Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Τουρκία ξεκινά έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ


Κλιμακώνει τη ρητορική της η Άγκυρα και απειλεί τώρα ευθέως με έναρξη γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χακίμ Ακσόι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ξεκινήσουν έρευνες, ως απάντηση στις εργασίες που ξεκίνησε η ExxonMobil στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής Δημοκρατίας ζητώντας μάλιστα «να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι «η έναρξη έρευνας της εταιρεία Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η «Ε/κ διοίκηση Νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος».

«Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην Ε/κ πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την Ε/κ διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.


«Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/Κ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού», σημειώνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι: «Όπως μέχρι σήμερα, έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την "τδβκ" θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του Τ/κ "λαού" ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού».

Και κατέληξε: «Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η ‘τδβκ’ αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]