Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κλιμακώνονται οι ζυμώσεις στην πΓΔΜ εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου


Την αμηχανία που επικρατεί μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της πΓΔΜ την επαύριο του δημοψηφίσματος επί της Συμφωνίας των Πρεσπών και τα σενάρια που εκπονούνται για την επίλυση του εμφανούς αδιεξόδου που επικρατεί αποτυπώνουν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης της γείτονος.

Έτσι, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα των Σκοπίων "Sloboden Pechat" αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπάρξουν διερευνητικές επαφές μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SDSM και του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού VMRO-DPMNE "σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων και σε επίπεδο υψηλών κομματικών εκπροσώπων".

Σε δηλώσεις του, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της SDSM, Τόμισλαβ Τούνεφ, ανέφερε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τον ομόλογό του από το VMRO-DPMNE, Ντράγκαν Ντάνεφ, "για να δούμε αν μπορεί να βρεθεί κοινή λύση σε σχέση με τις συνταγματικές αλλαγές". Επίσης, ο Τούνεφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ορισμένοι βουλευτές της αντιπολίτευσης "θα αντιληφθούν την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε".

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία και τα κόμματα της αλβανικής αντιπολίτευσης που στήριξαν το "Ναι” στο δημοψήφισμα διαθέτουν συνολικά 72 βουλευτές. Σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο βοσνιακής καταγωγής Φερίντ Μούχιτς, ο οποίος εξελέγη ως συνεργαζόμενος με την SDSM, αλλά είχε ψηφίσει "παρών" στο κοινοβούλιο κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.


Εκτιμάται ότι ο Μούχιτς θα μπορούσε να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση αναζητά πλέον την στήριξη τουλάχιστον οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης προκειμένου να εξασφαλίσει για τη συνταγματική αναθεώρηση αυξημένη πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρει η εφημερίδα, το VMRO-DPMNE και τα συνεργαζόμενα με αυτό κόμματα διαθέτουν αυτή τη στιγμή 48 βουλευτές. Η κυβέρνηση ενδεχομένως θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών από 5 βουλευτές συνεργαζόμενων κομμάτων που εξελέγησαν με τα ψηφοδέλτια του VMRO-DPMNE: του βοσνιακής καταγωγής Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς από το κόμμα AVAZ, του Πάντσο Μίνοφ από το κόμμα GROM και των Βλαντάνκα Αβίροβιτς, Λιούπτσο Ντίμοφσκι και Στόγιαν Μιλάνοφ από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ακόμα και αν το επιτύχει, θα χρειαστεί την υποστήριξη των συνταγματικών αλλαγών από ακόμη τρεις βουλευτές του VMRO-DPMNE. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοί θα μπορούσαν να είναι οι Ντράγκαν Ντάνεφ, Ντανιέλα Ρανγκέλοβα και Κρστο Ιβάνοφσκι, οι οποίοι προσήλθαν και ψήφισαν στο δημοψήφισμα. Όμως και οι τρεις έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν τις συνταγματικές τροπολογίες.

Η Sloboden Pechat υπογραμμίζει ότι σε αυτήν την προσπάθεια της κυβέρνησης, κρίσιμης σημασίας αναμένεται να αποβεί η υποστήριξη του διεθνούς παράγοντα.
Ωστόσο, προσθέτει, η εντύπωση που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στους πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων είναι ότι η κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών.

Ένας επιπλέον λόγος που δυσκολεύει την επίτευξη συναίνεσης είναι το κλίμα δυσπιστίας μεταξύ των δύο μεγαλύτερων σλαβικών κομμάτων. "Το VMRO-DPMNE έλεγε στους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας ότι δεν θα μποϋκοτάρει το δημοψήφισμα, αλλά τελικά το έκανε. Ποιος μας λέει ότι δεν θα ξανακάνει το ίδιο, να συναινέσει δηλαδή τώρα στην διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών και όταν θα έρθει η ώρα της τελικής ψήφισης, μετά από δύο μήνες, να αλλάξει την στάση του; Και τότε πλέον δεν θα υπάρχει χρόνος για εκλογές", δηλώνουν φιλοκυβερνητικές πηγές στην Sloboden Pechat.

Σενάρια υπηρεσιακής κυβέρνησης

Σύμφωνα, πάλι, με την εφημερίδα "Nezavisen Vesnik", πηγές του VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζουν ότι οι όποιες συνομιλίες υπάρξουν με το κυβερνών κόμμα δεν θα αφορούν την προοπτική στήριξης των συνταγματικών αλλαγών, αλλά τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών: αντικατάσταση Γενικού Εισαγγελέα, εξεταστική επιτροπή στη Βουλή για διερεύνηση καταγγελλόμενων παρατυπιών στο δημοψήφισμα, σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, με Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας και Υφυπουργούς Οικονομικών, Γεωργίας και Δημόσιας Διοίκησης από την αντιπολίτευση. "Οι συνταγματικές αλλαγές είναι τελειωμένη υπόθεση, γιατί το δημοψήφισμα απέτυχε", τονίζουν οι ίδιες πηγές του VMRO-DPMNE.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πηγές του SDSM θεωρούν τις απόψεις αυτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως προσπάθεια επιμήκυνσης του χρόνου διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, καθώς ο νόμος για την κυβέρνηση που υιοθετήθηκε τον Ιούλιο προβλέπει τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης 100 ημέρες πριν τις εκλογές, σε αντίθεση με τον εκλογικό νόμο, που ορίζει μέγιστο χρονικό διάστημα 60 ημερών από την διάλυση της Βουλής μέχρι την διεξαγωγή των εκλογών.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι ίδιες πηγές του κυβερνώντος κόμματος επισημαίνουν ότι το VMRO-DPMNE δεν είναι σε θέση να θέτει όρους για την διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών, επειδή η σχετική απόφαση λαμβάνεται από το κοινοβούλιο με απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών. Ωστόσο, από το VMRO-DPMNE απαντούν ότι το SDSM δεν διαθέτει από μόνο του αυτήν την πλειοψηφία και ότι για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα χρειαστεί την συναίνεση και άλλων κυβερνητικών εταίρων – κυρίως του αλβανικού DUI του Αλί Αχμέτι.

