Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καύσιμα για εξάντληση της τετραετίας


Γράφει ο Σταύρος Λυγερός

Στο Μαξίμου υπάρχουν στελέχη, τα οποία υποστηρίζουν ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να εξαντλήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την τετραετία. Αυτή η θέση, μάλιστα, κυριάρχησε και σε άτυπη σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων πριν πάει ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Το επιχείρημα που προβλήθηκε είναι ότι ο παράγοντας που θα διαμορφώσει τον εκλογικό συσχετισμό δυνάμεων είναι ειδικά ο οικονομικός και ευρύτερα η εδραίωση στην κοινή γνώμη της αίσθησης ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω τα Μνημόνια, ότι έχουν αρχίσει να έρχονται καλύτερες ημέρες.

Τέλος, οι υποστηρικτές της θέσης για εξάντληση της τετραετίας προβάλλουν και το λογικό επιχείρημα ότι τα τέλη Σεπτεμβρίου ή οι αρχές Οκτωβρίου είναι ο καταλληλότερος χρόνος εκλογών για το εκάστοτε κυβερνών κόμμα, επειδή έχει προηγηθεί το καλοκαίρι, οι πολίτες είναι πιο χαλαροί και κυρίως στην οικονομία έχει πέσει η γερή ένεση από τον τουρισμό. Όποτε, πάντως, κι αν στηθούν οι κάλπες, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, σημαντικό πολιτικό-ψυχολογικό ρόλο θα παίξει και η κατάργηση των capital controls, η οποία προγραμματίζεται να ανακοινωθεί προεκλογικά.

Προφανώς, το σενάριο για εξάντληση της τετραετίας τροφοδοτείται από τη διάχυτη επιθυμία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραμονή στην εξουσία. Αυτό, όμως, που προβάλλεται είναι η εκτίμηση πως τα πράγματα και στην οικονομία και στην κοινωνία θα βελτιωθούν το επόμενο δωδεκάμηνο, ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ κι όχι εναντίον της κυβέρνησης, με την έννοια ότι χρειάζονται αρκετοί μήνες για να επωφεληθούν στην πράξη οι πολίτες από τις παροχές που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Αυτό, ωστόσο, δεν είναι καθόλου δεδομένο, με την έννοια ότι οι αντίθετες εκτιμήσεις είναι πιο πειστικές. Στο Μαξίμου θέλουν να πιστεύουν στην αισιόδοξη εκδοχή ότι οι παροχές θα αποδώσουν και θα αντιστραφεί ο συσχετισμός δυνάμεων, τον οποίο καταγράφουν άπασες οι δημοσκοπήσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, είναι ρεαλιστές, με την έννοια ότι θα μετρήσουν προσεκτικά τα πράγματα πριν πάρουν την απόφαση για το πότε θα στήσουν κάλπες.


Μυστικές δημοσκοπήσεις

Όπως μας ειπώθηκε από κυβερνητικό παράγοντα προγραμματίζεται μία αλυσίδα μυστικών δημοσκοπήσεων με την ίδια μεθοδολογία, με σκοπό να καταγραφεί και μελετηθεί η εξέλιξη της εκλογικής επιρροής όχι μόνο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της ΝΔ από το φθινόπωρο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2019. Από την εξέλιξη της δημοσκοπικής επιρροής των δύο μεγάλων κομμάτων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η οριστική απόφαση για τον χρόνο των εκλογών.

Όλη αυτή η ενδοκυβερνητική ζύμωση, ωστόσο, είναι σε μεγάλο βαθμό στον αέρα. Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε συνδυασμό με τη θέση του Καμμένου, καθιστά εξαιρετικά δυσχερές, αν όχι μη ρεαλιστικό, το σενάριο της εξάντλησης της τετραετίας, ακόμα και εάν ο Τσίπρας το επέλεγε. Η κυβέρνησή του θα μετατραπεί αυτομάτως σε κυβέρνηση μειοψηφίας και θα είναι ευάλωτη σε μία πρόταση δυσπιστίας που αναπόφευκτα θα καταθέσει η ΝΔ, εάν δεν προκηρυχθούν εκλογές για τον Μάιο.

Εάν η πρόταση δυσπιστίας δεν συγκεντρώσει 151 βουλευτικές ψήφους, η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιβιώσει χωρίς τους ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση μειοψηφίας. Από πολιτικής απόψεως, ωστόσο, θα είναι ασταθής και είναι δύσκολο να φθάσει μέχρι το φθινόπωρο του 2019. Στο Μαξίμου έχουν την τάση να παραμείνουν όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία. Η τάση τους αυτή, ωστόσο, αντισταθμίζεται από τον υπολογισμό για την επόμενη ημέρα.

Το πολιτικό τοπίο της επόμενης μέρας

Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους παίκτες πως η διαφορά που θα καταγράψουν οι εθνικές κάλπες θα έχει πολιτικές συνέπειες. Είναι άλλο πράγμα, η ΝΔ να αποσπάσει αυτοδυναμία και άλλο να χρειάζεται τις ψήφους του ΚΙΝΑΛ για να σχηματίσει κυβέρνηση. Είναι δεδομένη, άλλωστε, η αντίθεση στους κόλπους αυτού του κόμματος σχετικά με το εάν πρέπει ή όχι να συνεργασθεί μετεκλογικά με τη ΝΔ. Δεν αποκλείεται καθόλου, μάλιστα, η αντίθεση αυτή να προσλάβει ακόμα και διαστάσεις διάσπασης-απόσχισης.

