Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Golden Visa: O “Δούρειος Ίππος” του οργανωμένου εγκλήματος στην ΕΕ και η ελληνική εμπλοκή


Γράφει ο Νίκος Αρβανίτης

Σε μία παλαιότερη, προ τριετίας, ανάλυσή μας για τις σύγχρονες μορφές της οργανωμένης εγκληματικότητας είχε επισημανθεί ότι  
“σε ορισμένες περιπτώσεις ο πολιτικός υπόκοσμος μπορεί να αναλάβει ριζοσπαστικές κινήσεις με με την υποστήριξη ξένων κυβερνήσεων και ξένων υπηρεσιών και μαφίας εναντίον άλλου τμήματος του κατεστημένου στο βαθμό που η χώρα μετακινείται από τη μία σφαίρα πολιτικής, στρατιωτικής και οικονομικής επιρροής και διεθνών συμφερόντων σε άλλο. Τότε γίνεται λόγο για επιχορηγούμενη δράση και διαπλοκή ξένων κυβερνήσεων-μυστικών υπηρεσιών- μαφία με παρόμοιες δομές” τονίζοντας ότι “ο οργανωμένος πολιτικός και εγκληματικός υπόκοσμος και η διεθνής μαφία έχουν oφέλη από τις ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις κυρίως γιατί μέσω των συγκρούσεων της νομενγκλατούρας έξυπνα εξυπηρετούνται τα συμφέροντα τόσο του εσωτερικού όσο και του εξωτερικού εγκλήματος.”
Η πρόσφατη ενδοκυβερνητική κρίση στην Ελλάδα με τις αλληλοαιτιάσεις μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης, την σύγκρουση πρώην ΥΠΕΞ-νυν ΥΕΘΑ, την αναφορά στο όνομα του Τζωρτζ Σόρος, την απόπειρα να συγκαλυφθεί η (μάλλον) πραγματική αιτία της παραίτησης του κ. Ν. Κοτζιά με αναφορά στα “μυστικά κονδύλια” και οι από τον Μάϊο αναφορές του Διοικητή της ΕΥΠ κ. Γ. Ρουμπάτη σε κυκλώματα παράνομης πολιτογράφησης ξένων πολιτών μέσω του προγράμματος “Golden Visa” φαίνεται ότι επιβεβαιώνει στην πράξη την θεωρητική ερμηνεία του φαινόμενου της σύγχρονης εγκληματικότητας στην Ελλάδα.

Τί ακριβώς είναι η “Golden Visa”;

Η διαφθορά είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Πλαστά διαβατήρια, ξένοι τραπεζικοί λογαριασμοί και διάφορα άλλα μικρά παραθυράκια στους νόμους σχετικά με τη μετανάστευση «διευκολύνουν» καθημερινά το ξέπλυμα χρήματατος.


Μια σειρά ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project) έδειξαν ότι τα προγράμματα για απόδοση υπηκοότητας, μέσω αγοράς ακινήτων, που ονομάζονται «Χρυσές Βίζες» (Golden Visa), χρησιμοποιούνται για «σκοτεινούς» σκοπούς και υπονομεύουν την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις περιφερειακές χώρες.

Οι χρυσές βίζες, δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά πριν από 30 περίπου χρόνια, ως μια μυστική παγκόσμια βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει περισσότερες από 20 χώρες. Οι κανόνες για τη χορήγηση της διαφέρουν από χώρα σε χώρα και οι περισσότερες κυβερνήσεις προσπαθούν να κρατήσουν κρυφές τις λεπτομέρειες. Αλλά η βασική ιδέα είναι απλή: Οι κυβερνήσεις εμπορεύονται τα δικαιώματα υπηκοότητας και διαμονής, μέσω αγοράς ακινήτων, που αποτελεί προϋπόθεση για την απόκτηση της υπηκοότητας, ενώ είναι και ένας γνωστός τρόπος για ξέπλυμα χρήματος.

Οι υποστηρικτές επικαλούνται την «αυγή μιας πραγματικά παγκόσμιας κοινωνίας», με τους «παγκόσμιους πολίτες» της, να απολαμβάνουν απόλυτη ελευθερία επιλογής τόπου διαβίωσης, μετακίνησης και «επενδύσεων». Πίσω όμως από αυτούς τους ισχυρισμούς κρύβεται η ανάπτυξη ενός συστήματος διαφθοράς και εξωφρενικής αδικίας, που προσφέρει στους πλούσιους μια ελευθερία κινήσεων, στην οποία δεν έχουν πρόσβαση εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Πόσο μάλλον όταν οι προσφυγικές κρίσεις προκαλούνται από τους ίδιους αυταρχικούς ηγέτες και τους διεφθαρμένους αξιωματούχους που χρησιμοποιούν τα προγράμματα «χρυσής βίζας».

