Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα χιλιάδες θύματα του Πολυτεχνείου


Η «συνωμοσία των μετρίων» και οι τραγικές συνέπειές της για τις σχεδόν δύο γενιές που έζησαν στη Μεταπολίτευση

Από τον Γιώργο Κ. Στράτο

Μέρα που είναι σήμερα, η γενιά του Πολυτεχνείου μού έδωσε την αφορμή. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ με τα ιστορικά γεγονότα. Οφείλω όμως πρωτίστως να καταθέσω την προσωπική μου άποψη. Η εξέγερση των φοιτητών κατά του δικτατορικού καθεστώτος υπήρξε, ήταν γνήσια και αυθόρμητη, όπως καθετί που κάνουν οι νέοι, είχε νεκρούς αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στα χρόνια που ακολούθησαν.

Σ’ αυτά τα θύματα θέλω να αναφερθώ σήμερα. Πρόκειται για τις σχεδόν δύο γενιές που ακολούθησαν τη Μεταπολίτευση. Δυστυχώς γι’ αυτές, το νόημα της αντίστασης του Πολυτεχνείου σκεπάστηκε πολύ γρήγορα από την καταναλωτική αχλή που άπλωσαν πάνω του από τη μία οι τύψεις μιας κοινωνίας η οποία επιεικώς ανέχτηκε τη χούντα των συνταγματαρχών, πλην ελάχιστων λαμπρών εξαιρέσεων, και από την άλλη η επιθυμία κάποιων από τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να εξαργυρώσουν με κάθε τρόπο την παρουσία τους σε αυτές.

Στον αντίποδα με αυτούς που περιέφεραν τα αντιδικτατορικά τους εύσημα για να γίνουν βουλευτές, ευρωβουλευτές, καθηγητές πανεπιστημίου, κάτι σε καριέρα τέλος πάντων, υπάρχουν και οι άλλοι, οι συντριπτικά περισσότεροι. Αυτοί που αφού έκαναν το καθήκον τους προς την πατρίδα και τη δημοκρατία γύρισαν σπίτι τους. Σεμνά και ήσυχα, δίχως να τους μάθει ποτέ κανένας, δίχως να κορδώνονται σε τηλεοπτικά πάνελ σαν πολιτικά παγόνια.


Στο σημείο αυτό της αποχώρησης των καλύτερων έρχεται και η συνωμοσία των μετρίων για να καταλάβει τον χώρο τους. Οπως γλαφυρά το περιγράφουν οι στίχοι του ομώνυμου τραγουδιού του αγαπημένου μου φίλου Θοδωρή Μανίκα, «Η Συνωμοσία των Μετρίων όρισε τα χρόνια μας / τον τόπο μας, τη γλώσσα και τα όνειρά μας / Η Συνωμοσία των Μετρίων όρισε τον ρόλο μας / και ρόλο στους γονείς και στα παιδιά μας». Και οι μέτριοι έχουν πρόγραμμα! Δεν είναι παίξε γέλασε! Οι «εκκαθαρίσεις» τους υπήρξαν εκτεταμένες σε όλους τους τομείς και εφ’ όλης της ύλης. Συνειδητές και επίπονες προσπάθειες αποχαύνωσης και αποβλάκωσης που ξεκινάνε από τις πιο τρυφερές ηλικίες, με αιχμή του δόρατος, φυσικά, την εκπαίδευση. Από το «Ο ρόλος του τραύματος στον μαθητή του Δημοτικού από τις παρατηρήσεις της δασκάλας για λάθη στην ορθογραφία» και το μάστερ σεφ τζούνιορ (!) ως το «δημοκρατικό πέντε» και την αίσθηση της γενικευμένης απειθαρχίας και ανομίας, οι οποίες ακολουθούν την κατάλυση κάθε έννοιας νομιμότητας, αξιοκρατίας και ιεραρχίας.

Τι τις θέλουμε άλλωστε όλες αυτές; Για εμάς, εκτός από τις μολότοφ που τις παίρνουμε σε τάπερ από το σπίτι, θα «καθαρίσουν» και για όλα τα υπόλοιπα. Το παράδειγμα των μετρίων αγωνιστών είναι ασυναγώνιστο! Στο Δημόσιο, στην πολιτική, στην «επωνυμία» υπάρχει μια θέση για όλους. Αρκεί να ποντάρεις σωστά. Ας μην κρυβόμαστε, αυτό υπήρξε και παραμένει το κυρίαρχο μότο μας. Τα άλλα είναι για τους άλλους. Τους αφελείς. Αυτούς που προσπαθούν. Αυτούς που παίρνουν τα μάτια τους και φεύγουν γιατί ξέρουν ότι δεν τους χωράει ο τόπος εδώ.

Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε παντού γύρω μας. Το απόλυτο τίποτα. Μαύρη απελπισία. Ασυναρτησίες, γελοιότητες, ψέματα. Εγκλήματα μικρά και μεγάλα ατιμώρητα. Φτηνά καμώματα και δηλώσεις από τους θεματοφύλακες ιερών και οσίων. Σκηνικό μέσα στη βρόμα και τη δυσωδία, ακριβώς όπως στα πεζοδρόμια των πόλεών μας. Συντρίμμια.

Άραγε πόσα Πολυτεχνεία θα χρειαστεί αυτή η χώρα για την «ανοικοδόμησή» της;
Αν υπάρχει πια ελπίδα και χώρος για ένα… «Εδώ Πολυτεχνείο»!

