Τα παραλειπόμενα της σύλληψης και επιστροφής των δύο τούρκων στρατιωτικών
Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του ΓΕΣ, στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν, στις 6:30 το απόγευμα, οι δύο στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί από ελληνική περίπολο στη θέση «Μελισσοκομείο», νότια των Φερών Έβρου, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους.
Το περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 11 το πρωί, όταν σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μία ελληνική περίπολος εντόπισε σε ελληνικό έδαφος έναν οπλισμένο (άνευ πυρομαχικών) Τούρκο υπαξιωματικό, ενώ στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση και ένας δεύτερος έφεδρος αξιωματικός που φέρεται να αναζητούσε τον πρώτο.
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε γειτονικό φυλάκιο και στην έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου.
Στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Τελωνείο Κήπων και η παράδοση τους στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ για το θέμα επικοινώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ.
Συνηθίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις σειρά πληροφοριών να μην δημοσιοποιούνται, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και ομαλή αποκλιμάκωση της κρίσης. Και αν το γιατί η ελληνική πλευρά ήθελε γρήγορη και χωρίς "εκπλήξεις" αποκλιμάκωση, θεωρείται ως το πλέον φυσιολογικό, ταυτόχρονα είναι γνωστό πως οι μισές αλήθειες επισκιάζουν μεγάλα λάθη (ή και φοβίες;) των αρμοδίων ή "περίεργες" υπόγειες συμφωνίες που δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο.
Πως έγινε η σύλληψη;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν, οι τούρκοι βρέθηκαν σε βάθος 150 μέτρων εντός του ελληνικού εδάφους. Αυτό που δεν δημοσιοποιήθηκε είναι πως αυτό συνέβη αφού προηγουμένως πέρασαν υδάτινο ποτάμιο κώλυμα (τον ποταμό Έβρο) το οποίο στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί και την εξόφθαλμη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δηλαδή, οι τούρκοι στρατιωτικοί γνώριζαν πως παραβίαζαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και εισέρχονταν στην Ελλάδα. Και μάλιστα, ένοπλοι.
Με βάση τις δημοσιευθείσες πληροφορίες, τόσο ο τούρκος λοχίας, όσο και αμέσως μετά ο τούρκος δόκιμος ανθυπολοχαγός, εντοπίστηκαν από ελληνική περίπολο. Άλλες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως υπήρξε ένοπλη εμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα ο τούρκος λοχίας να συλληφθεί με πλήρη εξάρτυση και 6 γεμιστήρες των 30 φυσιγγίων 7,62 Χ 51 του G3. Όμως, κανονικά θα έπρεπε να έχει 8 γεμιστήρες. Βρέθηκε με 6 γεμάτες, άρα είχε αποβάλλει 2. Δηλαδή είχε ρίξει 58 σφαίρες αφού σε κάθε γεμιστήρα βάζουν μια λιγότερη (29X 2=58). Έτσι, ο αριθμός των σφαιρών δικαιώνει τις αρχικές πληροφορίες που ήταν σαφείς για μάχη π0ου έγινε επί ελληνικού εδάφους.
Η αγωνία της Αθήνας να "θάψει" την ανταλλαγή πυροβολισμών
Επειδή υπήρξε αυτή η ανταλλαγή πυροβολισμών, δηλαδή η προκλητική επιθετική και με διάθεση δολοφονίας ελλήνων στρατιωτών παραβίαση από τους δύο τούρκους, δόθηκε εντολή από την ελληνική πολιτική ηγεσία προς τη στρατιωτική να αναφερθεί πως δεν είχε καθόλου πυρομαχικά ο τούρκος λοχίας για να μην αρχίσουν οι δημοσιογράφοι τις ερωτήσεις σχετικά με το «πόσες σφαίρες λείπουν από τις γεμιστήρες». Θα μπορούσε βέβαια να είχε αδειάσει όλες του τις γεμιστήρες ο τούρκος, ενέργεια που δεν έκανε και έτσι δημιούργησε προβλήματα στους έλληνες "αρμόδιους" οι οποίοι διατάχθηκαν να εμφανίσουν το συγκεκριμένο περιστατικό ως "αθώο". Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως το ΓΕΣ θα έπρεπε να μιλήσει για άδειες γεμιστήρες.
Είναι απορίας άξιο πως κανένας έλληνας δημοσιογράφος δεν φάνηκε να πονηρεύεται επ' αυτού. Ή να θέτει ερώτημα, έστω, για ύπαρξη ξιφολόγχης...!
Ανάκριση και επιστροφή με στρατιωτικά Hummer
Αφού συνελήφθησαν οι δύο τούρκοι στρατιωτικοί, μεταφέρθηκαν στο πιό κοντινό ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο. Στη συνέχεια τους έγινε ανάκριση, πρώτα από τον Μέραρχο της 12ης Μεραρχίας και έπειτα από τον Ταξίαρχο της 31ης Ταξιαρχίας.
Στη συνέχεια, στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Τελωνείο Κήπων, με τρία στρατιωτικά οχήματα Hummer που είχαν καλυμμένες τις πινακίδες τους και η παράδοση τους στη γειτονική χώρα έγινε επί της γέφυρας των Κήπων.
Το περιστατικό συνέβη περίπου έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν στις τουρκικές φυλακές για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.
Μονάδες ολόκληρης της παραμεθορίου βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Τουρκικά ΜΜΕ: Eπιστράφηκαν στην Τουρκία οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο
Λίγο μετά τις 18:30 οι ελληνικές αρχές επέστρεψαν τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 11:30 π.μ. της Κυριακής όταν εισήλθαν επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet και Daily Sabah, τα οποία επικαλούνται το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη της ελληνικής περιπόλου τους εντόπισαν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Φέρρες και Πόρος. Όταν κατάλαβαν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν. Δύο από τους Τούρκους οπισθοχώρησαν και επέστρεψαν στο έδαφός τους, ενώ άλλοι δύο, ένας λοχίας και ένας δόκιμος αξιωματικός δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.
Αμέσως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο και λίγο μετά τις 18.30 οι δύο συλληφθέντες επεστράφησαν στην τουρκική πλευρά.
Όλα αυτά συνέβησαν περίπου έξι μήνες μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν φυλακισμένοι για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.
Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται τα ελληνικά περίπολα και φυλάκια σε ολόκληρη την παραμεθόριο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Ερωτήματα
Μετά από το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται δικαιολογημένα:
Τι πραγματικά συνέβη στον Έβρο;
Γιατί τόση αγωνία και ταχύτητα για την επιστροφή των δύο τούρκων στρατιωτικών;
Μήπως για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν υπήρξε παράνομη και επικίνδυνη είσοδος των δύο τούρκων;
Που θεωρεί, το μέγαρο Μαξίμου, πως βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα;
Δεν έπρεπε να τους παραδώσουν...
ΑπάντησηΔιαγραφή