Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Καταρρέουν λογω της κρίσης τα μεγάλα έργα του Ερντογάν!


Αρκετά από τα εμβληματικά κατασκευαστικά έργα που έχουν προγραμματιστεί από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας έχουν σταματήσει, καθώς οι εργολάβοι αισθάνονται το βάρος της κλυδωνιζόμενης οικονομίας της Τουρκίας, έγραψε ο δημοσιογράφος Borzou Daragahi για την βρετανική εφημερίδα The Independent την Παρασκευή.

Φιλοδοξία, τα δημόσια έργα μεγάλης κλίμακας αποτέλεσαν τον ακρογωνιαίο λίθο της μάρκας του ΑΚΡ και βοήθησαν στην τσιμεντοποίηση της δημοτικότητας του προέδρου Recep Tayip Erdogan από την εποχή που, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, υπηρετούσε ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Το κόμμα έχει επίσης υποστηρίξει παρόμοια φιλόδοξα ιδιωτικά προγράμματα που έχουν μετατρέψει τους χάρτες των πόλεων σε όλη τη χώρα.

Εντούτοις, η ανοδική πορεία των κατασκευών τροφοδοτήθηκε από φθηνή πίστωση από ξένους δανειστές και η αδύναμη απόδοση της τουρκικής λίρας φέτος έφερε πολλά έργα σε αδιέξοδο, σύμφωνα με πηγές που αναφέρθηκαν από τον Daragahi.
«Οι τεράστιες εταιρείες που κάνουν φανταχτερά έργα υποδομής – δεν έχουν χρήματα», 
ανέφερε ο Daragahi ένας προγραμματιστής με στενούς δεσμούς με επίσημους κύκλους, όπως λέει.

Μεταξύ των αποκαλούμενων «τρελών έργων» της κυβέρνησης που διατρέχουν κίνδυνο είναι το Kanal Istanbul, μια προγραμματισμένη πλωτή οδός που αποσκοπεί στη σύνδεση της Μαύρης Θάλασσας με τη Θάλασσα του Μαρμαρά και την παροχή εναλλακτικής πλωτής μεταφοράς στον Βόσπορο.


"Το κανάλι της Κωνσταντινούπολης είναι σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί. Επειδή κανείς δεν θέλει να δανείσει στην Τουρκία τώρα", 
ανέφερε ο οικονομολόγος Atilla Yeşilada.

Η κατασκευή μιας νέας όπερας και ενός μεγάλου τζαμιού στο Ταξίμ στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης έχουν επίσης επιβραδυνθεί και οι αστικοί σχεδιαστές της πόλης δήλωσαν ότι η εργασία σε έξι από τις οκτώ νέες γραμμές του μετρό, έχει καθυστερήσει.

Ένα σχέδιο για την κατασκευή ενός νέου κεντρικού γραφείου για την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT), που μαζί με την αναδιοργάνωση της υπηρεσίας είχε σκοπό να συγκριθεί με τη βρετανική ΜΙ6 ή την CIA, έχει επίσης τεθεί σε αναμονή, ανέφερε ο Daragahi.

Ομοίως, ιδιωτικά έργα στέγασης έχουν καθυστερήσει, και οι μεσίτες λένε ότι μεταξύ 1,4 και 2 εκατομμύρια μονάδες δεν έχουν αγοραστές.
"Από την άποψη της ιδιωτικής κατασκευής μιλάμε για μια μικρότερη έκδοση των σκιωδών πόλεων της Κίνας – υποδιαιρέσεις που έχουν αναπτυχθεί, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές γι’ αυτούς … Έχουμε ένα απόθεμα απούλητων μονάδων που αρκεί από δύο έως τέσσερα χρόνια. Πολλοί κατασκευαστές θα βγουν από τη βιομηχανία οριστικά", 
δήλωσε ο Jeslala..

Δανειστές και ειδικοί, δήλωσαν ότι η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει να περιορίσει τις κατασκευαστικές δραστηριότητες είτε ακυρώνοντάς τα, είτε καθυστερώντας τα σημαντικά, αντί να ενθαρρύνει περισσότερα έργα.

Ιδιαίτερα χτύπησε αυτή η κρίση μια σειρά από σχεδιαζόμενα έργα, κυρίως οικιστικής ανάπτυξης, στη Συρία όπου η Τουρκία πριν αποχωρήσει, μετά από διάστημα όπως επιθυμεί, να αφήσει σαν σφραγίδα του περάσματός της. Τώρα τα έργα αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν, κάτι που μειώνει και την εμπιστοσύνη ορισμένων σύρων προσκείμενων στην Τουρκία, στο κοινό τους μέλλον.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]