Κατά τη "Nezavisen Vesnik, το DUI τηρεί επιφυλακτική στάση σε σχέση με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, χωρίς όμως να την αποκλείει σε περίπτωση που εξαντληθούν όλες οι πιθανότητες εξασφάλισης συναίνεσης από την αντιπολίτευση για τις συνταγματικές αλλαγές.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικοί κύκλοι δεν αποκλείουν την πιθανότητα στις πρόωρες εκλογές τα πολιτικά κόμματα που υποστήριξαν το "υπέρ” στο δημοψήφισμα να κατεβούν σε ενιαίο μέτωπο, με κοινά ψηφοδέλτια, δίνοντας έτσι στην εκλογική αναμέτρηση έναν καθαρά δημοψηφισματικό χαρακτήρα.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα ψήφισης των συνταγματικών τροπολογιών από την σημερινή Βουλή, η εφημερίδα εκτιμά ότι τα μηνύματα που καταφθάνουν από το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης δεν είναι ενθαρρυντικά, καθώς η ηγεσία του VMRO-DPMNE εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση και μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος έχει ήδη δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τις αλλαγές. Η λίστα των πιθανών "διαρροών” από το VMRO-DPMNE φέρεται να έχει στενέψει δραστικά, μολονότι κύκλοι του κυβερνώντος κόμματος αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο, πέραν των συναντήσεων σε επίπεδο κοινοβουλευτικών ομάδων, τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν και "κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις" με μέρος των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τους.

Αν από τις συναντήσεις αυτές δεν εξασφαλιστεί μέχρι τις 10 Οκτωβρίου πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε αναμένεται να συγκληθεί άμεσα η ολομέλεια του κοινοβουλίου για να αποφασίσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών "το συντομότερο δυνατόν".

Αλβανική απροθυμία για εκλογές

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "1 TV”, ο προερχόμενος από το DUI αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι, ανέφερε ότι "θα πρέπει να βρεθεί συμβιβασμός στη Βουλή" για την ψήφιση των συνταγματικών τροπολογιών επειδή, όπως είπε, η χώρα έχει διεθνείς δεσμεύσεις που ανέλαβε με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

"Μία άλλη δέσμευση είναι το 91% των πολιτών που ψήφισαν "υπέρ" στο δημοψήφισμα", συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, τις επόμενες ημέρες αναμένεται συνάντηση μεταξύ του Πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ και του ηγέτη του DUI Αλί Αχμέτι, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι επιλογές.

"Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα (για συμβιβασμό με την αντιπολίτευση) και μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες θα καθίσουμε να δούμε αν οι εκλογές είναι λύση – όταν θα πούμε "φτάσαμε σε τοίχο, δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, ας καθίσουμε κάτω, ίσως οι εκλογές είναι λύση”", είπε ο Οσμάνι και πρόσθεσε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να ανοίξουν νέο "κουτί της Πανδώρας”.

Ακόμα, ανέφερε ότι η διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τις συνταγματικές αλλαγές θα μπορούσε να είναι μία λύση, με δεδομένες τις πιέσεις που ασκούνται στους βουλευτές και τις απειλές που δέχονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πρόσθεσε ότι το DUI θα προτείνει αυτήν την ιδέα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα "Plusinfo”, ο ηγέτης του μικρότερου αλβανικού κυβερνητικού εταίρου DPA, Μεντούχ Θάτσι, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε αλβανικό τηλεοπτικό σταθμό, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα ήταν επιτυχές, επειδή, όπως είπε, ποτέ κανένα πολιτικό κόμμα δεν έλαβε μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων σε εκλογές. Επίσης υποστήριξε ότι στο δημοψήφισμα ψήφισε το 70% των Αλβανών που ζουν στην πΓΔΜ, καθώς μεγάλο μέρος της αλβανικής κοινότητας της χώρας έχει μεταναστεύσει.

Σημείωσε ότι μετά την επιτυχία του δημοψηφίσματος, η διαδικασία πρέπει να μεταφερθεί στο κοινοβούλιο για την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών: "Αν δεν συμβεί αυτό, τότε είναι αναπόφευκτη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Δεν υπάρχει άλλη λύση".

Επισήμανε ακόμη ότι η "στενοκέφαλη πολιτική" του VMRO-DPMNE δεν διευκολύνει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και περιπλέκει τις διεθνοτικές σχέσεις στην χώρα, κάτι που, όπως είπε, "είναι επικίνδυνο".

Προειδοποίησε δε τη σλαβική αντιπολίτευση ότι με την πολιτική αυτή, ακόμα και αν νικήσει στις εκλογές, δεν θα μπορεί να βρει εταίρους από τα αλβανικά πολιτικά κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]