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. Καταρχήν η φαινομενική άποψη του άρθρου να εκθειάσει τη γενιά του Πολυτεχνείου έρχεται σε αντίθεση με την άποψη του ίδιου άρθρου που επισυνάπτει κακή διαχείριση που εφάρμοσε η ίδια γενιά.
    Τι συμπέρασμα εξάγεται;
    Ποια πολιτική εφαρμόστηκε κατά κόρον;
    Ωραία μελάτα λόγια,καμουφλαρισμένα με μισές αλήθειες και στρογγυλεμένες γωνίες.
    Η απόλυτη προπαγάνδα αλλοίωσης της σημασίας του Πολυτεχνείου και της εξέγερσης των φοιτητών και του Αθηναϊκού Λαού κατά της Δικτατορίας,της Τυραννίας,και των δολοφόνων εν γένει της ίδιας της Δημοκρατίας.
    Αφωμειώνει και απαξιώνει την ίδια τη δράση ελεύθερων νέων Ανθρώπων τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο και μειώνει την θετική της σημασία στη παγίωση της ελεύθερης βούλησης του Ελληνικού Λαού με το αποτέλεσμα από την εξουσία κυβερνήσεων της επόμενες δεκαετίες!!
    Ξεχνά επιλεκτικά τους διωγμούς,της εξορίες,της φυλακίσεις,τους βασανισμούς και δολοφονίες της χούντας!!!
    Πονηρά και πρόστυχα εξισώνει όλες της παραπάνω πράξεις της χούντας με πολιτικές που εφάρμοσαν οι όποιες Δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις έως και σήμερα!!!
    Τελειώνοντας το σχόλιο μου θέλω να επισημάνω και να προβλέψω την αυτοκαταστροφική άποψη που εξάγεται από το άρθρο για την Δημοκρατία της Πατρίδας μας.

    Π.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορει το πολυτεχνειο να αρχισε ως αθωα φοιτητικη υποθεση αλλα αναμιχθηκαν εξωφοιτητικες

    δυναμεις,που ουτε την δικατορια εδιωξαν αλλα ουτε και την Δημοκρατια επανεφεραν!

    Αντιθετως προσεφερε θαυμασια ευκαιρια στον ταξιαρχο Ιωαννιδη και τους συνεργατες του που

    καιροφυλακτουσαν να ματαιωσουν την προσπαθεια επανοδου της χωρας σε μια ομαλη κατασταση!

    Ο Ιωαννιδης συναντουσε Ισραηλινους και Αμερικανους απεσταλμενους μηνες πριν το πραξικοπημα και

    σε τακτα χρονικα διαστηματα.Μαλιστα με τους Ισραηλινους διατηρουσε αυστηρα μυστικες επαφες

    επειδη το Ισραηλ πιεζε τον Κισσινγκερ να βρει τροπο απαλλαγης απο την φιλοαραβικη πολιτικη του

    Μακαριου!!

    Ο Κισσινγερ και ολα τα δυτικα καλοπαιδα εδωσαν την εντυπωση στον Ιωαννιδη οτι αν ακολουθουσε τα

    σχεδια τους θα αναγορευοταν σε μεγα ευεργετη της πατριδας αφου θα κηρυσσοταν η Ενωση!!Και βεβαια

    ο Ιωαννιδης τσιμπησε!! Η συνεχεια ειναι γνωστη!

    Οποτε αυτο που λεμε σημερα "αγωνας του Πολυτεχνειου" δεν ειναι τιποτα αλλο απο την αλλαγη

    ηγεσιας των χουντικων που ειχε ως αποτελεσμα την απωλεια του 1/3 της Κυπρου!!

    Και γιορταζεται καθε χρονο απο τους αριστερους!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην παραποιείς την καταγεγραμμένη ιστορία.
      Ξεχνάς ότι.
      1ον.Η κυβέρνηση της χούντας ασκούσε διώξεις την πολιτική ελευθερία στο σύνολο των εννοιών της με προϊστάμενο των μυστικών της υπηρεσιών των Απάνθρωπο Ιωαννίδη,άρα ο Ιωαννίδης δεν ήρθε απο το πουθενά .
      Ήταν βασικό στέλεχος της χούντας.
      2ον.Αλιώνεις τον χρόνο,τον χώρο,και κυρίως την ίδια την λογική όταν συγχέεις την αιτία απο το τελικό αποτέλεσμα της εθνικής καταστροφής στην μαρτυρική Κύπρο!!!
      Η Χούντα ήταν μία,τα πρόσωπα φυσικά και άλλαξαν,όπως επίσης το πραξικόπημα κατά της Κύπρου το έκανε ο Σαμψών ο οποίος και αυτός ήταν βασικό στέλεχος της Χούντας των συνταγματαρχών.
      Το Ισραήλ γιατί το έβαλες στο σκεπτικό σου;
      Πάλι εκεί το πάτε.
      Για όλα φταίνε οι Εβραίοι;
      Εχεις σκεφτεί πόσο ζημιά εχεις κάνει εσύ και οι όμοιοι σου όσο θεοποιείτε συνεχώς και ακατάπαυστα την δυνατότητα του Ισραηλινού λόμπι;
      3ον.Λες οι Αριστεροί γιορτάζουν το Πολυτεχνείο.
      Φυσικά και το γιορτάζουν και καλά κάνουν και τιμούν και την ημέρα,και τους νέους Ανθρώπους που χάθηκαν ή δολοφονήθηκαν ή βασανιστήκαν απο την δική σου χούντα,αυτήν της χούντα που ούτε λίγο ούτε πολύ βγάζεις λάδι.

      Π.Τ.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]