Αλλά πέρα από αυτή την πτυχή, η οποία ενδεχομένως να διαφοροποιήσει το πολιτικό τοπίο, υπάρχει και η πτυχή που αφορά τη εκλογική διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, έτσι όπως θα καταγραφεί στις κάλπες. Θα είναι προφανώς πολιτικά διαφορετική η επόμενη ημέρα εάν η διαφορά θα είναι 5-6 μονάδες από το εάν θα είναι γύρω ή και πάνω από 10.

Διαφορετική όσον αφορά τα περιθώρια του Μητσοτάκη, διαφορετικά όσον αφορά την πολιτική θέση του Τσίπρα εντός του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορετική όσον αφορά τις επιλογές της Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ, διαφορετική τέλος για τις δυναμικές στο πολιτικό τοπίο.

SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

  1. Σκοπιανό και συντάξεις θα δείξουν τι μέλει γενέσθαι. Στο πρώτο απέτυχε η κυβέρνηση, στο δεύτερο θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εαν ,ως Ελληνες, εξομοιωνουμε το Σκοπιανο με τις συνταξεις ειμαστε αξιοι της

      μοιρας μας.Δυστυχως ,εχουν εξομοιωθει!!

      Το θεμα των συνταξεων αποτελει μονο το 1% της διαμορφωμενης πραγματικοτητας απο

      τους ξεφτυλισμενους προδοτες που κυβερνουν!

      Αν περιμενει ο καθε συνταξιουχος να τον σωσει ο εκαστοτε ξεφτυλισμενος προδοτης,

      τοτε οφειλει να γνωριζει, οτι πολιτικοι που προδιδουν Ιστορια και συλλογικο

      συμφερον ενος Εθνους θα προδωσουν και το ατομικο συμφερον!

      Διοτι εαν τετοιοι πολιτικοι προδιδουν ανερυθριαστα πολυχιλιετη Ιστορια, τοτε

      προδιδουν και τον καθε πολιτη αυτης της χωρας!

      Και απο την στιγμη που κλεβουν την εθνικη και ιστορικη συνειδηση του πολιτη, δεν

      θα εχουν κανενα προβλημα να κλεψουν και την περιουσια του.

      Οσα ατομικα συμφεροντα και να εχει καποιος, απο την στιγμη που προδιδεται το

      Ιστορικο εδαφος που παταει και παιρνεται η γη κατω απο τα ποδια του,τοτε τοσο

      αυτος ,οσο και τα ατομικα του συμφεροντα θα βουλιαξουν.

      Διαγραφή
    2. ΓΜ Δεν εξομοιώνω τις συντάξεις με το πιο σοβαρό εθνικό μας θέμα, απλώς το αναφέρω και φυσικά βάζω πρώτα το Σκοπιανό (αυτό έλειπε να θεωρηθώ και απάτριδα). Όμως ακούω τους παππούδες που αναφέρονται στις συντάξεις τους που έχουν γίνει συντάξεις πείνας για να τρώνε οι κομματικοί, οι λάθροι και η βουλή.Αυτή η κυβέρνηση έβαλε την ταφόπλακα σε όλα τα θέματα αρχίζοντας από τα εθνικά.

      Διαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΝΑ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΥΣΙΜΑ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΠΕΡΑΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΦΕΛΕΙΣ ΤΟ ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑΙ ΚΑΙ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ , ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΟΤΙ Η ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΜΑΣΑΖ (ΑΝΑΒΟΛΗ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ,ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΜΕ 495,25Ε ΒΕΒΑΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΩ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΟΥΝ) ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΜΙΑ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ,ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΤΟΝ ΜΑΙΟ. ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΑΝ ΚΕΡΔΙΣΕΙ. ΕΤΣΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κελλυ,το σχολιο μου δεν απευθυνοταν σε εσενα,αλλα κυριως σε αυτους τους παππουδες που

    αναφερεις και εσυ.Και δεν ειναι λιγοι,δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως αυτοι ειναι μια ταξη που για αγνωστο λογο αρπαχτηκε απ τα υλικα αγαθα σαν παλαβη..κι εχασε τον ρολο της σαν σοφια της ηλικιας..που διδασκει στις νεες γενιες αξιες και ιστορια.Στην περιοχη που ζω ..ειμαι αναυδος απ τις ηλικιες αυτες.Ειναι παρα πολλοι.Κυριολεκτικα καθονται πολλοι η λιγοι μαζι και κοιτουν το ..ταβανι.Λενε 10 κουβεντες ολη την μερα ..ακριβως τα ιδια..για αντικειμενα η δουλειες...και κυρια κουραζονται κι εκνευριζονται πολυ αν πεις κατι για οτι συμβαινει..οτι χαλαει την ησυχια τους γενικα.Σε διωχνουν η σε αποφευγουν ...Η ανεξηγητη αυτη αφασια ...ειναι εκπληκτικη.Μια αλλη μεγαλη κι αυτη ταξη..οι δημ υπαλληλοι κανουν παρεα μονο μεταξυ τους..και ζουν σε αλλο κοσμο.Τα κυρια θεματα τους ειναι οι διακοπες...τα σπορ...τα χομπυ..η μπαλλα..η εξοδος το βραδυ..και τελευταια οι ..συνταξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]