Δαρζέντες, Αχτσιόγλου, Τσάμηδες και Αντεντοκούμπο. Και τι σημασία έχει άραγε. Αφού ανάμεσα σε κάθε DNA Λεωνίδα θα έχει μπλεχτεί και το DNA του Εφιάλτη.

Και όλοι οι παραπάνω μετά από εθνικούς θριάμβους, εθνικές ήττες, εμφύλιους, προδοσίες, λαμογιές και χρεοκοπίες καταφέραμε και φτιάξαμε ένα κράτος που ακόμα και σήμερα που είναι γονατισμένο ανήκει στα πλουσιότερα 40 του κόσμου. Μια μικρή γωνιά εδώ στα Βαλκάνια με μια χούφτα ανθρώπων κατάφερε πάρα πολλά και μπορεί ακόμα περισσότερα.

Όσοι νομίζουν πως η θάλασσα και η ξηρά δεν έχουν σύνορα και μπορούμε τα αμέσως επόμενα χρόνια να αγκαλιάσουμε όλο τον κόσμο είναι αφελείς και ανόητοι. Θα γίνει κάποτε, αλλά στο αρκετά μακρινό μέλλον. Αν γίνει τώρα και βίαια, δεν θα φέρει ελευθερία, αλλά ρατσιστικό χάος. Είναι τεράστιο λάθος να πιστεύει κάποιος πως αν δεν είχαμε εθνικισμό θα ζούσαμε σε έναν παγκόσμιο παράδεισο αγκαλιασμένοι όλοι μαζί .

Αντίθετα θα είχαμε ασταμάτητες φυλετικές διαμάχες και πολέμους , όπως είχαμε στην περισσότερη ιστορία της γης, από την γέννηση του ανθρώπου έως και κάποιες εκατοντάδες χρόνια πριν. Τα εθνικά κράτη είναι το αναγκαίο στάδιο οργάνωσης για να περάσουμε από την προϊστορία στην ιστορία.

Και για να πάμε στο επόμενο βήμα. Ακριβώς και όσοι νομίζουν πως το ελληνικό DNA θα μείνει αθάνατο, αναλλοίωτο και είναι καλύτερο των υπολοίπων. Αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Γιατί είναι βιολογικά αδύνατο. Άσε που δεν ξέρουμε ποιο DNA θα επικρατήσει. Του Κολοκοτρώνη ή του Πήλιου Γούση;

Το έθνος κράτος που λέγεται Ελλάδα με την γλώσσα της Φιλοσοφίας, των Ευαγγελίων, του Σεφέρη και του Ελύτη. Με το συναίσθημα του Ελ Γκρέκο, τα χρώματα του Θεόφιλου και τις μυρωδιές των πουρναριών του Αιγαίου και των πεύκων του Ιονίου, θα είναι εδώ για καιρό ακόμα.

Μέχρι να μας καλέσει η ιστορία να καθίσουμε με όλους τους λαούς της γης μαζί στο ίδιο τραπέζι όπως έκανε η πρώτη οικογένεια Sapiens πριν από 350 χιλιάδες χρόνια. Κουβαλώντας πια την ιστορία μας, την γαλανόλευκη σημαία μας και την κοσμοπολίτικη, ανοιχτή ματιά που μας έμαθε ο καθαρός ορίζοντας και η γαλάζια μας θάλασσα.
Ούτε εθνικιστές, ούτε εθνομηδενιστές.
Απλά Έλληνες και Πατριώτες.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]