Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι κρύβει το σχέδιο απόσυρσης από τη συμφωνία για τα πυρηνικά


Φωτιές άναψε η δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσυρθούν από την συμφωνία για τα πυρηνικά (INF) που είχαν υπογράψει Μ. Γκομπαρτσόφ και Ρ. Ρήγκαν μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου. Απαγορεύει σε ΗΠΑ και Ρωσία να προχωρήσουν στην παραγωγή και ανάπτυξη πυραύλων ικανών να φέρουν συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές με δραστικό βεληνεκές από 500 ως 5.500 χιλιόμετρα.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τη Ρωσία ότι έχει ήδη παραβιάσει τη συμφωνία από το 2014 και εκτιμούν ότι ήδη περίμεναν πολύ για να δράσουν. Η Ρωσία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι και η Ουάσιγκτον έχει παραβιάσει τη συμφωνία, καθώς τα αμυντικά συστήματα που έχουν εγκατασταθεί σε σημεία της Ευρώπης μπορούν να μετατραπούν σε εκτοξευτές πυραύλων.

Όπως εξηγεί το βίντεο για να προσπαθήσει κανείς να διακριβώσει τι ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κοιτάξει προς την Κίνα. Δεν μετέχει στη προαναφερθείσα συμφωνία και γι’ αυτό το λόγο μπόρεσε όλο αυτό το διάστημα να κατασκευάσει πυραύλους με αυτό το βεληνεκές. Μάλιστα στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 95% των πυραύλων που έχει η χώρα είναι αυτής της κατηγορίας.


Ανάλογοι προβληματισμοί υπάρχουν και στη Ρωσία, καθώς, όπως και η υπερδύναμη, λόγω της συμφωνίας δεν μπορούσε να κινηθεί ώστε να αντιμετωπίσει την κινεζική «απειλή».

Ήδη ο Ντ. Τραμπ υπαινίχθηκε ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να προχωρήσει στη συμφωνία. Αυτό ωστόσο φαίνεται δύσκολο, δεδομένου ότι θα απαιτήσει την καταστροφή τεράστιας ποσότητας οπλικών συστημάτων, κάτι που η Κίνα δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει.



Financial Times
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]