Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιατί η «νίκη» Ζάεφ έφερε τριγμούς σε Αθήνα και Σκόπια!


Σε κλοιό αβεβαιότητας και οι δύο πρωθυπουργοί, παρά την υπέρβαση του πρώτου σκοπέλου στη γειτονική χώρα. Οι βαριές κατηγορίες του Κοτζιά, μετά την αποπομπή του, για τις επαφές Τσίπρα - Καμμένου και τα μυστικά κονδύλια

Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Λίγα 24ωρα πριν από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Σκοπίων για τις τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Συμφωνία των Πρεσπών, οι εξελίξεις ήδη έχουν προκαλέσει πολιτικό «σεισμό» στις δύο χώρες.

Μετά το πέρασμα του πρώτου σκοπέλου και την εξασφάλιση των 80 βουλευτών από τον πρωθυπουργό Ζ. Ζάεφ, την περασμένη Κυριακή, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επιχειρεί τα επόμενα βήματά του σε κλοιό αβεβαιότητας, ενώ και στην Αθήνα η παραίτηση του τέως -πλέον- υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά ξεμπρόστιασε την «αγαλλίαση» και γκρέμισε τον μύθο της «ενιαίας και ομοούσιας» κυβέρνησης.

Τα... σκάγια από την εκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια με τη «νίκη» του Ζάεφ στη Βουλή έφθασαν μέχρι την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα, με τη δεύτερη να κατηγορεί εκ νέου την πρώτη ότι με δικές της παρεμβάσεις έγινε πράξη η εξεύρεση των 80 βουλευτών που έδωσαν το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας...


Ο Ν. Κοτζιάς επικαλείται στην παραίτησή του την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελλάδα. Η δημόσια συζήτηση για το αν η παραίτηση έγινε για «προσωπικούς» ή για «πολιτικούς» λόγους, που εγκλώβισε την κοινή γνώμη σε ένα ανούσιο δίλημμα, βρίσκει διττή απάντηση: Είναι και οι δύο λόγοι υπαρκτοί, αφού ο Νίκος Κοτζιάς, εκτός από το πολιτικό σκέλος και τις διπλωματκές επιφυλάξεις του για το πώς θα χειριστεί η Αθήνα την αναμενόμενη θετική έκβαση των συνταγματικών αλλαγών στη FYROM (και συγκεκριμένα, σε ποιον χρόνο θα την εγκρίνει), επικαλείται «ανάρμοστη» συμπεριφορά απέναντί του, κυρίως από τον συνάδελφό του υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένο, ενώ δευτερευόντως «πικράθηκε» από τη θέση που έλαβαν τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος όσο και ο νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, οι οποίοι χαρακτήρισαν την παραίτηση «ακατανόητη»!

Στην πρώτη συνέντευξή του ως απλός βουλευτής στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την εκδήλωση της κίνησης «Πράττω», στην εκπομπή «Αντιθέσεις» του ΚΡΗΤΗ TV, ο τέως ΥΠΕΞ ξεδίπλωσε το νήμα των αντιρρήσεών του, καταγγέλλοντας τις επαφές Τσίπρα - Καμμένου ερήμην του υπουργού Εξωτερικών για θέματα εξωτερικής πολιτικής, που όμως σχετίζονται με τον προσδιορισμό του χρόνου διεξαγωγής των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα.

Η ιλιγγιώδης ταχύτητα με την οποία ο Ζάεφ «τρέχει» τη Συμφωνία των Πρεσπών και την εφαρμογή της οδηγεί σε επίσπευση των εκλογών στην Ελλάδα... «Τι θα κάνει η Αθήνα, αν η διαδικασία στα Σκόπια ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Δ. Σαχίνη. Θα τρενάρει την επικύρωση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή για να μην πέσει η κυβέρνηση, όπως έχει προειδοποιήσει ο ΥΕΘΑ Π. Καμμένος, με κίνδυνο να διασυρθεί διεθνώς από την καθυστέρηση εφαρμογής μιας συμφωνίας που η ίδια μεθόδευσε και (σχεδόν) επέβαλε;

Παρά τους συλλογισμούς Κοτζιά, η πλευρά ΣΥΡΙΖΑ (Π. Σκουρλέτης στον Alpha, στις 25/10) διαμηνύει τώρα ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών και η επιβίωση της κυβέρνησης είναι δύο ζητήματα που δεν σχετίζονται αμοιβαία»...