Οι ενστάσεις της ΕΕ για την “Golden Visa”

Ήδη από τον προηγούμενο Μάϊο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να θέσει υπό αυστηρό έλεγχο και να περιορίσει, ει δυνατόν, την τακτική ορισμένων κρατών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος να εκχωρούν δικαιώματα που απορρέουν από την ιθαγένεια σε πλούσιους πολίτες τρίτων χωρών με αντάλλαγμα υψηλές επενδύσεις στη χώρα.

Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα die Welt η αρμόδια Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων Βέρα Γιούροβα εκφράζει την ανησυχία της για την ασφάλεια όλης της ΕΕ και προαναγγέλλει αυστηροποίηση της υπάρχουσας σχετικής οδηγίας.
“Κατά την άποψή μας οι βίζες δίνονται εν μέρει σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν μια πραγματική, αλλά κατασκευασμένη σχέση με τη χώρα της ΕΕ, στην οποία δεν κατοικούν επί ένα συνεχή χρόνο, όπως ζητά η Κομισιόν” 
διευκρινίζει η Γιούροβα. 
“Επιπλέον, από τη χορήγηση βίζας προκύπτει θέμα ασφάλειας για την ΕΕ, διότι ο αλλοδαπός μπορεί να κινείται ελεύθερα σε όλον τον ενωσιακό χώρο. Δεν επιθυμούμε Δούρειους Ίππους στην ΕΕ”. 
Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, τι ακριβώς είναι εκείνο που περιμένει από τις εν λόγω χώρες, η Επίτροπος απαντά ως εξής:
“Να διασφαλίζουν ορισμένα κράτη-μέλη ότι οι βίζες δεν δίνονται σε εγκληματίες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης. Η ΕΕ δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε λιμάνι για εγκληματίες, για διαφθορά και μαύρο χρήμα. Γι αυτό στο μέλλον οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξετάζουν πιο διεξοδικά από ό,τι μέχρι τώρα, ποιοι πολίτες τρίτων χωρών καταθέτουν αίτηση για βίζα, από ποια χώρα, τι θέλουν και ποια είναι η πηγή προέλευσης των χρημάτων τους”.
Η Βέρα Γιούροβα προαναγγέλλει ένα νέο σύστημα, που θα ενεργοποιεί τη μεγαλύτερη ευθύνη των κρατών-μελών, τα οποία θα εγγυώνται ότι εκείνοι που παίρνουν βίζα, δεν θα βλάψουν την Ευρώπη. “Είμαι πεπεισμένη ότι θα έχουμε εποικοδομητικό διάλογο με τις επιμέρους χώρες” προσθέτει.
“Πρέπει να παραδεχθούμε ότι για μερικές χώρες τα έσοδα από τις επενδύσεις αυτών των ανθρώπων αποτελούν σημαντική συμβολή στην οικονομίας τους. Προσωπικά δεν μου αρέσει καθόλου το επιχείρημα βίζα έναντι επενδύσεων και χρημάτων”.
Σε ανάλογα συμπεράσματα καταλήγει και η έκθεση της η Ομάδα Ερευνας του Ευρωκοινοβουλίου, ενστερνιζόμενη τις ανησυχίες Κομισιόν και Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα και συμβάλλοντας, μ’ αυτό τον τρόπο, σε μια συζήτηση επικαιρότητας, πού πρόκειται να διεξαχθεί στη σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, τον ερχόμενο Μάιο.

Μια έκθεση της Κομισιόν, σχετικά με το ζήτημα αναμένεται το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αναφέρει η έκθεση.Διαπιστώνεται, λοιπόν, ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ προσφέρουν την υπηκοότητα και τη διαμονή, σ’ όσους προτίθεται ν’ αγοράσουν ακίνητα σε μία χώρα μέλος της ΕΕ ή επενδύοντας σε μια επιχείρηση.Αυτές, όμως, οι αποφάσεις των κρατών μελών μπορούν να έχουν αντίκτυπο στην υπόλοιπη ΕΕ, ιδίως στην περίπτωση της ιθαγένειας, δεδομένου ότι οι κάτοχοι της ιθαγένειας ενός κράτους μέλους αποκτούν αυτόματα και την ιθαγένεια της ΕΕ, και μαζί της, πολλά από τα δικαιώματα και τα προνόμιά της.

H ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής «Guardian» επανέφερε, επίσης, εκ νέου το θέμα παρουσιάζοντας την Κύπρο ως τη χώρα που δίνει διαβατήρια σε Ρώσους ολιγάρχες οι οποίοι επενδύουν στο νησί κάνοντας του ταυτόχρονα και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η “Golden Visa” στην ελληνική πραγματικότητα

Πολύτιμο εργαλείο για τα δημόσια ταμεία αποδεικνύεται η «Χρυσή Βίζα», αφού μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας η ζήτηση έχει εκτιναχθεί από τις 400 βίζες ετησίως, στις 50 αιτήσεις καθημερινά αποφέροντας έσοδα άνω των 1,5 δισ. ευρώ.

Από τις 3.404 άδειες παραμονής που έχουν εκδοθεί από το 2013 που άρχισε το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, σχεδόν οι 1.700 πήγαν σε Κινέζους, σύμφωνα με στοιχεία του επενδυτικού Οργανισμού Enterprise Greece. Η διευθύνων σύμβουλος κινεζικής ιστοσελίδας για την παγκόσμια αγορά ακινήτων δήλωσε ότι τα αιτήματα για την Ελλάδα διπλασιάσθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2018 και τριπλασιάσθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με τα αρμόδια γραφεία χορήγησης της βίζας το πρώτο εξάμηνο του 2018 υπεβλήθησαν 423 αιτήσεις, ανεβάζοντας τον αριθμό των αιτούντων σε 1.119 αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα.

Μόνο τον Ιούνιο φαίνεται πως δόθηκαν επιπλέον 187 «χρυσές βίζες» σε επενδυτές και 87 δόθηκαν εν μέσω θέρους τον Ιούλιο. Αποτέλεσμα είναι ο συνολικός αριθμός τους από την αρχή του προγράμματος στα μέσα του 2013 να φτάνει πλέον τις 2.968 (7.565 αν συνυπολογιστούν και τα συγγενικά πρόσωπα των αιτούντων).

Η τάση είναι ανοδική και μάλιστα με πολλαπλασιαστικό ρυθμό αν σκεφτεί κανείς ότι από 443 άδειες του 2014, ο αριθμός ανήλθε σε 507 άδειες το 2015, 577 άδειες το 2016, προτού εκτοξευθεί πέρυσι με 931 άδειες, αριθμός που αναμένεται να επιτευχθεί και φέτος αν όχι να αυξηθεί. Κι αυτό την ώρα που αρκετοί ισχυρίζονται ότι αν η διαδικασία αποπεράτωσης των αιτημάτων ήταν συντομότερη ο αριθμός θα μπορούσε να ήταν ακόμα υψηλότερος.

Όσο για τον κύριο όγκο των αιτούντων φαίνεται πως προέρχονται από τρεις χώρες, Κίνα την Ρωσία και την Τουρκία.Συγκεκριμένα σε Κινέζους πολίτες δόθηκαν περί τις 1.395 χορηγήσεις ενώ 429 δόθηκαν σε Ρώσους και 308 σε Τούρκους, ξεπερνώντας του Αιγύπτιους που μέχρι πρόσφατα ήταν στην Τρίτη θέση.

Τη χρυσή πεντάδα των επενδυτών συμπληρώνουν η Αίγυπτος με 109 χορηγήσεις, ο Λίβανος επίσης με 109 χορηγήσεις και το Ιράκ με 84 χορηγήσεις. Ακολουθούν η Ουκρανία με 83 χορηγήσεις, η Συρία με 62 χορηγήσεις, η Ιορδανία εξίσου με 62 χορηγήσεις, το Ιράν με 57 χορηγήσεις ενώ 266 χορηγήσεις βίζας έχουν δοθεί σε κατοίκους άλλων χωρών.

