Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στέκεται η κυβέρνηση αν χάσει την ψηφοφορία για το "Σκοπιανό";


Της Νίκης Ζορμπά

Οι αποφάσεις για το πότε και το πώς θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ληφθεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο από καιρό.

Παραμένει δηλαδή εν ισχύ, το βασικό σενάριο στο Μαξίμου που θέλει τη Συμφωνία να ψηφίζεται τον Μάρτιο και με την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών.

Το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας τη φέρει "βρέξει- χιονίσει" ή θα προχωρήσει σε κάλπες εάν δει ότι δεν του βγαίνουν τα κουκιά των 151 και κινδυνεύσει να χάσει την ψηφοφορία.

Κυβερνητικά στελέχη επιμένουν πως εκλογές πριν από την ψηφοφορία για κύρωση της Συμφωνίας δεν πρόκειται να προκηρύξει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ εκτιμούν ότι ο μέγιστος - βάσει των σημερινών δεδομένων- αριθμός των βουλευτών που μπορεί να την υπερψηφίσει είναι 153 βουλευτές.

Οριακό αποτέλεσμα μεν αλλά όχι ουτοπικό, καθώς η επαναφορά του Ποταμιού ( πλην Ψαριανού- Αμυρά) στις "όχθες" της Συμφωνίας, ανακούφισε την κυβέρνηση.

Κυβερνητικά στελέχη με άμεση γνώση των σεναρίων που εκπονούνται στο πρωθυπουργικό γραφείο πάντως, εξηγούσαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα επιλέξει να προκηρύξει εκλογές ακόμη και αν χάσει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Η απώλεια της πολιτικής μάχης για το στοίχημα αυτό θα είναι μεν ένας σοβαρός ύφαλος στον οποίο θα χτυπήσει το κυβερνητικό "σκάφος" αλλά ο κ. Τσίπρας δεν φέρεται να θεωρεί ότι αυτό θα συνεπάγεται αναγκαστικά και το σημείο μηδέν της κυβέρνησής του.

Ίδιες πηγές, εξηγούσαν, ότι αποφάσεις σχετικές ακόμη δεν έχουν ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα ( οι δημοσκοπήσεις του Φεβρουαρίου θα παίξουν τον ρόλο του στο "ζύγι") αλλά σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί αυτονόητο ότι εάν χάσει την ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, "οφείλει" πολιτικά να προσφύγει σε κάλπες.

Εκλογές πριν από τη Συμφωνία, αποκλείονται

Αυτό που σε κάθε περίπτωση έχει αποκλειστεί, είναι η "πάσα" της Συμφωνίας στην επόμενη Κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός, δεν πρόκειται να αναζητήσει διέξοδο για τυχόν "κάζο" στην ψηφοφορία σε εθνικές κάλπες, προ της έλευσης της Συμφωνίας στην Βουλή.

Όπερ σημαίνει ότι σενάρια περί εκλογών εντός του Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και λοιπών ημερομηνιών που έχουν γραφεί, δεν στέκουν.

Παρότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει αποκλείσει την εξάντληση της τετραετίας, το πιθανότερο σενάριο για εθνικές εκλογές, είναι η διεξαγωγή τους τον Μάιο, μαζί με τις περιφερειακές, αυτοδιοικητικές εκλογές και τις ευρωκάλπες.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]