Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελέγχει τελικά ο πρωθυπουργός το υπουργείο Εξωτερικών;


Όλα όσα συμβαίνουν, δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κ. Κοτζιάς ασκεί προσωπική πολιτική, και -ίσως- ενημερώνει που και που τον πρωθυπουργό

Φαίνεται πως είναι γενικό το πρόβλημα του πρωθυπουργού, με την αδυναμία του να παρακολουθεί το έργο τω υπουργών του, γι’ αυτό και αιφνιδιάζεται, και εκ των υστέρων επιχειρεί να "μπαλώσει" καταστάσεις.

Υπάρχουν όμως δύο υπουργεία, το Οικονομικών και των Εξωτερικών, όπου εκεί η αδυναμία του είναι καταφανής. Θυμόμαστε όλοι τις αποκαλύψεις των Ευρωπαίων, πώς γινόταν η διαπραγμάτευση το 2015, και πώς έβγαινε κάθε τόσο από την αίθουσα για να τηλεφωνήσει -πού;-, αλλά και πως ο Βαρουφάκης φερόταν ως πρωθυπουργός μάλλον, παρά ως υπουργός που εκτελούσε αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγμα με το υπουργείο Εξωτερικών, όπου όλα όσα συμβαίνουν, δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κ. Κοτζιάς ασκεί προσωπική πολιτική, και -ίσως- ενημερώνει που και που τον πρωθυπουργό. Αυτό φάνηκε ιδιαιτέρως με την συμφωνία των Πρεσπών, όπου λίγο χρόνο πριν της υπογραφής της, άλλα έλεγε ο πρωθυπουργός, άλλα έλεγε ο υπουργός (Όμως, άλλα έλεγε και ο υπουργός παλαιότερα, και άλλη συμφωνία μάς εμφάνισε).

Είναι περίεργος ο τρόπος που ασκεί την πολιτική του ο κ. Κοτζιάς, και δίνει λαβή σε πολλές ερμηνείες, πέραν του ότι είναι ακατανόητες κάποιες αποφάσεις του. Μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός, ότι κατά την εκταφή των οστών των στρατιωτών μας που βρήκαν τον θάνατο στην Β. Ήπειρο, και την επακολουθήσασα μετά από καιρό επιμνημόσυνη δέηση, η Ένωση Τέκνων, Συγγενών πεσόντων του Επους1940 υπέβαλε αίτημα εγγράφως να υπάρχει μια αντιπροσωπεία ή έστω ένας εκπρόσωπός της στην τελετή.


«Δεν το επέτρεψε η Πρέσβης στα Τίρανα κα. Ελ. Σουράνη, που είχε την πρωτοβουλία διοργάνωσης της εκδήλωσης. Άλλωστε το ίδιο έκανε και στην έναρξη των εκταφών τον Ιανουάριο, όταν δεν επέτρεψε στον Επίτιμο Πρόεδρο της Ένωσης κ. Γ. Σούρλα να εισέλθει στον χώρο, όπου υπήρχαν δεκάδες άλλα άτομα. Δεν γνωρίζουμε αν στα ιστορικά και χριστιανικά χρονικά, υπάρχει προηγούμενο, που να έχει τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση - τρισάγιο με αποκλεισμένους τους συγγενείς» έγραψαν στην επιστολή διαμαρτυρίας.

Εκεί που φάνηκε περισσότερο η άσκηση προσωπικής πολιτικής, που μάλλον εκ των υστέρων πληροφορήθηκε ο πρωθυπουργός τα συμβάντα, είναι με τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών. Παρ’ όλο που δεν γνωστοποιήθηκαν τα παραπτώματα στα οποία υπέπεσαν, εφόσον πράγματι ήσαν σοβαρά, ο υπουργός καλώς ενήργησε θα έλεγε κάποιος.

Όμως εχθές, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ, είπε ότι «Οι σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας πέρασαν μία μικρή περιπέτεια», και πρόσθεσε «δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία». Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν ήθελε να προχωρήσουν τα πράγματα τόσο ακραία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι η Μόσχα απαγόρευσε την είσοδο στην Ρωσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του κ. Κοτζιά. Είδε δηλαδή το ζήτημα ως προσωπικό του υπουργού της Ελλάδας.

Και την ώρα που ο πρωθυπουργός λέει «δουλεύουμε για να ενισχυθεί η συνεργασία» με την Ρωσία, έρχεται είδηση, ότι ο καγκελάριος του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βαρσονόφι της Αγίας Πετρούπολης και Λαδόγας, δεν έλαβε βίζα από την Ελλάδα, όπως αναφέρει το Sputnik. «Πρώτη φορά δεν του δόθηκε βίζα», ανέφερε πηγή της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το προξενικό τμήμα της Ελλάδας αρνήθηκε να εκδώσει βίζα Σένγκεν στον Καγκελάριο του Πατριαρχείου της Μόσχας που ήθελε να επισκεφτεί την χώρα για να μεταβεί σε προσκύνημα στο Άγιο Όρος.

Νωρίτερα ρωσικά μέσα ανέφεραν πληροφορίες ότι το ελληνικό προξενείο αρνήθηκε να εκδώσει βίζες σε Ρώσους ιερείς ή ότι εκδίδει κυρίως θεωρήσεις αντί για τουριστικές βίζες τριών ετών. Ο αρχιερέας Βασίλι Μπικσέι δήλωσε ότι το καλοκαίρι σχεδίαζε να κάνει διακοπές με την οικογένειά του στην Ελλάδα και δόθηκαν βίζες σε όλους εκτός από εκείνον.

Επιβάλλεται αυτή η κατάσταση να ξεκαθαρίσει. Η τοποθέτηση της Ελλάδας στο Δυτικό κόσμο είναι δεδομένη -τώρα δε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ διαδηλώνει κατά του ΝΑΤΟ- η δε γεωστρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, μπορεί να καταστεί επωφελής, αν αποφασίσει η Ελλάδα να πολιτευθεί με σοβαρότητα.

Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι στα καλά καθούμενα θα επιδιώξουμε να αποκτήσουμε εχθρούς, όταν μάλιστα αυτοί δεν θα έχουν κανένα λόγο να αποτρέψουν τους Τούρκους από όποια επιβουλή εναντίον μας. Άλλο πράγμα είναι να απαγορεύεις σε οποιοδήποτε διπλωμάτη να μη συμπεριφέρεται φιλικά προς την Ελλάδα, και άλλο για προσωπικούς αδιευκρίνιστους λόγους να δημιουργείς εχθρότητες. Άλλο πράγμα είναι να ακολουθείς την πολιτική του ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκεις, κι άλλο είναι να γίνεσαι βασιλικότερος του βασιλέως.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]