Σύμφωνα με (αυταπόδεικτες) πληροφορίες, όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται αναλυτικά στην 9σέλιδη επιστολή προς τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα, ενώ το κυβερνητικό «κατεστημένο», αδιαφορώντας για το κόστος που θα έχουν για τη χώρα οι κατηγορίες για «μαύρα» κονδύλια του ΥΠΕΞ προς τα Σκόπια, άνοιξε θέμα «μυστικών κονδυλίων» διά του Τύπου...

Εκρηκτικό το κλίμα στην ΠΓΔΜ, με την προσεχή εβδομάδα να κρίνει τα πάντα

Η κυβέρνηση των Σκοπίων βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη ψηφοφορία της βραχείας διαδρομής της. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της «βορειομακεδονικής»(;) Βουλής, σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας, θα διαρκέσει συνολικά (και με την ταχύτητα των εξελίξεων) το μέγιστο δέκα ημέρες και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία σε λίγα 24ωρα, η οποία θα αφορά αποκλειστικά αν και πόσο θα προχωρήσει η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Με το κλίμα στα Σκόπια εκρηκτικό και τον αλβανικό παράγοντα να επιχαίρει για την πόλωση μεταξύ των Σλαβομακεδόνων, την περασμένη Δευτέρα κατατέθηκαν στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων οι τέσσερις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί υπόμνημα του υπουργικού συμβουλίου της FYROM προς τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι με τις τέσσερις τροποποιήσεις που ζητά η Αθήνα και αφορούν το όνομα και τους αλυτρωτισμούς (το συνταγματικό όνομα, το προοίμιο και ακόμα δύο άρθρα), με αναλυτικές αναφορές στο πνεύμα που διέπει τις τροποποιήσεις.

Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η συζήτηση στην Ολομέλεια, σε αυτή την πρώτη φάση της διαδικασίας, διάρκειας δέκα ημερών, θα ολοκληρωθεί σε τρεις κύκλους με τις επιμέρους ψηφοφορίες, που θα καθορίσουν αν θα προχωρήσει ή όχι η διαδικασία τροποποίησης του Συντάγματος.

Παρασκηνιακά, από την πλευρά της Δύσης εξακολουθούν να ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί η συνταγματική αναθεώρηση και να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από τα Σκόπια. Σε περίπτωση που η διαδικασία κολλήσει, οι πρόωρες εκλογές είναι μονόδρομος. Σύμφωνα με τις διατάξεις του σκοπιανού Συντάγματος, αν ο Ζ. Ζάεφ προκηρύξει εκλογές, η Βουλή πρέπει να διαλυθεί και εντός 60 ημερών να προκηρυχθούν εκλογές.

Σε αυτή την εκδοχή μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ μετά τις εκλογές να έχει στη Βουλή πλειοψηφία 80 εδρών, σε συνδυασμό και με τη στάση του VMRO-DPMNE. Με αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές του βασικού κυβερνητικού κόμματος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης, ο συσχετισμός δυνάμεων στη νέα Βουλή θα είναι περίπου ο σημερινός. Αλλά και τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα επιστρατευθούν οι γνωστές παρασκηνιακές μέθοδοι, προκειμένου να καταστούν δυνατές η συνταγματική αναθεώρηση και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η ερχόμενη εβδομάδα είναι εκείνη που θα κρίνει τελικά τη συμφωνία. Η στάση του εθνικιστικού VMRO-DPMNE στις συνταγματικές αλλαγές θα κρίνει συμπληρωματικά τη διαδικασία.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]