Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Από τις γεμάτες πλατείες στις άδειες αίθουσες


Του Τάσου Ευαγγελίου

Όσες κρυφές δημοσκοπήσεις και αν επικαλεστεί το Μέγαρο Μαξίμου και όσες επιθέσεις και αν εξαπολύσει ο Πρωθυπουργός κατά των δημοσκοπικών εταιρειών επιχειρώντας να τις αποδομήσει, παρά τον «ευγενικό» τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν, το μήνυμα έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου και από τον πιο στενό συνεργάτη του. Ο λόγος για τον Νίκο Παππά που έζησε από κοντά την κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα. Οι αντιδράσεις του ενδεικτικές και ο εκνευρισμός του έντονος. Το κλίμα που διαπίστωσε το μετέφερε αυτούσιο στον Αλέξη Τσίπρα.

Οι εμπειρίες από το Κιλκίς και στη Βέροια ήρθαν να προστεθούν στη γενική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο Μαξίμου με τον Νίκο Παππά να φέρνει το μήνυμα: «Αλέξη χάνουμε!». Μήνυμα που αποδομεί όλες τις προσπάθειες των Μαξιμιλιανών, φίλων και συνεργατών, να δημιουργήσουν μια επικοινωνιακή εικόνα επικείμενης... νίκης για τον Αλέξη Τσίπρα.

Η κατάσταση είναι σαφής. Αποτελεί μια πραγματικότητα που δεν αλλάζει. Από τη Λάρισα και πάνω οι πολίτες έχουν γυρίσει την πλάτη σε μια κυβέρνηση που υποτίμησε το φρόνημα, κυρίως όμως τη θέση που έχουν αποτυπώσει ως προς το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ακόμη και σήμερα άλλωστε παρότι η συμφωνία έχει ψηφισθεί, παράγοντας και τα γνωστά αποτελέσματα, το 70% των πολιτών στο σύνολό της χώρας τάσσεται κατά. Στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει ακόμη περισσότερο.

Το βιώσαν όλα τα κορυφαία στελέχη που έχουν επιστρατευτεί για να απευθυνθούν στους ψηφοφόρους. Ελάχιστοι μετέχουν στις ομιλίες που πραγματοποιούνται. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα βρέθηκε να απευθύνει ομιλία σε τριάντα περίπου άτομα. Το ίδιο και οι Κουβέλης Τζάκρη.


Ο Νίκος Παππάς, πέραν των αποδοκιμασιών, είδε να μην μπορεί να γεμίσει μια αίθουσα 100 ατόμων στο Κιλκίς, την ώρα που στο παρελθόν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ γέμιζαν πλατείες για να δουν και να ακούσουν τους Συριζαίους να κατακεραυνώνουν το παλαιό και τη διαφθορά.

Το χειρότερο που διαπίστωσε όμως είναι ότι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ότι και να υποσχεθεί ο Αλέξης Τσίπρας όσο προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο και να διαθέσει εν όψει ευρωεκλογών και δημοτικών – περιφερειακών εκλογών οι πολίτες δεν θέλουν πλέον να ακούσουν. Οι παροχές οι εξαγγελίες για προσλήψεις και τα επιδόματα σε συνδυασμό με δαπάνες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε περιοχές όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη δεν έχουν αντίκρυσμα. Τα χρόνια της εξουσίας έφθειραν τους... παλαιούς αντιεξουσιαστές. Οι αποφάσεις τους, το τρίτο μνημόνιο, η υπερφορολόγηση και οι κωλοτούμπες «έσβησαν» στην κυριολεξία την εικόνα της Αριστεράς.

Δεν υπάρχει πλέον νέο αφήγημα, αλλά και να υπήρχε δεν υπάρχουν ευήκοα ώτα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει καλύψει τις όποιες επικοινωνιακές πομφόλυγες πλήττοντας ανεπανόρθωτα το κυβερνών κόμμα.

Τα επίσημα στοιχεία των δημοσκοπήσεων το επιβεβαιώνουν. Οι επιθέσεις Τρίπρα κατά των εταιρειών που εμφανίζονται συγκρατημένες με το φόβο του «συνδρόμου του δημοψηφίσματος» δείχνει απλά ότι οι εκτιμήσεις δύναται να αποτυπώθούν και σε πραγματικά ποσοστά την ώρα της κάλπης.

Το επιβεβαιώνουν όμως και οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στις Περιφέρειες. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει και την επομένη των περιφερειακών εκλογών δεν θα διαθέτει, όπως όλα δείχνουν, ούτε μια περιφέρεια. Ούτε ένας από τους «13 μικρούς πρωθυπουργούς» δεν θα έχει σχέση με το κυβερνών κόμμα.

Ακόμη χειρότερα είναι τα προγράμματα σε τοπικό επίπεδο. Στους δύο κεντρικούς Δήμους όπου έχει στραφεί το ενδιαφέρον οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν δυνάμεις να φτάσουν στο δεύτερο γύρο.

Όμως και σε άλλους κεντρικούς Δήμους η κατάσταση είναι ανάλογη. Η Πάτρα, το Ηράκλειο, το Περιστέρι θεωρούνται ούτως ή άλλως χαμένες υποθέσεις. Στη Δυτική Ελλάδα όπου υπήρχε κάποια ελπίδα και στα νησιά του Ιονίου υποψήφιοι προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζονται όπως και οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη. Όπως και στα νησιά του Αιγίου και στην Κρήτη.

Για τη Βόρεια Ελλάδα όπως είναι φυσικό δεν υπάρχει καν θέμα συζήτησης.

Μόνος δρόμος τους πλέον η πόλωση και ο διχασμός με μεγάλες δόσεις από συκοφαντίες και ανακάλυψη δήθεν σκανδάλων. Σε αυτό θα επενδύσει το διάστημα που απομένει μέχρι τις εκλογές. Όμως και αυτή η τακτική δείχνει πανικό. Άλλωστε οι πολίτες γνωρίζουν πως αυτή η τακτική αφορά μόνον αυτούς που την επιλέγουν και τους λίγους πιστούς που ακολουθούν.

Τα προβλήματα είναι πιο σοβαρά. Οι νάρκες για το μέλλον έχουν τοποθετηθεί και πρέπει να απενεργοποιηθούν από την πρώτη στιγμή που θα αναλάβει η επόμενη κυβέρνηση. Το έργο είναι δύσκολο. Το Μαξίμου συνειδητοποιεί την πολιτική του ήττα και γίνεται επικίνδυνο. Αρκεί να ο κίνδυνος να μην αφορά το σύνολο των πολιτών αυτής της χώρας.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]