Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γκάμπριελ: Η Μέρκελ δεν θα είναι καγκελάριος σε έξι μήνες


Η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα αντέξει στην καγκελαρία περισσότερο από έξι μήνες. Αυτό εκτίμησε ο πρώην εταίρος της, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με άρθρο του στην εφημερίδα Die Zeit. Εφόσον δε επιβεβαιωθεί, αυτό θα σημαίνει ότι η Γερμανία θα πάει στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου με νέο ή νέα καγκελάριο -πιθανότατα δε και με διαφορετικό κυβερνητικό συνασπισμό.

Πράγματι, όπως ισχυρίστηκε ο Γκάμπριελ, η απόφαση της Μέρκελ για αποχώρηση από την ηγεσία της CDU ανοίγει ένα δρόμο ο οποίος τελικώς οδηγεί στη συγκρότηση μιας συμμαχίας τύπου «Τζαμάικα», με τη συμμετοχή τόσο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών (FDP) όσο και των Πρασίνων. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν και η αρχική επιδίωξη της Μέρκελ, η οποία όμως ναυάγησε εξαιτίας ανυπέρβλητων διαφωνιών στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, με αποτέλεσμα να προκύψει εξ' ανάγκης μια νέα συνεργασία με το SPD.

Πλέον, όμως, με δεδομένο ότι και οι Σοσιαλδημοκράτες μοιάζουν να επιθυμούν τον απεγκλωβισμό τους από την κυβέρνηση, μετά τις αλλεπάλληλες εκλογικές συντριβές, το παραπάνω σενάριο επανέρχεται στο προσκήνιο -με την πιθανολογούμενη αποχώρηση της Μέρκελ να το διευκολύνει. Ταυτόχρονα, ωστόσο, δεν αποκλείεται ούτε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, έστω κι αν το γερμανικό πολιτικό σύστημα και ο επιχειρηματικός κόσμος δεν δείχνουν να προκρίνουν αυτή τη λύση.


Το ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες άφησε ανοιχτό και ο πολύπειρος πρόεδρος της Βουλής και βαθύς γνώστης της πραγματικότητας και των συσχετισμών στην CDU, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως τόνισε σε συνέντευξή του προς την τηλεόραση της Deutsche Welle, η οποία θα μεταδοθεί αύριο, «η νομοθετική περίοδος έχει ακόμη τρία χρόνια. Το εάν θα είναι έτσι, όμως, θα το δούμε»...

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος χαρακτήρισε την Μέρκελ ως «πλέον επιτυχημένο αρχηγό κυβέρνησης στην Ευρώπη εδώ και πάνω από μια δεκαετία», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι έλαβε τη σωστή απόφαση τη σωστή στιγμή. Όσο για το εάν και κατά πόσο είναι αδύναμη πολιτικά, τόνισε: «Δεν είναι αδύναμη. Η κυρία Μέρκελ είναι ισχυρή και έλαβε με κυριαρχία μια απόφαση. Η κυρία Μέρκελ είναι ο πιο επιτυχημένος αρχηγός κυβέρνησης της Ευρώπης εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Αυτό είναι μια τρομερή επιτυχία. Τόσο ισχυρή όσο ίσως στην εποχή της υψηλότερης ισχύος της δεν είναι σήμερα οπωσδήποτε. Αυτό είναι προφανές και στα εκλογικά αποτελέσματα. Αλλά σε σύγκριση με άλλους --γιατί αυτό πάντα εξαρτάται από το μέτρο σύγκρισης-- είναι ακόμη αρκετά ισχυρή».

Την ίδια στιγμή, οι διεκδικητές της ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος πληθαίνουν, με την αναμέτρηση στο συνέδριο του Δεκεμβρίου να διαγράφεται αμφίρροπη. Νωρίτερα, επιβεβαίωσε την υποψηφιότητά του και ο Φρίντριχ Μέρτς, ο οποίος μάλιστα φέρεται να προηγείται στις προτιμήσεις των μελών και στελεχών της CDU, με 21%. Στη δεύτερη θέση έρχεται η νυν γενική γραμματέας, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, με 18%, ενώ οι Γενς Σπαν και Άρμιν Λάσετ ακολουθούν σε μεγάλη απόσταση, με 6% έκαστος.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]