Αυτήν την περίοδο, τα αιτήματα χορήγησης άδειας αφορούν κατά κύριο λόγο συναλλαγές αγοράς ακινήτων που έχουν συμφωνηθεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών ενώ ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι περί το 10% της συνολικής αξίας των συναλλαγών του προγράμματος έχουν αξία που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ δηλαδή πραγματοποιούνται από επενδυτές που αποσκοπούν στην μεταπώληση των ακινήτων σε όσους ενδιαφέρονται για την «χρυσή βίζα». Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η ήδη σταθερά ανοδική τάση αναμένεται να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς εάν το πρόγραμμα επεκταθεί και σε μετοχές και ομόλογα, όπως σχεδιάζεται από το υπουργείο Οικονομικών.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να επεκτείνει και μάλιστα άμεσα το πρόγραμμα «Golden Visa» όχι μόνο σε όσους αγοράζουν ακίνητα στη χώρα μας, όπως ισχύει μέχρι σήμερα, αλλά και σε όσους επενδύουν σε εταιρείες ή και ομόλογα.

Η “Golden Visa” που χώρισε ΥΠΕΞ-ΥΕΘΑ

Παρακολουθώντας προσεκτικά το περιεχόμενο των δηλώσεων των κ. Π. Καμμένου και κ. Ν. Κοτζιά διαπιστώνουμε ότι πράγματι υπάρχει θέμα με κάποιο κύκλωμα θεωρήσεων εισόδου, με τον ΥΕΘΑ να ισχυρίζεται ότι ο δισεκατομμυριούχος Τζ. Σόρος βρίσκεται πίσω από εταιρεία έκδοσης βίζα του υπουργείου Εξωτερικών.
«Επειδή βλέπω να γίνεται μεγάλη σπέκουλα και βλέπω να στήνονται ολόκληρα σενάρια πάνω από πράγματα που δήθεν ειπώθηκαν από εμένα, να ξεκαθαρίσουμε ότι ποτέ δεν ειπώθηκε ότι 50 εκατ. πήρε η κυβέρνηση από τον Σόρος» 
ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε συνέντευξή του στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star, και συμπλήρωσε: 
«Αναφέρθηκα στον Σόρος σε σχέση με συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με εταιρεία έκδοσης βίζα, που δεν είχε καμία σχέση με την κυβέρνηση».
Η κίνηση αυτή του κ. Π. Καμμένου είχε την απάντησή της από τον πρώην ΥΠΕΞ στην ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης όπου και επανήλθε στην υπόθεση του «κυκλώματος βίζας στην Κωνσταντινούπολη»

Και ενώ ο ένας υπουργός της κυβέρνησης καταγγέλλει τον άλλο για κυκλώματα θεωρήσεων βίζας, το φως της δημοσιότητας βλέπουν στοιχεία σχετικά με κέντρα θεωρήσεων που κατέληξαν σε συνταξιούχους διπλωμάτες και αστυνομικούς για να δοθούν ακολούθως υπεργολαβία με πολλούς πολιτικούς να σιωπούν ενώ έχει ενδιαφέρον η στάση και της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για την εταιρία που έχει αναλάβει να εκδίδει τις βίζες του υπουργείου Εξωτερικών την εταιρία την οποία, όπως είπε τουλάχιστον ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας, αφορούσαν τελικώς οι καταγγελίες του για συνεργασία, ή και συμμετοχή, παραγόντων του συστήματος Σόρος.

Πρόκειται για την Global Visa Center World Hellas που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2015 (στις 21 Ιουλίου του 2015), με μετοχικό κεφάλαιο 24 χιλιάδων ευρώ και με βασικούς μετόχους τρία πρόσωπα – τους πρώην υψηλόβαθμους διπλωμάτες Δημήτρη Πλατή και Ιωάννη Αλέξιο Ζέπο και τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και πρώην υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου.

Αποκαλύπτεται λοιπόν  
“ένας μηχανισμός με διασυνδέσεις, εξυπηρετήσεις, συνδιαλλαγές και σχέσεις διαπλοκής με τις τοπικές κοινωνίες και πολιτικούς παράγοντες αποτελεί ,πάντοτε, τη βάση για την δημιουργία δικτύων που πολλές φορές υφίστανται ακόμη και όταν αντικαθίστανται κάποια πρόσωπα που μετέχουν σε αυτά, καθώς οι «κρίκοι» της αλυσίδας είναι και αναλώσιμοι και ανταλλάξιμοι και μπορούν να αναπαραχθούν με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για την ύπαρξη ενός «αντικόσμου» που αναπτύσσεται και λειτουργεί εκμεταλλευόμενος τα «κενά ηθικής» της τοπικής κοινωνίας και τα οργανωτικά ελλείμματα του συντεταγμένου κράτους.”
KomotiniPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]