Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το κόλπο με τη μακεδονική υπηκοότητα που «πέρασε» ο Ζόραν Ζάεφ


Ακόμη ένα βήμα προς την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών βρίσκεται η ΠΓΔΜ. Χθες η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της FYROM ολοκλήρωσε τις εργασίες της σχετικά με τις τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας στη βάση της συμφωνίας και των επτά τροπολογιών επί του εφαρμοστικού νόμου του Συντάγματος, τις οποίες κατέθεσαν βουλευτές κομμάτων. Μεταξύ των τροπολογιών που ψηφίστηκαν είναι και αυτή που είχε προαναγγείλει και ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, η επιτροπή ενέκρινε την τροπολογία στην οποία αναφέρεται ότι από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ.: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική / πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, που δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η τροπολογία αυτή καλύπτει και τους Αλβανούς αλλά και τους Βούλγαρους, που τον τελευταίο καιρό «ήταν στα κάγκελα». Οπως αναφέρθηκε στη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, «με την τροπολογία αυτή γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ της υπηκοότητας και της εθνότητας» των πολιτών της χώρας, στην οποία υπάρχουν αρκετές μειονότητες.


Επίσης, η επιτροπή ενέκρινε (παρόλο που Ζάεφ και Τσίπρας δηλώνουν σίγουροι ότι θα περάσει η συμφωνία) τροπολογία, σύμφωνα με την οποία οι αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν τίθενται σε ισχύ εάν η Ελλάδα δεν κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και το πρωτόκολλο προσχώρησης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Τέλος, η επιτροπή ενέκρινε τροπολογία που κατέθεσαν Αλβανοί βουλευτές, στην οποία αναφέρεται ότι «τα κρατικά σύνορα της χώρας είναι τα υφιστάμενα σύνορά της με την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σερβία και το Κόσοβο». Οπως ανέφερε στη συζήτηση ο υφυπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντρέι Ζερνόφσκι, με την τροπολογία αυτή η χώρα αναγνωρίζει και επίσημα την πραγματικότητα ότι έχει νέο γείτονα, τη Δημοκρατία του Κοσόβου, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις της Σερβίας. Από τις εργασίες της επιτροπής απείχαν οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO - DPMNE.

Τώρα πλέον το... μπαλάκι πάει στην Ολομέλεια της σκοπιανής Βουλής, η οποία αναμένεται ότι θα συγκληθεί μάλλον στις 9 Ιανουαρίου και θα ολοκληρώσει τις εργασίες της περίπου στις 15 Ιανουαρίου με τη σχετική ψηφοφορία για την αλλαγή του Συντάγματος. Για την έγκριση των συνταγματικών τροπολογιών από την Ολομέλεια της Βουλής απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]