Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέα τουρκική πρωτοβουλία για την αναγνώριση του Κοσόβου


Πρωτοβουλία ετοιμάζει η Άγκυρα προκειμένου να παραμείνει ενεργή η πολιτικό-διπλωματική παρουσία της στα Βαλκάνια, τώρα που αδυνατεί να την υποστηρίξει όπως στο παρελθόν με σημαντικές οικονομικές κινήσεις, προς χώρες και κυβερνήσεις της αρεσκείας της.

Δράση για την αύξηση των χωρών που θα αναγνωρίσουν το Κόσσοβο αναλαμβάνει η Τουρκία, σύμφωνα με τον Recep Tayip Erdogan.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Hassim Thaci, στο περιθώριο της 73ης γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Erdogan υποσχέθηκε ότι η τουρκική διπλωματία θα ξεκινήσει εκστρατεία σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, η τουρκική διπλωματία, θα προσπαθήσει να διακόψει την τάση απόσυρσης της αναγνώρισης από κάποιες χώρες που αμφιταλαντεύονται και δεύτερον θα επιδιώξει να πείσει και άλλες χώρες να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Κοσσόβου.

Ο αριθμός των χωρών που έχουν αναγνωρίσει την Βαλκανική χώρα δεν έχει επίσημα διευκρινιστεί, μιας και κάποιες μικρές χώρες, μέλη του ΟΗΕ απέσυραν την αναγνώριση τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Πρίστινα κάνει λόγο για 114 χώρες αλλά, στην λίστα που εξέδωσε βρίσκονται και τέσσερεις χώρες που δεν προχώρησαν επίσημα στην πράξη αναγνώρισης, όπως και κάποιες που δήλωσαν ότι την απέσυραν.


Από την άλλη, το Βελιγράδι υποστηρίζει ότι οι χώρες που αναγνώρισαν την μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσόβου δεν ξεπερνούν τις 108 ενώ -όπως ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ- επίκειται και από άλλες χώρες η ακύρωση της πράξης αναγνώρισης, μέχρι το τέλος του 2018.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος στη συνάντηση με τον Θάτσι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου και υποσχέθηκε ότι θα χρησιμοποιήσει την επιρροή που έχει στην πολιτική ηγεσία της Σερβίας για την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών και την υπογραφή νομικά δεσμευτικής συμφωνίας μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

Ακόμη ένα από τα θέματα που απασχόλησαν ήταν και η ένταξη του Κοσσόβου σε διεθνείς οργανισμούς, με τον Erdogan να δηλώνει ότι προς αυτήν την κατεύθυνση θα ασκηθούν διπλωματικές πιέσεις και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα με την ένταξη του Κοσσόβου στην Interpol.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]