Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό και στο βάθος εκλογές...


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Έδωσε υποσχέσεις για το Σκοπιανό, πήρε τις συντάξεις και τώρα... αδιέξοδο. Με αυτή τη φράση θα μπορούσε κάποιος να περιγράψει τη θέση του πρωθυπουργού, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα, μετά τις επαναλαμβανόμενες προκλητικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ αλλά και την δήλωση-προειδοποίηση του Πάνου Καμμένου.

Όπως είναι φανερό, ο κ.Τσίπρας βρίσκεται εγκλωβισμένος εξαιτίας των δικών του χειρισμών, αφού αλλιώς είχε υπολογίσει τα δεδομένα και αλλιώς τελικά αυτά διαμορφώνονται. Ο πρωθυπουργός, όπως δείχνουν οι εξελίξεις, δεν είχε υπολογίσει τις αναταράξεις που θα δημιουργούσε η προσπάθεια της κυβερνησής του να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.

Οι συνεχείς δηλώσεις του κ. Ζάεφ, οι οποίες αποτυπώνουν το πώς ερμηνεύει η σκοπιανή πλευρά το συγκεκριμένο κείμενο φέρνει σε φανερή αμηχανία το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η ελληνική πλευρά έχει ήδη δεσμευθεί στη διεθνή κοινότητα ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να περάσει η συμφωνία για το ονοματολογικό, κάτι που ορισμένοι συνδέουν και με τις “διευκολύνσεις” που παρέχουν οι εταίροι μας σε ζητήματα όπως η μη περικοπή των συντάξεων.

Φαίνεται όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση λογάριασε “χωρίς τον ξενοδόχο”, μια και οι δημόσιες τοποθετήσεις Ζάεφ δείχνουν να προκαλούν “μούδιασμα” και δεύτερες σκέψεις σε βουλευτές όλων των κομμάτων που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το αν θα ψηφίσουν την επικύρωση της συμφωνίας. Με τον τρόπο αυτό τίθεται σε αμφιβολία η δημιουργία πλειοψηφίας υπέρ της κύρωσης, κάτι που μέχρι χθες η κυβέρνηση δεν έδειχνε να το θεωρεί ως ένα από τα ενδεχόμενα.


Ο κυβερνητικός συνασπισμός πάντως εισέρχεται σε φάση “νευρικής κρίσης”. Ο Πάνος Καμμένος, την ημέρα που ο πρωθυπουργός πραγματοποιούσε συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον κ. Πούτιν, εξαπέλυε ρουκέτα με διπλή στόχευση, ξεκαθαρίζοντας ότι για εκείνον η συζήτηση περί της συμφωνίας των Πρεσπών έχει “τελειώσει”. Μία δήλωση που ως αποδέκτες είχε τόσο τον κ.Τσίπρα όσο ασφαλώς και το εσωτερικό του κόμματός του, μια και βουλευτές των ΑΝΕΛ έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και πιθανόν η Ελενα Κουντουρά.

Η κίνηση αυτή του προέδρου των ΑΝΕΛ μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι οι σχέσεις των δύο εταίρων βρίσκονται σε οριακό σημείο, παρά το γεγονός ότι η εξουσία αποτελεί την καλύτερη συγκολλητική ουσία.

Κρίσιμη παράμετρος στην όλη εξίσωση είναι η πληροφορία πως ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι ο κ. Καμμένος δεν ελέγχει ολόκληρη την κοινοβουλευτική του ομάδα,αφού στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ καταγράφονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το Σκοπιανό.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πληροφορία, ο υπουργός Αμυνας έχει “αφαιρέσει” από τη δημόσια ρητορική του εδώ και μερικούς μήνες , την απειλή των εκλογών σε περίπτωση που η συμφωνία των Πρεσπών φτάσει στη Βουλή, γνωρίζοντας ότι δεν έχει την κοινοβουλευτική δύναμη για να την κάνει πράξη. Η αδυναμία αυτή του Πάνου Καμμένου δείχνει να είναι σε απόλυτη γνώση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αντιλαμβάνεται πλέον ότι η όποια απόφαση για εκλογές θα περάσει μέσα και από τη “διάλυση” των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.


Παράλληλα μία δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη έδωσε τροφή στο σενάριο περί προσφυγής στις κάλπες από τον κ.Τσίπρα , με ανοιχτό το θέμα του σκοπιανού. Ο κ.Ξυδάκης άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο, μιλώντας στο κανάλι της Βουλής, η ελληνική πλευρά να μην την φέρει για κύρωση στη Βουλή, στην περίπτωση που ο σκοπιανός πρωθυπουργός συνεχίσει την ίδια τακτική.

«Κοιτάξτε, βγήκε ο γραμματέας του ΝΑΤΟ ο Στόλτενμπεργκ και είπε ότι ή θα τα ψηφίσεις όλα ή δεν έχει. Έχουμε κάθε στιγμή κι εμείς το δικαίωμα αν αυτός ερμηνεύει κατά το δοκούν τη συμφωνία των Πρεσπών να την ερμηνεύσουμε κι εμείς σύμφωνα με αυτό που έχουμε μπροστά μας, γράμμα και πνεύμα και περιεχόμενο και να την σπάσουμε. Δηλαδή αν φτάσουμε σε αθέτηση” τόνισε ο κ.Ξυδάκης ο οποίος ρωτήθηκε αμέσως μετά από το δημοσιογράφο: “Δηλαδή να μην την κυρώσουμε στη Βουλή;” «Αν είναι κάτι που δεν μπορεί να εισαχθεί, αλλά μένει να το δούμε» απάντησε με νόημα ο κ.Ξυδάκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα “μαθηματικά” της επικείμενης επικύρωσης του κειμένου συμφωνίας των Πρεσπών φαντάζουν πολύ πιο δύσκολα από ότι αρχικά προβλεπόταν. Κανείς πλέον δεν είναι σίγουρος για τις ψήφους ούτε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, ούτε ακόμα και ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την Μακεδονία. Είναι σαφές ότι όλα είναι ανοιχτά για την κύρωση , προσθέτοντας έναν ακόμα πονοκέφαλο στο Μαξίμου...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]