Τον Μάρτιο θα φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών
Της Νίκης Ζορμπά
Η "φωτιά" που άναψε ο Ζόραν Ζάεφ με τις δηλώσεις του περί διδασκαλίας της "Μακεδονικής γλώσσας" στα ελληνικά σχολεία, δύσκολα θα κοπάσει στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό όπου προκλήθηκαν κραδασμοί ακόμη και σε πολιτικές δυνάμεις ( Ποτάμι) που έχουν εκφραστεί ανοιχτά υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η εκτίμηση στο Μαξίμου, είναι ότι οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, οφείλονται στην εσωτερική πίεση που δέχεται προκειμένου να ολοκληρώσει την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία στην Βουλή του για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
Τέλος στην ανοχή
Παράλληλα ωστόσο, όπως διαμήνυσε χθες και ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, "όλες οι απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλιστεί ο απόλυτος σεβασμός της συμφωνίας των Πρεσπών, από την μεριά των γειτόνων μας, θα γίνουν".
Ποιες ακριβώς θα είναι αυτές δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη σε διπλωματικό επίπεδο, ωστόσο η "ανοχή" στον Ζόραν Ζάεφ για την εμπρηστική ρητορική του, μάλλον έχει αρχίσει να εξαντλείται.
Και τούτο, διότι προκαλείται εμφανής ζημιά τόσο από πλευράς εντυπώσεων όσο και πολιτικής ουσίας για το τι ακριβώς έχει συμφωνηθεί τελικώς με αυτή τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και αν υπάρχουν "παράθυρα" προς αξιοποίηση από τους γείτονες, εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, όπως τονίζει σε υψηλούς τόνους η αξιωματική αντιπολίτευση.
Νέα πυρά από Καμμένο
Οι δηλώσεις Ζάεφ δεν προκάλεσαν μόνον τη μήνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης ( σ.σ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε όλους τους βουλευτές να σταθούν προ των ευθυνών τους και να καταψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών) αλλά και την (γνωστή) οξεία αντίδραση του Π. Καμμένου.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και ΥΠΕΘΑ, μόλις χθες, έβαλε (εισέτι μία φορά), "ταφόπλακα" στη Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ:
"Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης "συμφωνίας των Πρεσπών",είπε και πρόσθεσε σε οξείς τόνους:
"Ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο".Κανένα σχόλιο, ως συνήθως, δεν διατυπώθηκε από το Μαξίμου για το νέο "ξέσπασμα" του Πάνου Καμμένου.
Όχι νωρίτερα από Μάρτιο
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα, η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει την Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στην ελληνική βουλή νωρίτερα από τον Μάρτιο, ανεξαρτήτως του πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στην γείτονα χώρα.
Όπερ σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τουλάχιστον, ότι ακόμη και αν ο Ζόραν Ζάεφ "τρέξει" το χρονοδιάγραμμα των υποχρεώσεων της πΓΔΜ και είναι έτοιμη η Συμφωνία στα τέλη του Ιανουαρίου, όπως υπολογίζεται, η ελληνική Βουλή θα κληθεί να την κυρώσει, τον πρώτο μήνα της Άνοιξης.
Οι ίδιες πηγές εξάλλου, υπενθυμίζουν το "μορατόριουμ" Τσίπρα- Καμμένου έως τον Μάρτιο, τονίζοντας ότι βρίσκεται εν πλήρη ισχύ και τίποτε δεν έχει αλλάξει ως προς αυτό.
Ξυδάκης περί "σπασίματος"
Στο μεταξύ χθες , o Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τα σπάσει η ελληνική Κυβέρνηση με την πΓΔΜ, αν η γείτων χώρα συνεχίσει να ερμηνεύει όσα συμφωνήθηκαν κατά το δοκούν.
"Έχουμε κι εμείς κάθε στιγμή το δικαίωμα, αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών, να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να τη σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσει σε αθέτηση", είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη προκάλεσαν αίσθηση μεν αλλά δεν έχουν ..."ουρά". Κοινώς, δεν αποδίδουν το κλίμα ή τυχόν "δεύτερες σκέψεις" του κ. Τσίπρα για την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Από το περιβάλλον του άλλωστε εξηγούσαν ότι είπε κάτι το "αυτονόητο".
Τι θα κάνει ο Σταύρος;
Στο Μαξίμου παράλληλα, παρακολουθούν μετά μεγάλης προσοχής τον προβληματισμό που διατυπώνεται μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, στο Ποτάμι για το εάν θα στηρίξουν τελικώς δια της ψήφου τους, τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Τον εν λόγω σκεπτικισμό αποδίδουν τινές στο φλερτ του κόμματος με τον Κ. Μητσοτάκη και τις "μετεγγραφές" που "ψήνονται" για μεταπήδηση στα γαλάζια ψηφοδέλτια στελεχών του, ωστόσο εκτιμούν, ότι δεν θα είναι εύκολο να υπαναχωρήσει ο κ. Θεοδωράκης από τις αρχικές του θέσεις: Υπενθυμίζεται ότι είχε ταχθεί αναφανδόν και ξεκάθαρα υπέρ της Συμφωνίας με την πΓΔΜ.
Από το Μαξίμου πάντως επιμένουν ότι η Κυβέρνηση διαθέτει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από την ελληνική βουλή.
Capital
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...