Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άκυρο το δημοψήφισμα στα Σκόπια μετά την τεράστια αποχή!


Οι πολίτες της πΓΔΜ, χθες, σε ένα εξαιρετικά δημοκρατικά οργανωμένο δημοψήφισμα, απέρριψαν τις προτάσεις του Zoran Zaev, σχετικά με την αλλαγή ονομασίας έναντι προοπτικών εισόδου στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Για την Ελλάδα όμως άνοιξαν ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για επαναδιαπραγμάτευση του ζητήματος από μηδενική βάση, τώρα που είναι σαφές -κυρίως για τον διεθνή παράγοντα- ότι η βιασύνη του να χειροκροτήσει μια συμφωνία, που ήταν σε βάρος της θέλησης της πλειοψηφίας των πολιτών των δυο χωρών, δεν λειτούργησε.

Στις 8 ώρα Ελλάδας, που έκλεισαν οι κάλπες του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, τα βλέμματα ήταν στραμμένα στην πολιτική αποδοχή του αιτήματος των ηγετών της αντιπολίτευσης, «να μην πάνε να ψηφίσουν» από το λαό της χώρας.

Έντονο προβληματισμό προκαλεί στο στρατόπεδο του «ναι» το μεγάλό ποσοστό αποχής, ενώ σύμφωνα με την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της γειτονικής χώρας, αυτό δεν ξεπέρασε το 35%! Μπορεί ο σκοπιανός πρωθυπουργός να υπερτονίζει την αξία του «ναι» που πλειοψήφησε αλλά αυτό είναι σαφές δεν εκφράζει την θέληση των πολιτών της πΓΔΜ αλλά μιας μόνον μερίδας τους.

Αν μάλιστα το ποσοστό αυτό αναλυθεί με βάση τα ποσοστά συμμετοχής των Αλβανών και Σλάβων πολιτών, γίνεται αμέσως εμφανές ότι τη «Συμφωνία των Πρεσπών» υπερψήφισαν κυρίως οι Αλβανοί!


Καθώς οι εκκλήσεις του Προέδρου Giorgj Ivanov και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Kristian Miskovski, έγιναν αποδεκτές από τη συντριπτική πλειοψηφία, μπορούν σήμερα να μιλούν για καθαρή νίκη της αντιπολίτευσης. Το ίδιο «νικητές» φέρονται και όσοι στηρίζουν τη Ρωσική παρουσία στη χώρα αυτή των Βαλκανίων. Και φυσικά η ίδια η Μόσχα που είχε καταγγείλει το δημοψήφισμα σαν «όπλο» των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά της Μόσχας.

Τα βήματα που θα ήθελε να ακολουθήσει ο κ. Zaev είναι κι αυτά παγιδευμένα στο χαμηλό ποσοστό. Με λίγο πάνω από το 40% να ψηφίζει θα μπορούσε να προσφύγει στη Βουλή για να διερευνήσει την αλλαγή στο Σύνταγμα. Τώρα αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς δεν εκφράζει τη θέληση της πλειοψηφίας. Αυτό που του απομένει είναι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών εντός των προσεχών 60 ημερών, με την ελπίδα να κερδίσει μια ανετότερη πλειοψηφία, κάτι που δεν μοιάζει εύκολο καθόλου μετά την αποτυχία του στο δημοψήφισμα.

Η Αθήνα

Στην Αθήνα τα πράγματα γίνονται βαρύτερα. Μόλις 48 ώρες μετά το «χαστούκι» της Moody’s σχετικά με τις συντάξεις, η αποτυχία του σκοπιανού δημοψηφίσματος, έρχεται να χαλάσει (μαζί με τις φυσικές καταστροφές) την εικόνα που προσπάθησε να δημιουργήσει στη Νέα Υόρκη ο Αλέξης Τσίπρας που και πάλι καλείται να καταφύγει στο κόμμα του, για να επιλέξει τις λύσεις στις οποίες μπορεί να καταλήξει, για να αποφύγει τις εκλογές.

Για την Αξιωματική Αντιπολίτευση όμως παρουσιάζεται μια μεγάλη ευκαιρία, προκειμένου να καταδείξει τόσο σε όσους πίστεψαν στη «Συμφωνία των Πρεσπών» , όσο και ιδιαιτέρως στους ξένους πως οι πολίτες της γειτονικής χώρας δεν ενδιαφέρονται ούτε για τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, ούτε την ΕΕ αλλά πρωτίστως να επιβάλουν διεθνώς την «λάθρα» ονομασία της χώρας ως «Μακεδονία».

Δεν θα έπρεπε μάλιστα να απορρίπτεται η ιδέα μιας καμπάνιας από την Αθήνα προς τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ, που την αναγνώρισαν ως «Μακεδονία» να κάνουν πίσω, εφόσον οι πολίτες της πΓΔΜ, δεν ενδιαφέρονται για μια λύση.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί επίσης είναι αν η κυβέρνηση μετά την αποτυχία των ελπίδων της σκοπεύει να κάνει ανοιχτή κι επίσημη συζήτηση με την Αντιπολίτευση προκειμένου να υπάρξει «εθνική γραμμή» ή θα επιμείνει στην «πολιτική Κοτζιά» που μόνο προβλήματα δημιουργεί ως σήμερα.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]