Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Έτοιμος για εκλογές τον Μάιο ο Τσίπρας, γρίφος η ακριβής ημερομηνία


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Παρά το ότι στις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, πληροφορίες των τελευταίων 24ωρων κάνουν λόγο για αλλαγή σκηνικού στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου. Μπορεί η επιθυμία του πρωθυπουργού, όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε παρόμοια περίπτωση, να είναι η παραμονή στην εξουσία μέχρι και την τελευταία μέρα, η εικόνα όμως ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του κ.Τσίπρα έχει διαφοροποιηθεί και πλέον η πλάστιγγα δείχνει να γέρνει και μάλιστα καθοριστικά προς τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στις επόμενες περίπου 100 μέρες.

Πιο συγκεκριμένα αξιόπιστες πληροφορίες θέλουν μία αρκετά μεγάλη ομάδα στενών συνεργατών του κ.Τσίπρα, μεταξύ των οποίων ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Γιάννης Δραγασάκης, να έχει σχεδόν «επιβάλλει» τη άποψή της στους υπόλοιπους ότι οι κάλπες την άνοιξη αποτελούν το καλύτερο δυνατό σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενα σενάριο που θα διασφαλίσει την επόμενη μέρα τόσο για τον κ.Τσίπρα όσο και για το κόμμα. Η συγκεκριμένη άποψη , τη δεδομένη χρονική συγκυρία, φαίνεται να κερδίζει έδαφος, αν και απέναντί της υπάρχει ακόμα η λογική της εξάντλησης της τετραετίας την οποία υπεραμύνεται μεταξύ άλλων και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ως πλέον πιθανή ημερομηνία με βάση την παραπάνω πληροφορία ακούγεται η 19η Μαΐου, ανήμερα του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαίος δεν ήταν ο «χρησμός» του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος δήλωσε πως οι βουλευτικές εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν πριν από τον Μάιο, αφήνοντας για πρώτη φορά ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το στήσιμο της κάλπης τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.


Άρωμα εκλογών είχε και μάλιστα έντονο η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για την παραγγελία εκλογικών φακέλων. Από το σύνολο των 77 εκατομμυρίων φακέλων, τα 65 εκατομμύρια που αφορούν στις ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές εκλογές θα πρέπει να παραδοθούν από την 1η έως την 20η Απριλίου. Αντιστοίχως, τα 12 εκατομμύρια φάκελλοι για τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να είναι έτοιμοι, όμως θα φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις της αρμόδιας εταιρίας ώστε να παραδοθούν μόλις υπάρξει σχετική ειδοποίηση.

Κάλπες τον Μάιο περιλαμβάνει και το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Στην ΝΔ χωρίς βεβαίως να βάζουν «το χέρι τους στη φωτιά» εκτιμούν ότι η κυβέρνηση με την παρούσα ετερόκλητη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δε θα πάει πέραν της άνοιξης. Την ίδια ώρα όμως θέτουν και ένα ακόμα ζήτημα, το οποίο έχει περάσει στα ψιλά παρά το γεγονός πως είναι απολύτως κρίσιμο. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες και μπορούν να ψηφίζουν -στις εθνικές εκλογές- από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, τους υποψηφίους βουλευτές στην περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες. Όλοι αυτοί οι πολίτες, λοιπόν, θα εξαναγκασθούν επί της ουσίας να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη. Αυτό θα συμβεί γιατί στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν υποχρεωτικά και μόνο στα ειδικά εκλογικά κέντρα ετεροδημοτών στον τόπο κατοικίας τους, ενώ στις δημοτικές/περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν υποχρεωτικά στο εκλογικό τμήμα του δήμου στον οποίο είναι δημότες, καθώς δεν υπάρχουν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν μια σύμπτωση των δημοτικών εκλογών με τις εθνικές την ίδια ημέρα θα φέρει τους πολίτες ενώπιον του διλήμματος να ψηφίσουν στη μία ή στην άλλη κάλπη ή να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις εντός της ίδιας ημέρας προκειμένου να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και στις δύο κάλπες. Με βάση αυτό το σκεπτικό η ΝΔ ζητάει από την κυβέρνηση να αποκλείσει από την πιθανότητα οι δύο αυτές εκλογές να συμπέσουν την ίδια Κυριακή, αν τελικώς επιλέξει το Μαξίμου αποφασίσει να γίνουν οι εθνικές εκλογές το Μάιο.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]