Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ένας «καλόβολος» πρωθυπουργός…


«Ξέχασε τις άπορες κορασίδες» είπε παραδοσιακός μελετητής των πρωθυπουργικών λόγων της Θεσσαλονίκης την τελευταία 60αετία χθες όταν του ζήτησα να συνοψίσει σε τι αναφέρθηκε και τι υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός το Σάββατο βράδυ στο Βελλίδειο. Όμως ο φίλος μου έκανε λάθος.

Γιατί ο πρωθυπουργός, με εξαίρεση την αναφορά του στους «καλούς Αμερικάνους» και στη «Συμφωνία των Πρεσπών», μπας και σώσει ψήφους στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία, δεν είπε λέξη για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως τα Ελληνό-Τουρκικά, τα Ελληνό-Αλβανικά, την ΑΟΖ, το Κυπριακό, τη Ρωσία, κ. ά, για να μη φέρει σε δύσκολη θέση τους Αμερικανούς προσκεκλημένους του.

«Θέλουμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα των Βαλκανίων, καρδιά της βαλκανικής συνανάπτυξης (sic!), κόμβο εμπορίου και οικονομικών συναλλαγών, γέφυρα πολιτισμών, όχι φράχτη, όχι πόλη με γυρισμένη την πλάτη στους γείτονές της και στην οικονομική της ενδοχώρα», τόνισε ο Α. Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών. Δηλαδή στηρίξτε τη συμφωνία που θα φέρει λεφτά στη Θεσσαλονίκη, για κάτι που ενδιαφέρεται και ο ακόμη δήμαρχός της Γιάννης Μπουτάρης, ασχέτως αν βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Αγκαλιάζοντας αποφασιστικά τον «αδελφό» του –πλέον- Donald Trump κι αντ’ αυτού, τον τοπικό «επίτροπό» του πρέσβη κ.Payat, πήρε την μεγάλη –σοσιαλδημοκρατική τη χαρακτηρίζουν ορισμένα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ- απόφαση να δηλώσει αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ και των γεωπολιτικών συμφερόντων τους, ελπίζοντας πως προς το παρόν, τουλάχιστον, συμπίπτουν με τα δικά μας εθνικά συμφέροντα που ορκίστηκε να προστατεύσει.


Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η Ουάσιγκτον δημιούργησε ένα φιλελληνικό περιβάλλον φωνασκούντων, χωρίς όμως πραγματική στήριξη αλλά απλά λεκτική. Που καλή και χρήσιμη είναι αλλά πολύ καλύτερη όταν μετατρέπεται σε «χρήμα ή είδος» όπως συνέβαινε ως πρόσφατα με την Τουρκία!

Με εξαίρεση, την ίσως χρήσιμη παρότρυνση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου (και μετόχου Ελληνικής Τράπεζας) κ. Ross, να σεβαστούμε τις συμφωνίες με τους δανειστές, οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ πέρασαν όμορφα στη Θεσσαλονίκη κι αποκόμισαν εξαιρετικές παραστάσεις για την τοπική κουζίνα, αλλά δεν προχώρησαν σε καμιάς μορφής συμφωνία, αλλά σε υποσχέσεις πως θα «μελετήσουν» τις προοπτικές.

Όμως έκαναν απολύτως σαφές, παίρνοντας και κάποιες επιπλέον δεσμεύσεις απ’ όσες είχαν ήδη, σχετικά με την τροποποίηση της Ελληνό - Αμερικανικής Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, που μετατρέπει την Ελλάδα ξανά σε προπύργιο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, για πρώτη φορά από τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου, έδιωξε τις Αμερικανικές βάσεις… που είχαν κλείσει.

Περιφρουρώντας τα συμφέροντα της στη ΝΑ Μεσόγειο και Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ, δεν είπαν καν ένα καλό λόγο για θέματα που έχουν σχέση με τα Ελληνο - Τουρκικά. Ίσως για το λόγο αυτό απέφυγε να το κάνει και ο Αλ. Τσίπρας, ώστε σαν οικοδεσπότης να μην τους φέρει σε δυσχερή θέση. Δεν ακούσαμε λοιποί τίποτε, για τα προβλήματα των Ελλήνων ψαράδων, των παραβάσεων και παραβιάσεων του FIR Αθηνών, των παραβιάσεων της Κυπριακής ΑΟΖ, ούτε καν κάτι στη μνήμη όσων χάθηκαν σαν προχθές 7 Σεπτέμβρη στην Κωνσταντινούπολη του 55… Δεν ακούστηκε λέξη για τη Ρωσία (θυμάστε εκείνη την πολυμερή εξωτερική πολιτική του Ν. Κοτζιά;) εκτός αν αυτή βρήκε ανταπόκριση στην αποδοχή της φανέλλας του ΠΑΟΚ…

Δεν ακούσαμε τίποτε για τις Ελληνό-Αλβανικές σχέσεις. Για τις εξελίξεις στη γειτονιά μας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, που μας αφορά άμεσα…

Ο «εφετινός πρωθυπουργός» στη ΔΕΘ υπήρξε εξαιρετικά σύντομος ως σιωπηλός περί τα εθνικά θέματα, παρά το γεγονός πως δεκάδες χιλιάδες λαού πέριξ της Έκθεσης και του χώρου ομιλίας του, έβραζαν από αγανάκτηση για το ξεπούλημα των Πρεσπών και τον τρόπο αντιμετώπισής τους από τα Συριζαϊκά ΜΑΤ.

Ως και τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, της ΣΕΚΑΠ και του λιμανιού, Ιβάν Σαββίδη, «εξαφάνισαν» από τις φιέστες για να μην υπάρξουν αντιδράσεις….

Για την ώρα μπορεί να συνεχίσει να περιφέρεται κάνοντας σεξιστικά και ανόητα σχόλια, θεωρώντας τα χιούμορ αλλά και να παλεύει γι’ αυτό που θεωρεί αρκετό να τον κρατήσει στη εξουσία:, τους διορισμούς.

Είναι βέβαιο πάντως πως το χρόνου την ίδια εποχή, κάποιος άλλος θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη στη θέση του, με την ελπίδα να είναι ευθύτερος, συνολικότερος και πιο ισορροπημένος… όταν θα μας απευθύνει το λόγο!

ΥΓ: Ο Αλέξης Τσίπρας χθες αναγκάστηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για θέματα εθνικού περιεχομένου χωρίς να πει καινούργια πράγματα και απλά υποστήριξε τους ως τώρα χειρισμούς.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]